Ege Saç ekiminde artık iğne yok

Saç ekiminde artık iğne yok

01.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Saç ekiminde artık iğne yok

İğnesiz saç ekimi tedavisi, Türkiye’de de yaygınlaşıyor. İğne korkularını yenenler, lokal anesteziyle acı çekmeden yeni saçlarına kavuşuyor.

Haberin Devamı

Saç ekim tedavisinde, dünyanın gelişmiş ülkelerinde saç ekim tedavisinde uygulanan iğnesiz püskürtme yöntemi, Türkiye’de de yavaş yavaş uygulanıyor.

İzmir Özel Gazi Hastanesi Saç Sorunları ve Ekim Birimi Direktörü Yasemin Gülgör, “Saç ekimi lokal anestezi ile yapılan bir işlem. Lokal anestezi ilaçları ağrı ve acı verebiliyor. Yeni bir teknoloji olan püskürtme yönteminde ise herhangi bir ağrı, acı olmadan, lokal anestezi ilacı, püskürtme yöntemiyle cilt altına veriliyor. Bu da hasta için konfor sağlıyor” dedi.

Daha önce, kafa derisine enjeksiyon yapıldığı için saç ekim operasyonlarına iğne korkusu nedeniyle cesaret edilemediğini, iğne kullanmayan anestezi teknikleri ve uygulamalarıyla bunun aşıldığını belirten Gülgör, “Bugün, teknik, ucunda iğne olmayan özel bir aletle (püskürtme) lokal anestezi yapılıyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Her mevsim yapılabilir’

İğne korkusunun kişilerde bayılma, kaygı ve korkulara yol açtığını kaydeden Gülgör, “Kafa derisinde kesi ve delik olmadığı için kabuklanma ve iyileşme çabuk gelişir. Saç ekiminde insanların korkma nedeni iğne fobisidir. Saç tellerinin alınacağı bölgede iz kalması, seyreklik kalacağı kanısı, korkuyu artırmaktadır. Tüm bunlar bilgi eksikliğinden oluşmaktadır” diye konuştu.

Saç ekiminin yaz aylarında yapılamayacağı şeklindeki düşüncesinin doğru olmadığını belirten Yasemin Gülgör, “Ekim, her mevsim yapılabilir. Ancak yapılacak olan ekim hastane ortamında, ameliyathane koşullarında, doktor gözetiminde, steril ortamda, ekim konusunda, tecrübeli ve ehil ellerde yapılması ekimin başarısı ve saç ekimi yaptıran hasta sağlığı açısından önem arz ediyor” dedi.

‘Dikkat ve özen şart’

Yazın saç ektiren kişilerin bir hafta boyunca saçlarını sıcaktan ve güneşten koruması gerektiğini belirten Gülgör, “Saç ektiren hastamızın, klimalı, serin ortamda saçlarını koruması gerekmektedir. Saçları ve alnı terlediğinde ekim yapılan bölgeye dokunmamalıdır. Yeni ve sağlıklı saçların çıkması için hastaların çok dikkatli ve özenli davranmaları ve sıcaktan, güneş ışınlarından saçlarını koruması gerekiyor. İşlemden sonra ilk üç gün ekilen köklerin tutunma evresidir. Bu dönemde çok dikkatli olunmalı, dinlenmeye çok özen gösterilmelidir. Baş, herhangi bir yere vurulmamalı. Ağır işlerden, spor aktivitelerinden, stresten ve heyecan artırıcı tüm faaliyetlerden kaçınılmalıdır. İlk bir hafta yüksek ve sert yastıkta sırtüstü yatılmalı. Yüzüstü veya yatma şekillerinden kaçınılmalı. Ekim bölgesini yastığa konulmamalı. Saç ekiminden bir gün önce başlayarak, ekimden dört gün sonrasına kadar sigara içilmemeli ya da olabildiğince azaltılmalı. Operasyondan sonra ilk üç gün, alın bölgesine yoğun buz uygulaması yapılmalı” dedi.

Haberin Devamı

Saç ekiminin doğru planlanması gerektiğini vurgulayan Gülgör, tansiyon ve şeker hastalarının operasyon için doktorlarından izin alması gerektiğini belirtti, “Yara, yanık vb. izlere sahip kişilerde saç ekimi operasyonu öncesi bölgede kan dolaşımının aktif olup olmadığına ve dokunun kalınlığına göre operasyona karar verilir” dedi.

Bakımlı ve sağlıklı saçlar için öneriler

Haberin Devamı

- Dengeli beslenmek, sağlıklı saçlara sahip olmada önemli bir faktördür. Yüksek folik asit içeren gıdalar tüketmek saç için yararlıdır. Örnek olarak mercimek, yeşil yapraklı sebzeler, kuşkonmaz, barbunya, brokoli...

-Saçları lastik bantlarla değil kumaş bantlarla bağlamak, hasar oluşumunu azaltabilir.

- Islak saçı yüksek sıcaklık altında kurutmak, saç tellerinize zarar verir.

- Saçlarınız kepeklenip dökülüyorsa, doğal saç kılından bir fırça kullanın.

- Soğuk suyla yıkandığında saçın parlaklığı artar. Saç derinize az temas ettirerek yıkayabilir ve pürüzsüz saçlara sahip olabilirsiniz.

- Yağlı ve az saçlı kişiler kurutma makinesi kullanma-malıdır. Doğal bakım için ılık bir bardak suya elma sirkesi ile bir çorba kaşığı şampuanı karıştırın ve saçınızı yıkayıp soğuk suyla durulayabilirsiniz.