Ege 'Son bir kez daha imar affı çıksın'

'Son bir kez daha imar affı çıksın'

11.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

“Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi”ne katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, devletin belediyelere yıkım zorunluluğu getirmesini istedi

Son bir kez daha imar affı çıksın

Mimarlar Odası İzmir Şubesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen “Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi”nde, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimi sürecinde gündeme gelen “imar affı” konusuna değindi. Başkan Kocaoğlu, “İmar affı gereklidir. Çünkü kentler çok sıkışmıştır. İmar affı çıkarmak sistemi rahatlatır ama bir daha imar affı çıkarmamak için ne yapmak lazım? Teknolojinin, bilimin bu kadar geliştiği bu çağda, devlet kurumları uydudan hava fotoğraflarını çekebildiği, her şeyin anında tespit edilebildiği imkanlara sahip. Bize desinler, ‘Başkan! Şu kadar ilave yapı var. Yıkmazsan sen sorumlusun!’ Altyapısı hazırlanan bir milattan sonra, imar affının çıkarılması gereklidir. Onun dışındaki bir af ise sağlıksız yapılaşmayı teşvik etmekten başka işe yaramayacaktır” dedi.

Haberin Devamı

Herkes memnun olmalı

Bugün kentlerin sosyal donatı alanları olmayan, depreme dayanaksız konutlardan oluştuğunun altını çizen Başkan Kocaoğlu, sorunun kırmadan, dökmeden, uzlaşarak ve hiç kimsenin hak kaybına uğramayacağı bir yöntemle halledilmesi gerektiğini belirtti. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir’de toplu konut ihalelerine giren müteahhit sayısının yok denecek kadar az olduğunu da vurgulayarak, “Ada ada ihaleye çıkıyoruz ama girmiyorlar. İnşaat sektörü İzmir’de varlığını kentsel dönüşüme girmeden sürdüremez” dedi.

Deprem riskine dikkat

Zirveye katılan Çevre Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan ise göç olgusuyla birlikte kentlerdeki plansız yapılaşmanın kentsel dönüşümü zorunlu hale getirdiğini belirtti. Varan, “Kentsel dönüşüm insan hayatını esas alan, depreme dayanıklı, sürdürülebilir şehir altyapısına hizmet sunacak şekilde gerçekleşmeli” diye konuştu. Türkiye’deki 20 milyon konutun 7,5 milyonunun hemen dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayan Selahattin Varan, “İzmir 1. bölge deprem bölgesinde ve aktif fay hatları olan bir ilimiz. Yılda ortalama 25 binanın dönüştürülmesi gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Zirveye, belediye başkanları ve inşaat sektörünün önde gelen temsilcileri katıldı.