Ege Şeker hastalığı gözleri etkiliyor

Şeker hastalığı gözleri etkiliyor

10.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Diyabetik retinopati, diyabetik makula ödemi ile katarakt ve göz tansiyonunda erken tanıyla görme kaybı önlenebiliyor.

Şeker hastalığı gözleri etkiliyor

Diyabetik retinopati, gözün en iç tabakasını oluşturan, ışığa hassas retinanın kan damarlarının etkilenmesi olarak tanımlanıyor. Bu hastalığın, diyabete bağlı görme kaybının ve yine çalışan erişkin gruptaki az görme ve körlüğün en sık sebebi olduğunu belirten Op. Dr. Aras Saklamaz, “Diyabetik makula ödemi ise diyabetik retinopatinin bir sonucu olarak retinanın makula denen bölgesinin ödemidir. Katarakt, saydam göz merceğinin opaklaşmasıdır” dedi. Diyabeti olanlarda olmayanlara göre hem erken başlangıçlı hem de 2-5 kat daha sık görüldüğünü kaydeden Dr. Saklamaz, şu vurguları yaptı: “Glokom, görme sinirinin hasar görmesidir. Bazı tipleri göz tansiyonunu yükselterek bu etkiyi yapar ve diyabeti olanlarda olmayanlara göre risk 2 kat fazladır.”

Haberin Devamı

- Diyabetik retinopatiye yol açan nedir?

Kan şekerinin uzun süre yüksek olması retinadaki ince damarların hasarlanmasına yol açar. Retina damarlarında oluşan hasar damardan sıvı, protein ve kanın retina katmanlarına sızıntı yapmasıyla retinada oluşan görüntüde bozulma yapar.

- Diyabetik makula ödemi (DMÖ) nedir?

Retinanın makula denen bölgesinin ödemlenmesidir. Makula; keskin görüş, yüzleri tanıma, okuma ve araba kullanma fonksiyonları için önem arz eder. Diyabetik retinopatisi olanların yarısında diyabetik makula ödemi görülür.

- Kimler diyabetik retinopati riski taşır?

Diyabetin tüm tipleri (Tip1 ve 2) bu riski taşırlar. Diyabetin bulunma süresiyle risk artar. Gebelikte ortaya çıkan veya daha öncesinde diyabetik olanlarda risk bu dönemde yüksektir.

Haberin Devamı

- Diyabetik retinopati ve Diyabetik makula ödeminin belirtileri nelerdir?

Görme etkilenene kadar şikayet yoktur. Oluşan anormal damarlarda olan kanama gözün önünde uçuşma şikayetleri yapar. Bunlar bazen kendiliğinden kaybolsa da tedavisiz durumlarda, geri dönüşümsüz görme kaybına kadar ilerleyebilir.

Görme kaybı yaşanabilir

DR ve DMÖ’in tanısı görme keskinliği muayenesi, göz tansiyonu ölçülmesi, göz bebeğini büyütüp gözün içine ışık ve mercekle bakılarak ve optik koherens tomografi(OKT) yardımı ile konulur. Diyabetik retinopati varlığında kol damarından opak bir ilaç verilerek göz damarlarının ve sızıntıların görülmesini sağlayan göz anjiografisi çekilerek de bilgi sahibi olunur.

Diyabeti olanlar tüm bunlardan nasıl korunabilirler?

Diyabetik retinopatiye bağlı görme kaybı bazen geri dönüşümsüzdür. Ancak erken tanı ve tedavi ile körlük %95 azaltılabilinir. Diyabet hastaları yılda en az bir kere göz bebekleri büyütülerek göz muayenesi olmalıdırlar. Çalışmalar göstermiştir ki diyabet hastalığının iyi kontrol edilmesi göze ait problemlerin başlamasını geciktirir ve ilerlemesini yavaşlatır.

Lazer ile kortizon

- Diyabetik retinopati ve makula ödemi nasıl tedavi edilir?

Değişik aşamalarda değişik tedavi yöntemleri mevcuttur. Göz içine yapılan iğneler (anti-VEGF), lazer uygulamaları, kortizonlu implantlar en sık uygulananlarıdır. İlerlemiş olgularda ise vitrektomi ameliyatları söz konusu olabilir.

Haberin Devamı

Sahte kliniklere dikkat!

İzmir’de hizmet veren Novar Poliklinikleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Demir Yılmaz lazer ile ilgili olarak merak edilen soruları yanıtladı.

Yılmaz, “Lazer epilasyon günümüzde çok gelişti. Kullandığımız yenilenen lazer sistemleri Alexandrite ve ND yağ, sadece Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış sağlık kuruluşlarında bulunur” dedi. Hastaların gerçek bir sağlık kuruluşunda olduklarına emin olmaları gerektiğini vurgulayan Yılmaz, “Tabelasında poliklinik yazan yerlerden emin olabilirler. Başka türlü ‘sağlık kuruluşuyuz’ şeklinde kendilerini tanıtan hekim veya kuruluşlara kesinlikle güvenmesinler”dedi.

Kampanyalara kanmayın

Yılmaz ayrıca, bu tarz yerlerin kampanya adı altındaki hizmetlerinin yanıltıcı olduğunu, kişileri maddi manevi zarara uğratarak, kalıcı çözüm sunmadığını belirtti.

Damla Demir Yılmaz, “Eğer kişinin uygulama yapılacak bölgesine jel sürüp lazer işlemine başlanıyorsa, burada ki yapılan işlem gerçek bir Alexandite ve ND yag sistemi değildir. Alexandrite ve ND yag sistemleriyle ilk seansda dahi gözle görülür bir fark yaşanır. Gerçek lazer sistemleri ince tüye ve bronz tene güvenlikle uygulanır” dedi.