Ege Perde açılıyor

Perde açılıyor

09.08.2017 - 03:24 | Son Güncellenme:

Milliyet Ege yazarları Süper Lig ve TFF 1. lig’deki takımlarımızın son durumlarını yorumladı.

Perde açılıyor

Göztepe, Süper Lig hayaline kavuştu, Akhisar Belediyespor transferde daha tutarlı bir politika izledi. Altınordu, ‘Az ama öz’ transfer politikası izledi.

Haberin Devamı

Manisaspor, sıkıntılara rağmen ligde başarıyı yakalayacak bir takım oluşturdu. Balıkesirspor umut veriyor. Maddi sıkıntılar içinde boğuşan Denizlispor da yeni yönetimle harekete geçti.

2017-2018 sezonu bu hafta başlıyor. Heyecan dolu bir serüven bizleri bekliyor. Süper Lig ve TFF 1. Lig’de oynayan Ege takımlarının sezon öncesi son durumlarının değerlendirmesini yapar mısınız?

İstikararın adı Akhisar Belediyespor

Fatih Tanfer: Geçen yılın son 8 haftasında Okan Hoca’nın göreve gelmesiyle birlikte büyük bir çıkış yakalayan Akhisar Belediyespor, Vaz Te ve Chilaski haricinde takımda tutmak istediği oyuncularıyla yine birlikte. Yetenekli oyuncuları da ek olarak kadrosuna dahil etti. Altınordu’yla oynadığı son hazırlık maçında gücünü gösterdi.
Stadına kavuşuyor
Sezon başı transfer raporu yazımızda belirttiğimiz gibi Chilaski’nin tekrar takıma kazandırılması, geçen yılki gücünü kadro açısından yine devam ettirecektir. Tabiki bu yılın en büyük artısı, tahminlere göre Fenerbahçe maçıyla birlikte yeni statlarına kavuşması olacaktır. Akhisarlılar için bu tarihi günü ben de merakla bekliyorum. Umuyorum ki, Avrupa’yı hedefleyen bir takım olma düşünceleri gerçekleşir.
İddialı olacaklar
Bülent Buda: Türk futbolunda istikrar sözcüğünü tanımlayalım dediğinizde Akhisar Belediyespor’da karşılığını buluyor. Akılcı nokta transferler, geçen yıldan devam eden kadro, bilinçli yönetim, yeni statlarıyla Akhisar Belediyespor bu dönemde ligin öne çıkan takımlarının başında yer alacaktır. Elbette ki yeni stat ile sayısında büyük artış gözlenecek olan taraftar kitlesiyle daha bütünleşmiş, daha çarpıcı futbol ve sonuçlarla sıralamanın iddialı takımlarından biri olmaya aday gösterilmeyi hak ediyor.
Avantajlı bir takım
İsmail Özelçinler: Özellikle yönetimsel açıdan yakalanan istikrarın, teknik heyet ve futbolculara da olumlu bir şekilde yansımasıyla, Akhisar Belediyespor Süper Lig’de yer aldığı 5 sezonda da dimdik ayakta durdu. Bu başarıyı ve istikrarı yeni sezonda da göstereceklerine, yürekten inanıyorum. Kulüpteki istikrara; yeni sezonda, yeni yapılan stadında eklenmesi, Akhisar için artı bir avantaj olacak.

Haberin Devamı

Göztepe, ligde kalıcı olmalıdır

Haberin Devamı

Fatih Tanfer: Yılların özlemi sona erdi ve Göztepe hakettiği Süper Lig’e kavuştu. Yeni çıkan takımların, kadro kurma ve bu süreçte yaşadığı sıkıntılar hepimizin malumudur. Keyifler kaçar, moralsizlik öne çıkar. Aynısını Göztepe’de de görüyoruz.
Öncelik sabır
Göztepe’nin diğer takımlardan farkı, takım artı taraftar bütünleşmesiyle bilhassa Bornova Stadı’nda rakibini ezen bir temposu ve agresif oyun tarzıyla, rakip alana kabus gibi çöktüğü bir çok maçı seyrettik. Ancak, Fenerbahçe ve Trabzon maçlarında bu seyirci desteğinden mahrum kalacak. Umutsuzluğa ve gereksiz telaşa gerek yok. Kendi sahasında seyircisiyle buluşacağı Gençlerbirliği maçına kadar 4 haftalık zor bir süreç beklediği bir gerçek. Bu dönemde sevgi, moral, artı camianın bütünleşmesi şarttır. Herkes şunu bilmeli, Göztepe bu ligde kalıcı olmalıdır ve olacaktır da.
Umudumuz var
Bülent Buda: Ağbi, Göztepe Süper Lig’de bu sene ne yapar diye sorduklarında, yanıtım kısa ve net oluyor. Ligde kalmak, ligde tutunmak başarı olacaktır. Yepyeni bir takım oluşturmanın sancıları hazırlık maçlarında gözlendi. Eksiklerin giderilmesi için hazırlık maçları her zaman bir fırsattır. Puan maçlarının atmosferi çok farklıdır. Takımın önünde de uzun bir zaman yok artık. Umutsuzluğu bir kenara bırakıp, takımın ligde puan savaşını verebilecek takım kimliğine ulaşacağını var sayıyoruz.
Zorlu ilk 4 hafta
İsmail Özelçinler: Kolay değil. Göztepe 14 yıl sonra, hasret kaldığı Süper Lig’de mücadele edecek. Kadrosunu hemen hemen tamamen yeniledi. Hazırlık maçlarında alınan sonuçları ise fazla önemsememek gerekir. Göztepe’yi sezonun başlamasıyla birlikte 4 zorlu hafta bekliyor. Bu 4 haftada, geçen sezondan aldığı 3 maç seyircisiz oynama cezası nedeniyle, Fenerbahçe ve Trabzon maçlarını taraftarının desteğinden yoksun oynayacak. Yani hem maddi hem de manevi açıdan Göztepe açısından zor 4 hafta. Ancak, 5. haftada sahasında oynayacağı Gençlerbirliği maçıyla birlikte Göztepe arzuladığı havayı yakalayabilir. Göztepe’de bu potansiyel mevcut. Yeter ki istesinler.

Haberin Devamı

Manisaspor’un şansı Sait Hoca

Haberin Devamı

Fatih Tanfer: Manisaspor adına bıktıracak bir tarzda sıkıntılarını yazdığımızı biliyoruz. Artık lig başlıyor. Saha içine bakma zamanı geldi. Geçen sene Sait Hoca ile birlikte futbolcuların oyuna mental (Zihinsel) katılımını içeren, dikkatli, üst düzey motivasyonda kararlı ve hırslı oyunlarıyla futbol kamuoyunun hiç ummadığı başarıyı yakaladılar. Takımın tamamına yakını değişti. Zorlukların üstesinden gelmeyi seven Sait Hoca yine görevde. Dengeli, kendine güvenen, başarıyı isteyen bu takım için taraftarın desteği şarttır.
Bülent Buda: Geride bıraktığımız sezon yaşanan olumsuzluklar sonrası yakalanan çizgi, ligde kalmalarını olası kıldı. Bu gelişmede Sait Hoca’nın payı büyüktü. Yeni sezonda da *hocayla devam* en doğru karar oldu. Yeni bir takımla bu döneme başlayacaklar. Uyum süreci çok önemli. Futbolcuların moral motivasyonu çok önemli. Tribündeki taraftar sayısındaki azlığın giderilmesi çok önemli. Yani, yine zorlu bir süreç Manisaspor’u bekliyor.
İsmail Özelçinler: Manisaspor hakkındaki düşüncelerimin yüzde 99’unu Bülent Abim ve Fatih kardeşim, en iyi şekilde ortaya koydular. Takımın zamana ve tribünlerde taraftar desteğine ihtiyacı var. Bir de takımı çok iyi tanıyan Sait Hoca var. Bu da Manisaspor için büyük avantaj.

Örnek takım Altınordu

Fatih Tanfer: Altınordu, uyguladığı doğru proje ile Türk Futbolu’nda örnek modeldir. Özkaynaktan gelen oyuncuların uzun süredir birlikte oynamasının getirdiği dinamik tarz ve oyun disiplini ile rakipleri karşısında etkili oluyorlar. Bunun örneğini Göztepe maçında da gördük. Ayrıca Göztepe maçında kaleci Berke’nin libero gibi 4 net gol pozisyonunu ceza sahasında önlediğine de şahit olduk. Buda demektir ki, takımın defansının merkezinde bir takım sıkıntılar var. Akhisar BLD. karşısında yenilen 6 gol ile karamsarlığa kapılmamak gerek. Bilgisine, tecrübesine inandığım Hüseyin Eroğlu, gerekli tedbirleri alacaktır. Bu ligin en çalışkan, en tempolu, en bilimsel takımı hakettiği Süper Lig’le buluşma zamanı geldi.
Bülent Buda: TFF 1. Lig’de 3 sezonluk müthiş bir birikim edindiler. Bu ligin karakterine ilişkin teknik birim istikrarından kaynaklanan deneyimin itici gücüyle ve de takım istikrarının getirdiği artılarla daha yarışmacı bir kimlikle mücadele verecekleri açıkça gözleniyor. Ancak, Fatih’in de değindiği gibi ve benim de saptadığım savunma anlayışındaki bir takım eksiklerin giderilmesi kaçınılmaz. Her zaman olduğu gibi futbolu güzelleştiren, onu seyredilir kılan bir Altınordu izleyeceğimize ilişkin hiçbir kuşkum yoktur.
Keyif verecekler
İsmail Özelçinler: Altınordu’yu artık tüm sporseverler yakından tanıyor. Takımın potansiyelini, yönetim anlayışını ve gelecekle ilgili istikrarlı yapısı var. Hazırlık maçları ise asla ölçü değil. Adı üzerinde hazırlık maçı. Bu maçlarda görülen her türlü eksiklik sezonun başlamasıyla birlikte asgariye indirilecek ve Altınordu yine keyifle izlenecektir. Kimsenin şüphesi olmasın.

Balıkesir umut veriyor

Fatih Tanfer: Balıkesirspor geçtiğimiz yıl elindeki futbolcu yapısıyla hakikaten iyi bir takımdı. Çok iyi oyuncuları vardı. İshak, Eray ve Bekamenga’nın ayrılması onlar adına bir eksiklik. Ancak Arsen Wenger’in bir sözü vardır. ‘Kabiliyetli gençleri önceden sezip, kadrona katacaksın ve onları korkusuzca sahaya süreceksin’ Bazen eksilmek çoğalmaktır. Can Hoca geçtiğimiz yıl genç ve yeteneklileri kadrosuna dahil etti. Bu sene Balıkesirspor’dan umutluyum.
Bülent Buda: Balıkesir kentinin ileri gelenleri takımı sahiplenmede harekete geçtiler. Bu sevindirici bir gelişme. Aynı doğrultuda tribünlerin de daha coşkulu, kalabalık bir görünüme bürünmesi kaçınılmazdır. Can Hoca’yla devam çok isabetli bir karar oldu. Gidenler elbette değerliydi. Ancak eldeki kadro derinliği de başarılı sonuçlara imza atabilecek kalitede. Bu sezon daha coşkulu, istekli bir takım izleyeceğimize ilişkin umutlu olduğumuzu söyleyebiliriz.
İsmail Özelçinler: Son dönemde yönetimsel açıdan Balıkesirspor’a verilen destek son derece önemli. Ayrıca Can Hoca’nın da takımının başında kalması, Balıkesirspor için bir avantajdır. Ben yeni sezonda, takımdan ayrılan yetenekli gençlerin yokluğuna rağmen Balıkesirspor’un fazla sıkıntı çekmeyeceğine ve başarılı olacağına inanıyorum.

Denizlispor kenetlendi

Fatih Tanfer: Denizlispor bu sezon teknik direktör olarak Yusuf Şimşek Hoca’yla yeni sezona başlayacak. Yusuf Hoca’nın oyun özelliği süratli, saldırgan ve güçlü bir takım yapmasıdır. Geçtiğimiz yıl bilhassa deplasmanda müthiş bir performans sergileyen takımın Alperen hariç tümü kaldı. Orta alanda çift yönlü oyunu benimseyen güçlü bir orta alanı var. Bu özellikleri alt alta getirdiğimiz zaman Denizlispor’dan çok iyi sonuçlar beklemek iyimserlik değil, gerçektir.
Bülent Buda: Transfer yasağının oluşturduğu olumsuzluğa karşın, kadro bütünlüğünün korunması ve de takımı ve kenti iyi bilen Yusuf Şimşek’in göreve getirilmesi umutlu olmamızı olası kılan gelişmeler. Çok tekrar sıkıcı olacak belki ama Denizli kentinin takıma olan ilgisi çok zayıf. Tribünlerdeki coşku, oyun alanındaki takımın itici gücüdür.
Destek zamanı
İsmail Özelçinler: Mevcut kadrosunu büyük ölçüde korumayı başaran Denizlispor’un yeni sezonda fazla sıkıntı çekeceğini zannetmiyorum. Ancak, Denizlispor nedense bir türlü arzuladığı tribün desteğini bulamıyor. O nedenle, yeni sezonda tribünlerde artacak taraftar desteği, Denizlispor’un da gücünü artıracaktır. Umarım taraftarlar bu sezon bu desteği esirgemezler.