Ege Tarım bitmesin daha da büyüsün

Tarım bitmesin daha da büyüsün

10.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

Tarım bitmesin daha da büyüsün

‘Yavaş Şehir’ Seferihisar’ın Belediye Başkanı İsmail Yetişkin; mandalina, karakılçık buğdayı, şarap ve pekmez için yeni yatırımlar yapıp katma değerli üretimi artıracaklarını dile getirdi.

Haberin Devamı

Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, tarımdan turizme kadar hayata geçirmeyi planladığı projeleri anlattı. Bölgede yetişen ürün yelpazesini geliştirmeyi hedeflediklerini açıklayan Yetişkin, karakılçık buğdayından yapılan ekmeğe alım garantisi vereceklerinin müjdesini verdi. Tarım konusunda ciddi projeleri olduğunu ifade eden Başkan Yetişkin, şöyle konuştu:

Şarap fabrikası açılacak

“Mandalina, jeotermal fırınlarda kurutulup piyasaya sürülüyordu. Deneme aşamasında olduğu için büyük bir yatırım yapılmadı. 10 kilogram yaş mandalinadan, 1 kilogram kuru mandalina elde ediyorsunuz. Yaş mandalinanın kilogramı bu yıl 50 kuruş civarında, 10 kilogram mandalina yaş olarak tüketildiğinde karşılığı 5 lira oluyor. Sanayi ürününe çevrildiği zaman ise kilogram fiyatı 90 ile 100 lira arasında değişiyor. İlçede yetişen üzümleri de şarap fabrikasında değerlendirmek için girişimlerimiz var. Şarap üretimi devlet tarafından destek almadığı için kazandırmıyor. Bir şarap firması ile görüşüyoruz. Anlaşabilirsek bir yer vereceğiz. İlçede şarap fabrikası kurmayı hedefliyoruz. Kooperatifimize ait bir pekmez fabrikası var. Proje kaynağını da İZKA’dan sağlamıştı. Onu da bu yıl faaliyete geçirmeyi planlıyoruz.”

Haberin Devamı

Tohum Takas Şenliği’nin de Seferihisar açısından önemli olduğuna vurgu yapan Başkan, “Yaptığımız şenlikte bin tane fide, 10 bin de tohum dağıttık. Bunun amacı insanları yerel tohuma yönlendirmek. 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu ile 2006 yılında yerli tohum satışı yasaklandı. Hibrit tohum satışı serbest ve devlet, hibrit tohum kullanmayan çiftçiye destek vermiyor. Biz de insanlarımız sağlıklı ürünlerle tanışsın diye hiç olmazsa bu tohum merkezlerini yaşatalım istedik. Biz sadece insanlara yerel tohumu veriyoruz ve tohum olarak geri istiyoruz” dedi.

Oteller doldu

Seferihisar’daki otellerin yüzde 70 oranında doluluk oranına ulaştığı bilgisini de paylaşan Başkan Yetişkin, “Yazın ortasında bu oran yüzde 99.9’a ulaşacak. Şu ana kadar sadece bir otelin doluluk oranını sordum, 280 bin civarında misafir ağırlayacaklarını söylediler” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

KİRALIK ARACA SON

Aldıkları tasarruf tedbirlerinden de bahseden Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, “Kiralık binek araçlarımız vardı, hepsini kaldırdık. Birçok etkinliği kısıtladık. Büyükşehir Belediyesi’ne Sığacık’ta bulunan Yazarlar Okulu’nun devrini yaptık. Seferihisar pazaryerinin arkasında bulunan otopark yerinin de devrini yaptık. Buralardan gelecek para var. Bu para bizi biraz rahatlatacak” diye konuştu.

‘MAVİ BAYRAK’I GERİ ALACAĞIZ’

Seferihisar’ın Akarca sahilindeki İztur Sitesi önündeki halk plajının indirilen mavi bayrağı için çalışma başlattıklarını ve bayrağı geri alacaklarını belirten Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, “Geçen yıl deniz suyu analizleri temiz çıkmdı. Büyükşehir’in bölgeye yakın bir yerde arıtması var. Yağmurlarla birlikte taşma yaşandı ve bir miktar atık su denize gitti. Öyle olunca da kirlilik oluştu. Biz bu plajda mavi bayrak olmasa da, tüm çalışmalarımızı bayrak varmış gibi yapacağız” dedi. Başkan Yetişkin, Sığacık Körfezi’nde bulunan balık çiftliklerinin de mahkeme kararı doğrultusunda kaldırılması gerektiği halde ve üretime devam ettiğini sözlerine ekledi.