Ege Sizler kahramansınız

Sizler kahramansınız

05.07.2017 - 06:02 | Son Güncellenme:

Lösemili yeğenini kaybeden hemşire Hardal, meslektaşının 6 aylık kızı Asya Serra’yı, karaciğerinden verdiği parçayla yaşama bağladı. Beyin felci olan Şatıroğlu ile omurga eğriliği rahatsızlığı bulunan Hepseri de insanlara şifa dağıtıyor.

Sizler kahramansınız

Arkadaşının bebeğini karaciğeriyle güldürdü

Haberin Devamı

Manisa’da yaşayan, Merkez Efendi Devlet Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Servisi’nde görevli hemşire Nilgün Ünal ile bir kurumda memur olan Lütfullah Ünal’ın (28) kızları Asya Serra, 12 Ekim 2016’da dünyaya geldi. 15 günlükken yapılan kan tahlilinde karaciğerinde sorun saptanıp takibe alınan Asya Serra bebekte 4 aylık olduğunda sarılık ortaya çıktı.
Karaciğer yetmezliği tanısı konulan bebeğin nakil olması gerektiği söylendi. Aile İzmir’e döndü, Kent Hastanesi’ne başvurdu. Asya Serra’nın karaciğerinin genetik geçişli bir metabolik hastalık nedeniyle iflas ettiği, bunun akciğerlerini de etkilediği belirlendi. Anne ve baba, kan grupları uyuşmadığı için verici olamadı, aileden de uygun verici bulunamadı. Hemşire annenin aradığı gönüllü, çalıştığı hastaneden hemşire arkadaşları arasından çıktı.

Onay verildi

Anne Ünal ile bir dönem aynı serviste birlikte çalışan hemşire Makbule Yüksel Hardal ve eşi M. İbrahim Hardal (32), Asya Serra bebeğe hayat vermek için gönüllü oldu. Yapılan tetkikler sonucunda hemşire Hardal’ın verici olabileceği saptandı ve akraba dışı aday olduğu için Sağlık Bakanlığı Etik Kurulu’na yönlendirildi. Etik kurulun onay vermesi üzerine Makbule hemşireden alınan karaciğer dokusu, 12 Nisan’da minik Asya Serra’ya nakledildi.

Haberin Devamı

‘Kızımın ikinci annesi oldu’

En büyük çaresizliği, kızına yardımcı olamadıklarında yaşadıklarını belirten anne Nilgün Ünal, “Makbule, kızımın ikinci annesi. Ben neysem Makbule de o” dedi.

Azimleriyle örnek oluyorlar

Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi’nde çalışan uzman fizyoterapist Mehmet Servet Şatıroğlu (39) ve diş hekimi Mustafa Hepseri (54), azim dolu hayat hikâyeleriyle herkese örnek oluyor.

Doğuştan serebral palsi hastası olan ve 15 yaşına geldiğinde yürümek için koltuk değneğine ihtiyaç duyan Şatıroğlu, 1995’te Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazandı.

‘Mücadele önemli’

İnsanlara faydalı bir birey olmak için çabalayan Şatıroğlu, 7 yıldır bu amacına uygun olarak Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi’nde çalışıyor. Evli ve bir çocuk babası olan Şatıroğlu, engeli dolayısıyla fizik tedaviyi seçtiğini söyledi.

Henüz 4 yaşındayken geçirdiği kaza sonrası omurga eğriliğine (skolyoz) bağlı olarak yürümekte zorlanan Mustafa Hepseri de aynı hastanede diş hekimliği yapıyor. Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olan Hepseri, rahatsızlığının artması üzerine, 13 yıl şu an görev yaptığı hastanenin idari işlerinde çalıştı. Hepseri, 2015’te hastane yönetiminin aldığı özel koltukla görevine döndü. Engelini hastalara yansıtmadığını belirten Hepseri, kendisi gibi engeli olanlara da “Mücadele edersiniz kazanırsınız” dedi.