Ege Sahil beldeleri ‘yaz nüfusu’ payı istiyor

Sahil beldeleri ‘yaz nüfusu’ payı istiyor

24.12.2009 - 00:25 | Son Güncellenme:

Turistik ilçeler, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sitemi’ne göre kendi bölgelerinde kaydı olmayan yazlıkçılar nedeniyle bütçe konusunda sıkıntı yaşıyor.

Sahil beldeleri ‘yaz nüfusu’ payı istiyor

Her sene, ilçeye kayıtlı görünen nüfusla, fiili nüfus arasındaki uçurum nedeniyle büyük sıkıntı yaşadıklarını belirten belediye başkanları, “Mevsime göre nüfus değişiyor. Ama bizim kısıtlı bütçeyle verebildiğimiz hizmet değişmiyor” dedi. İşte başkanların görüşleri:

Arada uçurum var
Gökhan Demirağ (Foça Belediye Başkanı): “Yazın ve hafta sonları ilçemize 100-150 kişi giriş yaparken, kış nüfusu 25 bini geçmiyor. Yani kayıtlı insan sayısı 25 bin görünürken, biz yazın ve hafta sonları aslında bunun çok daha fazlasına hizmet veriyoruz. Aradaki uçurum hesaba katılmadığı için belediye olarak bunun eksikliğini fazlasıyla yaşıyoruz. Bütçemiz belli. Kayıtlı nüfus üzerinden pay alıyoruz. Fakat sorumluluğumuzu yerine getirmek adına ilçemizde ikamet edip de kayıtlı olmayan insanlara da hizmet veriyoruz. Sıkıntının giderilmesi konusunda, Türkiye Belediyeler Birliği’yle Kıyı Ege Belediyeler Birliği’ne pek çok başvurumuz oldu. Ancak değişen bir şey olmadı. Olumlu sonuç elde edinceye kadar girişimlerimizi sürdürereceğiz.”

Bütçelerimiz eridi
Serdar Yasa (Karaburun Belediyesi): “Karaburun’da kışın yaklaşık 9 bin, yazın ise 50 bine varan nüfus yapısına sahibiz. Ancak 10 binin altında nüfusa sahip belediyelerin yararlanabildiği haklardan yararlanıyor, bütçeden ona göre pay alıyoruz. İlçemizde yazlığı olanlara, ikametgahlarını Karaburun’a almaları için çağrıda bulunduk. Ne yazık ki yeterince duyarlılık gösterilmedi. Türkiye Belediyeler Birliği’nde, Başbakan ve İçişleri Bakanı’nın da yer aldığı toplantılarda bu sıkıntımızı dile getirdik ama herkes yine bildiğini okuyor. ‘Önümüzdeki dönemde belediye gelirleri artırılacak’ denilmişti. Fakat bir kuruş artış olmadığı gibi üstüne bir de zamlar geldi. Bu sebeple bütçemiz 200 milyon lira eridi.”

Hepsi lafta kaldı
Faik Tütüncüoğlu (Çeşme Belediye Başkanı): “Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ndeki yanlış tespitler ve sezonluk turist nedeniyle çok sıkıntı yaşıyoruz. Normalde 25 bin görünen Çeşme nüfusu, yazın 400-450 binleri buluyor. Ama hizmete ayrılan pay değişmiyor. Bütçemiz belli. Bu durum, belediye olarak bizi darboğaza sürüklüyor. Yıllardır bunun mücadelesini veriyoruz. İlk günden beri yerel yönetimlerle ilgili kanunda iyileştirme yapılacağı söylendi, ama hepsi lafta kaldı. Bu konuyu rahmetli Turgut Özal zamanında meclise taşıdık, her seferinde başladığımız noktaya geri döndük.

Adreslerini yazlıklara alsınlar
Osman Özgüven (Dikili Belediye Başkanı): “Kayıtlı nüfusumuz 15 bin 500 kişi. Yaz döneminde bu rakam 200 bini buluyor. Maalesef İller Bankası’nın bize verdiği pay, kış nüfusuna göre hesaplanıyor. Yaz ve kış aylarındaki nüfusun ortalaması alınıp, ona göre bütçe hazırlanmalı. Bu konuda yazlıkçılara da görev düşüyor. Adreslerini yazlık ilçeye alsalar, geldikleri yer birşey kaybetmez. Yalnızca, tatil yaptıkları ilçenin ekonomisine katkı sağlasınlar istiyoruz.”