Ege Ritim sorununa güncel tedavi yöntemleri

Ritim sorununa güncel tedavi yöntemleri

17.01.2020 - 00:00 | Son Güncellenme:

.

Ritim sorununa güncel tedavi yöntemleri

Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Selma Akdeniz Oskay, aritminin, kalbin gereken düzende çalışmaması olduğunu söyledi, “Elektrofizyolojik tedavi yüz güldürücü sonuçlar veriyor” dedi.

Haberin Devamı

Özel Akut Kalp Damar Hastanesi’nden Kardiyoloji Uzmanı Dr. Selma Akdeniz Oskay, aritminin kalbin olması gereken düzende çalışmaması hali olduğunu belirtti. Kalp ritminde görülen düzensizliklerin çoğunlukla masum olabilmekle beraber bazı aritmi türlerinin riskli olabildiğini ve ilaç dışı bazı tedavi yöntemleri gerektirdiğini kaydetti. Aritminin ne zaman aktifleşeceğinin bilinemediğini belirten Oskay, “Ritim bozukluğu olduğu anda mümkünse en yakın acil servise başvurularak EKG kaydı yapılmalıdır. En azından hastanın varsa kendi tansiyon cihazı, akıllı telefon veya akıllı saati ile tansiyon- nabız kaydı alabilmesi tanı koymada önemlidir” dedi.

‘Yüzde 95’i başarılı’

Elektrofizyolojik çalışmanın diğer tetkikler ile tanı konulamamış ya da en başında çarpıntı esnasında alınan EKG’de saptanmış olan bazı özel hızlı aritmilerin analiz yöntemi olduğunu ifade eden Oskay, “Aritminin ortaya çıkmasına engel olmaması için kişi genel anestezi verilerek tamamen uyutulmaz. Bu bir ameliyat değildir. Bazı aritmi türlerinde kişinin doğuştan getirdiği kısa devre oluşturan farklı sinir lifleri vardır. Elektrofizyolojik çalışmada alınan sinyaller ile kısa devre yapan sinir lifinin yeri tespit edilerek ısı enerjisi uygulanarak yok edilir. Bu işleme radyofrekans ablasyon adı verilir. Tedavi genellikle yüz güldürücüdür ve başarı oranı yüzde 95’lerdedir” şeklinde konuştu.