Ege ‘Su ve ayran için çiğ köfte yiyin’

‘Su ve ayran için çiğ köfte yiyin’

29.05.2017 - 04:57 | Son Güncellenme:

Prof. Dr. Canan Karatay, “Çocuklara 6 yaşına kadar meyve suyu değil, ayran verin. Pet şişelerdeki durgun su yerine akan suyu içelim. Fırıncılar kızacaklar ama kızmasın. Ekmek şekerdir, çiğ köfte ise sağlıklıdır” uyarısında bulundu

‘Su ve ayran için çiğ köfte yiyin’

Prof. Dr. Canan Karatay, ABD Pediatri Akademisi’nin, “çocuklara altı yaşına kadar meyve suyu vermeyin “diye uyardığını söyledi.

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi 1967 Mezunları 50. Yıl Buluşması toplantısına katılan Prof. Dr. Canan Karatay, beslenme uyarılarında bulundu. ABD Pediatri Akademisi’nin, ‘Çocuklara 6 yaşına kadar meyvge suyu vermeyin’ uyarısını hatırlatarak konuşmasına başlayan Prof. Dr. Karatay, “Meyve suyunun hiçbir besleyici yanı yoktur diye uyardılar. Ben de çocuklarımız ayran içsinler, sağlıklı su içsinler diyorum. Eğer içebiliyorlarsa süt içsinler diyorum” dedi. Pet şişelerdeki durgun su yerine, akan suyun içilmesi gerektiğini aktaran Karatay, “Su hayattır. Hareket eden, akan suyun etrafında negatif iyonlar oluşur. Bu iyonlar, iyi hissetmemizi sağlar. Sağlıklı ırmak ve dere suları tabi ki içilebilir. Mutfak çeşmesinden akan su filtre edip, mikroplarından ve klordan arındırılıp içilebilir” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Tereyağı sürün’

“Ramazan pidesini yemeyin desem de yiyeceğinizi biliyorum” diyen Prof. Dr. Karatay, şöyle devam etti: “Avuç içiniz kadar pideyi ikiye böleceksiniz. Yarısını köy tereyağı veya soğuk sıkım zeytinyağına batırarak yiyebilirsiniz. Ekmek, kan şekerini ve kan insülinini aşırı yükseltiyor. Ayrıca karaciğerin yağlanmasının ve şeker hastalığının sebebi. Ekmek de, şeker gibidir. Hangi türü olursa olsun, ekmek yediğiniz zaman, vücut şeker olarak algılıyor.”

‘Unlar yüzde 10 katkılı’

Fırıncıların kendine kızmaması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Karatay, “Çünkü, fırına gelen hazır unlarda, Tarım Bakanlığı’nın izniyle yüzde 10 katkı maddesi var. Unlar fırına zaten katkı maddeli geliyor. O katkı maddelerinin içinde bromür var. Bromür, ağır metaldir ve kanser yaptığı belirlenmiştir” diye uyardı. Kendisinin Elazığlı olduğunu ve çiğ köfte yiyerek büyüdüğünü söyleyen Prof. Dr. Karatay, “Çiğ köftede sağlıklı kıyma olacak, eski bulgurunuz olacak. Çiğ köfte sağlıklıdır. Ayrıca içine birçok tuz ve baharat konulduğu için mikrop, bakteri ve virüs üremez” ifadesini kullandı.