Ege ‘Sağlıklı beslenmeyle yaşam kalitesi artar’

‘Sağlıklı beslenmeyle yaşam kalitesi artar’

27.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Medical Park İzmir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği’nden Prof. Dr. Rezzan Günaydın, kış aylarında en sık görülen hastalıkların başında romatizmanın geldiğini söyledi, en az şekilde etkilenmenin yollarını anlattı

‘Sağlıklı beslenmeyle yaşam kalitesi artar’

Medical Park İzmir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği’nden Prof. Dr. Rezzan Günaydın romatizmayı ve romatizmadan korunmanın yollarını anlattı.
Kış ayının en sık görülen hastalıklarından biri olan romatizmadan yaşam alışkanlıklarınızı yeniden düzenleyerek korunabilmek mümkün. Romatizmanın kas ve eklemlerin etrafındaki ağrıyı ifade etmek için kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Rezzan Günaydın, belirtilerini de sıraladı. Günaydın, “Romatizmanın belirtilerini de sıralayan Günaydın, “Bir veya daha fazla eklemde ağrı, şişlik, kızarıklık, ısı artışı, eklem katılığı, eklemi hareket ettirmede ve kullanmada güçlük en önemli belirtilerdir. Vücuttaki herhangi bir eklem etkilenebilir. Boyun, sırt ve bel bölgesinde ağrı, hareket kısıtlılığı, tutukluk, kas ağrıları ve güçsüzlüğü de sık görülen belirtilerdir. Bazen hafif derecede ateş, iştah kaybı ve halsizlik de görülebilir. Bazı romatizmal hastalıklar iç organ tutuluşları, cilt döküntüleri, tırnak değişiklikleri, ağız ve göz kuruluğu da yapabilir” dedi.

Haberin Devamı

Düzenli egzersiz

Romatizmal hastalıklardan en az etkilenmeyi sağlamak ve kaliteli bir yaşam sürdürmek için önerilerde bulunan Günaydın şunları söyledi: “Sağlıklı ve dengeli beslenmeli ve düzenli egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirmeliyiz. Kilo alımını önlemek ya da kilo vermek, sigara kullanmamak, eklem koruma tekniklerini öğrenerek eklemleri yükten ve zorlanmalardan korumak önemlidir. Ruhsal ve bedensel stresten uzak durmak da romatizmal hastalıkları önlemede ve hastalığın seyrinin daha iyi gitmesinde faydalıdır. Düzenli egzersiz yapılması genel sağlık için olduğu kadar eklem sağlığı için de gereklidir. Tempolu yürüyüş ve yüzme gibi sporlar kemik, eklem ve kas sağlığı için oldukça önemli.” Son olarak iltihabi romatizmal hastalıkların tedavisinde devrim niteliğinde gelişmeler olduğunu da hatırlatan Günaydın, “Romatizmal hastalıkların tedavisinde uzun yıllardır kullanılan konvansiyonel hastalık modifiye edici antiromatizmal ilaçların yanı sıra son yıllarda geliştirilen hedefe yönelik ve biyolojik ilaçlar hastalarda hem eklem hasarını önlemekte hem de yaşam kalitesini ciddi oranda artırmakta” diye konuştu.