Ege Sağlıklı öneriler

Sağlıklı öneriler

31.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

Sağlıklı öneriler

Yaşar Üniversitesi MYO Gıda İşleme Bölüm Başkanı Dr. Ruhan Aşkın Uzel, sağlıklı bir yılbaşı geçirilmesi için öneriler sundu; “Mönünüzde sebze bulunmalı. Hindi etini tercih edin” dedi.

Haberin Devamı

Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu (MYO) Gıda İşleme Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ruhan Aşkın Uzel, sağlıklı bir yılbaşı mönüsü için öneriler de bulundu.

Aşkın Uzel, yılbaşı gecesi gibi özel günlerde aşırı beslenmenin uyku ve sindirim problemlerinin yanısıra gıda zehirlenmesine de yol açabileceğini belirtti. Yılbaşı sofralarının vazgeçilmesi hindi etinin mutluluk veren en iyi altı gıda arasında yer aldığını söyleyen Uzel, “Hindi eti, içerdiği triptofan aminoasiti ile mutluluk hormonunu uyarır. Yağ içeriği çok azdır. Derisi alınmış hindi etinin 30 gramında sadece 1 gram yağ bulunmakta. B12 vitamini açısından da zengindir” dedi.

Hafif yemekler

Uzel, yılbaşı gecesi neler tüketilebileceğini ise şöyle anlattı: “Yılbaşı sofrasında kızartılmış ya da kavrulmuş yiyecekler yerine daha hafif, haşlanmış, ızgarada pişirilmiş veya buğulama ile fırında pişirilmiş yiyecekler tercih edilmeli. Vitamin, mineral ve posa içeriği yüksek salata ve zeytinyağlı sebzeler mutlaka mönüde bulunmalı. Meze tüketimi varsa patlıcan ezmesi, yoğurtlu havuç gibi hafif sebze ağırlıklı mezeler tercih edilmeli. Çok fazla çeşitte ve yağlı besin tüketimi mide bulantısı, hazımsızlık, gibi sağlık problemlerine yol açacağından mümkün olduğu kadar yağsız, az çeşitte besin tüketmeye çalışın.”