Ege Siyaset, basın ve sandık tartışıldı

Siyaset, basın ve sandık tartışıldı

10.01.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:

Ege-Koop’un paneli ünlü gazetecileri İzmir’de buluşturdu. Özgür ve bağımsız basının işlevini yerine getirmesinin sürdürülebilir demokrasi için şart olduğu görüşünde birleşildi

Siyaset, basın ve sandık tartışıldı

Ege-Koop’un düzenlediği “Siyaset-Basın ve Sandık” konulu panel Konak’taki Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde yapıldı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak, CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, MHP İzmir Milletvekili Oktay Vural, CHP MYK Üyesi Alaattin Yüksel, eski Kültür ve Turizm Bakanı Suat Çağlayan, CHP İzmir İl Başkanı Rıfat Nalbantoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Necip Kalkan’ın da aralarında yer aldığı kalabalık davetli topluluğu katıldı.

‘Hep gazeteciler kaybetti’
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, iktidarın basın üzerinde baskıcı denetim uyguladığını, gazetecilerin sürekli hak kaybına uğradıklarını söyledi.
Aslan, “Çağdaş demokrasinin özü, eleştiri özgürlüğüdür. Ülkeyi yönetenlerin görevi ifade özgürlüğünün alanını daraltmak değil, tam tersine basının çalışmalarını kolaylaştıracak ortam hazırlamaktır. Esas olan, siyasal iktidarın baskısı, korkutma, sindirme girişimleri ve eylemleri olmaksızın basının, basın mensuplarının, özgürlük ortamında toplumu doğru ve sağlıklı bilgilerle haberdar etme görevini yerine getirmesidir” dedi.
Gazeteci Altan Öymen, siyaset, basın ve sandık kavramlarının sadece demokrasilerde değil, diktatörlüklerde de olduğunu belirtti. Öymen, “Demokraside siyaset denildiğinde tolerans, eleştirilere tahammül, belli kurallara uymak gerekiyor. Basın denilince hür olması gerekiyor. Hür olmazsa, olayları olduğu gibi yansıtmazsa siz nasıl fikrinizi oluşturabileceksiniz?” diye sordu.

Haber alma özgürlüğü var
Basın Konseyi Başkanı Oktay Ekşi, ileri demokrasi Türkiye’sinde Başbakan’ın kızma ihtimali olan herhangi bir haberi yayınlamanın ağır bedeller ödemeyi göze almak anlamına geldiğini kaydetti.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Atilla Sertel, İzmirlilerin kendisine “Faşist” diyenleri kucaklayabilecek, “Gavur” diyenleri eğitebilecek gönüle sahip olduğunu ifade etti.
Gazeteci-yazar Nail Güreli, özgür ve bağımsız basının işlevini yerine getirmesinin sürdürülebilir demokrasi için şart olduğunu bildirdi. Gazeteci-yazar Fikret İlkiz, halkın haber alma hakkını sağlayanların gazeteciler olduğunu, ifade özgürlüğünün onlar olmadan korunmayacağını vurguladı, “Türkiye’de iletişimin demokratikleşmesini, fakir olmayan bir hayat istiyorum” diye konuştu.
Panelde ayrıca Can Ataklı, Ali Sirmen, Ümit Gürtuna, Öcal Uluç, İsmet Solak ve Hamdi Türkmen de birer konuşma yaptı.

Yazarlar