Ege ‘SAKİN ŞEHİR’DE ORKİNOS ÖFKESİ

‘SAKİN ŞEHİR’DE ORKİNOS ÖFKESİ

26.09.2010 - 00:08 | Son Güncellenme:

Sığacık Körfezi’nde kurulmak istenen orkinos çiftliği protesto edildi. Ünlü isimlerin katıldığı gösteride “Denizler temiz, orkinoslar özgür olsun” pankartları taşındı

‘SAKİN ŞEHİR’DE ORKİNOS ÖFKESİ

Türkiye’nin ilk sakin şehri Seferihisar, bir kez daha ayaklandı. Nedeni yine aynıydı: Sığacık Körfezi’ne kurulması için izin verilen orkinos çiftliği... Neden olacağı çevre kirliliğiyle doğaya ve uluslararası kriterleri yerine getirerek sakin şehir ilan edilen Seferihisar’a zarar vereceği belirtilen çiftlik protesto edildi.
Bazı bölümleri burada çekilen Kavak Yelleri dizisinin oyuncuları Sarp Apak, Pelin Karahan, Aslı Enver, Volkan Severcan’la Seferihisarlı ünlü yönetmen Çağan Irmak da katıldı. “Orkinosa hayır, temiz denize evet” tişörtleri giyildi. “Denizler temiz olsun, orkinoslar özgür kalsın” pankartı taşıdı. Yüzlerce tekneyle, çiftliğin kurulmak istendiği Eşek Adası açıklarındaki bölgeye gidildi, hep birlikte denize girildi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da destek verdi. Kocaoğlu, Seferihisar’a 5 kilometre uzaklıkta dünyaca ünlü Kavacık üzümlerinin yetiştiği yerde de altın madeninin arandığını, bunun için de mücadele ettiklerini belirtti.

Geleceğe temiz bırakalım
Kocaoğlu, “Bizim görevimiz bu toprakları, denizimizi, suyumuzu temiz olarak gelecek kuşaklara aktarmak. ‘Bana ne’, ‘Bana dokunmayan yılan bin yaşasın’ dediğiniz zaman o yılan bir gün size dokunacaktır. Sıra Seferihisar’a, sıra İzmir’e ve Türkiye’ye gelmeden biz durdurmak durumundayız. Yoksa birçok değerimizi kaybedeceğiz. Orkinos çiftliği istemiyoruz, dünyanın en temiz denizinin kirletilmesini istemiyoruz” dedi.

Hukuku yok sayıyorlar
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer de bu denizi atalarının pırıl pırıl olarak kendilerine bıraktığını dile getirdi. Soyer, “Biz de gelecek kuşaklara böyle devretmek istiyoruz. Bu çiftlikle ilgili yürütmeyi durdurma kararına rağmen, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın ÇED olumlu raporu vererek hukuku yok saydı. Direneceğiz, haklılığımızı her platformda gündeme getireceğiz” diye konuştu.
Yönetmen Çağak Irmak ise “Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde, beyaz adam paranın yenmeyecek birşey olduğunu anlayacak” Kızılderili atasözünü hatırlattı. Irmak, şunları kaydetti: “Burada orkinos çiftliği kurulursa Türk adaletine saygım kalmayacak. Devlet korkulacak birşey değil. Ben devletten korkmuyorum. Bu beyaz adamın, bu hatırlı kişilerin kim olduklarını bize göstermeleri gerekiyor” dedi.