Ege Prostat büyümesine dikkat!

Prostat büyümesine dikkat!

17.01.2020 - 00:00 | Son Güncellenme:

.

Prostat büyümesine dikkat

Mesane ile üretra denen idrar kanalının üst kısmında yerleşmiş olan prostat bezinin büyümesi, iyi huylu prostat büyümesi (Benign Prostat Hiperplazisi - BPH) olarak tanımlanıyor. İyi huylu prostat büyümesinin genellikle hastaların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen, ancak hayatı tehdit etmeyen bir hastalık olduğunu söyleyen Ekol Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Osman Gücük, “Yaşlanmayla birlikte 70’li yaşlardaki erkeklerin yaklaşık yarısında ve daha ileri yaş grubundaki hastalarda ise yaklaşık yüzde 90 oranında idrar yapmada problemlere sebep olur” dedi.

Haberin Devamı

Belirtiler hakkında bilgiler veren Gücük, “Normalden daha sık idrar yapma ihtiyacı, ani idrar yapma ihtiyacı ve bu ihtiyacın ertelenememesi, istemsiz idrar kaçırma, gece idrar yapma için uyanma, zayıf akımlı idrar yapma, çatallı ve dağınık idrar akımı, kesik kesik idrar yapma, idrar yapmaya başlamadan önce bekleme ve idrar yapmanın çok uzun sürmesi başlıca belirtiler arasında yer alıyor.

Ayrıca işeme sonrasında mesanenin (idrar torbası) tam boşalmadığı hissi ve işeme sonrası iç çamaşırına istemsiz idrar kaçırma da belirtiler arasında bulunuyor. Diğer taraftan bu hastalığın belirtileri cinsel yaşamı da olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.

İyi huylu prostat büyümesinde uygulanacak tedavinin, doktor tarafından hastanın durumuna göre belirlendiğni söyleyen Gücük, sözlerini şöyle sürdürdü:

Haberin Devamı

‘Düzenli şekilde takip edilmeli’

“Hastada hafif düzeyde iyi huylu prostat büyümesi belirtileri görülüyorsa, genel olarak tercih edilen tedavi yöntemi düzenli takiptir. Orta düzeyde belirtilerin gözlemlendiği hastalarda ilaçla tedavi tercih edilir. İyi huylu prostat büyümesi belirtilerinin dindirmek ve idrar akımını artırmak içinse cerrahi müdahale yapılabilir. Amaç, belirtilere sebep olan prostat dokusunu minimal invaziv yöntemle uzaklaştırmaktır.”