Ege SEN MİSİN İMARA AÇMAYAN

SEN MİSİN İMARA AÇMAYAN

03.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Narlıdere’deki arazisi imara açılmayan Maliye, Narlıdere Belediye Meclisi ile Başkan Batur’u ve Büyükşehir Meclisi’ni İçişleri Bakanı’na şikayet etti. İçişleri Bakanlığı da müfettiş görevlendirdi

SEN MİSİN İMARA AÇMAYAN

Narlıdere’de imar planında çok işlevli belediye hizmet alanı olan Maliye arazisine konut izni vermeyen Belediye Başkanı Abdül Batur hakkında İçişleri Bakanlığı, kamu zararına yol açtığı gerekçesiyle ‘soruşturma izni’ verdi. Başkan Batur’un yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri için de aynı karar çıktı.
Maliye, Narlıdere’de otoyola cephesi olan 3 bin 450 metrekarelik mandalina ağaçlarıyla kaplı arazisini satmak için dört kez ihaleye çıktı. Ancak imar planında çok işlevli belediye hizmet alanı olarak belirlenen araziye ‘konut’ yapma izni bulunmadığı için satamadı.

Planı mahkeme değiştirdi

Daha önce ‘konut’ yapımına olanak sağlayan imar planı değişikliğinin vatandaşın itirazı üzerine İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesinden dolayı arazisini değerlendiremeyen Maliye, Belediye Başkanı Abdül Batur’u İçişleri Bakanlığı’na şikayet etti.
Bakanlığın Ankara’dan gönderdiği Mülkiye Başmüfettişi, 2009 yılında hem Narlıdere Belediye Meclisi’nde hem de Büyükşehir Belediye Meclisi’nde Maliye’ye ait parselin hemen yandaki 2 bin 229 metrekarelik belediye arsasına ‘konut’ imarı verilmesine, Maliye‘ye ait arazinin ise ‘çok işlevli belediye hizmet alanı’ olarak bırakılmasını kamu zararı olarak yorumladı.

Vatandaş davacı olmuştu

Ancak müfettiş 2009 yılında yapılan bu imar planı değişikliğinin vatandaşın şikayeti üzerine mahkeme tarafından iptal edildiğini ve belediye arsasındaki konut ibaresinin kaldırılarak yeniden ‘çok işlevli belediye hizmet alanı’ haline dönüştürülmesini dikkate almadı.
Maliye’ye ait arazide konut yapılamamasını Narlıdere Belediyesi suçu gibi gören ve bundan dolayı kamu zararı oluştuğu kanaatine varan müfettiş 2009 yılındaki imar planı değişikliğine onay veren hem Büyükşehir Belediye Meclis üyelerinin hem de Narlıdere Belediye Meclis üyelerinin tamamı için ‘soruşturma izni’ istedi. İçişleri Bakanlığı da müfettişin isteğine onay verdi.

“Biz de itiraz edeceğiz”

İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma iznine itiraz edeceklerini söyleyen Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, imar izni vermediği için hesap sorulduğunu söyledi. Batur, “Bu hesabı soranlar, imar planında çok işlevli belediye hizmet alanı görünen ve sadece pazaryeri, ticaret, kültür, sanat binalarının yapılacağı bu yere apartman dikilebilecek ruhsatı hangi yasal çerçevede verebileceğimizin sırrını da söylesinler. Arazi Maliye’ye ait diye kamu zararına neden olmakla suçlanıyoruz. Arsası yeşil alan veya hizmet alanı olan vatandaşlar da var” diye konuştu.

“Mahkeme kararı var”

İmar planındaki değişikliğin mahkeme kararıyla gerçekleştiğine dikkat çeken Başkan Batur, ‘Mahkeme bu alanda konut olmaz diye karar verdi. Biz gelir elde etmek amacıyla yaptığımız binayı da ticaret, büro binasına dönüştürdük. Maliye istiyorsa buraya pazaryeri yapsın. Ama konut yapamaz. Bunu biz değil, değil mahkeme söylüyor. Buna rağmen kamu zararına neden olmakla suçlanıyoruz. Bunu birileri inşaat yapabilsin diye baskı olarak yorumluyoruz. Baskıya boyun eğip konut imarı vermeyeceğiz. Peşkeş çekilmesine de izin yok’ dedi.