Ege Peynirimiz dışa açılıyor

Peynirimiz dışa açılıyor

20.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Balıkesir’in sofraları renklendiren 50 çeşit peyniri dünyaya tanıtılacak. HAYKOOP Başkanı Özen, “Marka olacağız” dedi.

Peynirimiz dışa açılıyor

Süt ve süt ürünleri üretiminde Türkiye’nin ilk üç ili arasında yer alan Balıkesir, 50 çeşit peyniriyle de sofralara renk katıyor. Büyük bölümü kırsal mahallelerde ev yapımı ve organik olarak üretilen peynirleriyle Balıkesir, yine peynir çeşitleriyle dikkat çeken Fransa, İtalya ve İspanya gibi ülkelere rakip olmaya hazırlanıyor. Balıkesir peynirleri, ekim ayında düzenlenecek festivalde tanıtılacak. Balıkesir Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Birliği (HAYKOOP) Başkanı Faruk Özen, üretimdeki başarının tanıtımda gösterilemediğini belirtti.

Haberin Devamı

Kentin gizli yönü

Peynirlerin tanıtımı için çalışmalar yapıldığını söyleyen Özen, şöyle konuştu: “Peynir festivaliyle tanıtım yapmayı hedefliyoruz. Festivalle kentin gizli kalmış yönü ortaya çıkacak. Avrupa’daki peynirler bizimkiler kadar lezzeti değil. Bu konuda başlatacağımız çalışma ile önce ulusal ve dünya ölçeğinde umut ettiğimiz yere gelecek.” Peynir gurmeleri Berrin Bal Onur ve Neşe Aksoy Biber’in yaklaşık 2 yıl yürüttükleri çalışma sonucu belirledikleri peynir çeşitlerinden bazıları: Yakupköy Manda, Cunda Kelle Sepet, Manyas Kelle, Havran Sepet, Kaymak Loru, Salamuralı Teneke Tulum, Kirlihanım, Saganaki, Mihaliç, Kaymaklı Lor, Kenar Kelle, Salamura Köy, Devetabanı, Çeribaşı Keçi Loru, Dağarcık Deri Tulumu, Sade Kızarmış, Dıngaz, Bezde Katık, Taze Otlu Koyun, Paşalimanı Ada Kellesi, Yörük Basma, Yörük Kelle. DEVRİM DERİN DHA