Ege Sağlıkta adaletsizlik İzmir’de çözüme ulaştı

Sağlıkta adaletsizlik İzmir’de çözüme ulaştı

18.07.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmirli hekim Özgür Niflioğlu’nun başını çektiği “asistanhekim.org”un girişimi, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın talimatı ile, asistan hekimlerin döner sermayeden aldığı paylara düzeltme yaptı, ücretler dengesizliği giderildi

Sağlıkta adaletsizlik İzmir’de çözüme ulaştı

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, İzmir’de eylemlerle hak arayan asistan hekimlere verdiği “ücretlerde iyileştirme” sözünü tuttu. Yönetmelik, asistan hekimler lehine değiştirilirken, adaletsizliklerin giderildiğini belirten Asistan Dr. Özgür Niflioğlu, “Artık hiçbir asistanın ek ödemesinde ‘sıfır lira’ yazmayacak. Yönetmeliğin yürürlüğe gireceği 1 Ağustos’tan sonra hak ve adalet sağlanacak” dedi.
İsyan çıkmıştı
Geçtiğimiz Nisan ayında Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde asistanlar döner sermaye paylarının yüzde 50 indirilmesi üzerine isyan etmiş, iş bırakma eylemi başlatmıştı. Asistan hekimler eylemlerini sürdürürken o günlerde İzmir’de olan Bakan Akdağ, genç meslektaşlarıyla görüşüp, sorunlarını dinlemişti. Bakan Akdağ’la yapılan görüşmeye katılanlar arasında yer alan Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi (AEH) İç Hastalıkları Asistan Hekimi Özgür Niflioğlu, SB Hastanelerindeki sorunları dile getirmişti. Bu görüşmede asistan hekimlerin ek ödemelerinde uçurum bulunduğunu, bazen bordrolarında “sıfır lira’ gözüktüğünü bildiren Dr. Niflioğlu bu adaletsizliğin yeni yönetmelikle giderildiğini ve bundan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Bakan’ın Nisan ayında verdiği sözleri tuttuğunu belirten, “www.asistanhekim.org” sitesinin editörlüğünü de yapan Dr. Niflioğlu, “Yeni yönetmelikte bu durum değişti, klinikler ve bireyler arası adaletsizlikler giderildi. Yeni yönetmeliğe göre eğitim araştırma hastanesinde çalışan asistan hekimlerin aldığı döner sermayenin yüzde 75’i eşit olacak. Klinik performansında payın geri kalan yüzde 25’i ise çalışılan kliniğin performansına göre verilecek.”

Ek ödemelere yüzde 10 zam

Dr. Niflioğlu değişikliklerin bununla bitmediğini, 1.00 olan kadro unvan katsayılarının 1.10’a çıkarılarak, asistan hekimlerin ek ödemelerine yüzde 10 oranında zam da yapıldığını söyledi. Yeni yönetmelikle beraber eğitim ve araştırma hastanelerinde asistan hekim temsilciliklerinin oluşturulmasının da önünün açıldığını, 1 Ağustos itibariyle asistan hekim temsilcisinin döner sermaye komisyonunun doğal üyesi olacacağını belirten Dr. Niflioğlu, “Sağlık Bakanı Akdağ’la yaptığımız görüşmede verilen sözlerin tutulması, yönetmeliğin asistanlar lehine olması sevindirici. Nöbet sonrası izin, çalışma saatleri konusunda da yapılacak düzenlemeyi bekliyoruz” dedi.