Ege Tarihi, karalama tahtası yaptılar

Tarihi, karalama tahtası yaptılar

28.01.2009 - 02:00 | Son Güncellenme:

Çanakkale Savaşları’nda düşmana büyük kayıplar verdiren, 2’nci Dünya Savaşı yıllarında boğazı korumak için Güzelyalı sırtlarına konulan tarihi bataryalara kimi adını, kimi aşkını kazıdı, kimi de şiirler yazdı

Tarihi, karalama tahtası yaptılar

Yazan yazana
ÇANAKKALE’DE tarihe büyük saygısızlık... Çanakkale Savaşları’nda müttefik güçlere karşı uzun atışlarda kullanılan Turgut Reis Zırhlısı’ndan sökülerek, 2’nci Dünya Savaşı öncesi boğaz savunmasını güçlendirmek amacıyla Güzelyalı sırtlarına konulan iki batarya, ziyaretçilerin yazı tahtası haline geldi. Bataryaların iç kısmına kimileri adını, memleketini, okulunu yazdı. Kimileri kalpli şekiller çizerek aşkını ilan etti. Şiir ve şarkı sözleri kazıyanlar da oldu.

‘Saygısızlık’
BU görüntüye tarihçiler tepki gösterdi. Çanakkale Turizm Tanıtma Derneği Başkanı, tarih araştırmacısı Ahmet Kaşıkçı, dünya tarihine adını altın harflerle yazdıran bir topluma bu tür hareketlerin yakışmadığını söyledi. Kaşıkçı, “Türk toplumu olarak maalesef tarihimize sahip çıkmayı öğrenemedik. Bu yapılan geçmişimize, şehitlerimize büyük bir saygısızlık. Unutmayalım ki, tarihine sahip çıkmayanların coğrafyasını yabancılar çizer” dedi.