Ege Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapılarını açtı

Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapılarını açtı

05.11.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Manisa’da düzenlenen 4’uncü Tarım ve Hayvancılık Fuarı (TEKONTARIM 2010), 102 firmanın katılımıyla başladı.

Tarım ve Hayvancılık Fuarı kapılarını açtı

Açılışta konuşan Vali Celalettin Güvenç, Türkiye’de fuarların öneminin yeni yeni kavrandığını vurguladı, “Yeni pazarlar, fuarlarla bulunuyor. Tarım kenti Manisa, bu bakımdan çok önemli bir fuara ev sahipliği yapıyor. Modern tarıma, damla sulama sistemine süratle geçmemiz şart. Tarım sigortası olmasa olmaz. Bunun yüzde 50’sini de zaten devlet ödüyor” diye konuştu.
Manisa Ziraat Odası Başkanı Nuri Sorman, istihdamda tarımın payının yüzde 29 olduğunu, devlet desteklerinin artırılması gerektiğini belirtti. Tarım İl Müdürü Ömer Çelik, “Manisa, ülkemizde kuru üzümün yüzde 92’sini, tütünün yüzde 28’ini, beyaz etin yüzde 10’unu, domatesin yüzde 9’unu üretiyor” dedi.
Organizasyonu yapan SNS Fuarcılık yetkilileri, yoğun katılım sağlandığını bildirdi. Fuar, 7 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.

Haberin Devamı

Çiftçi de af istiyor
Türkiye Sulama Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkanı Halis Uysal, hükümetin sigorta prim borcu ve vergi affına ilişkin olarak hazırladığı tasarı kapsamına tarımsal sulama kooperatiflerinin elektrik borçlarını da dahil etmesini ve ana paranın 36 ay vadeyle tahsil edilmesini istedi. Uysal, üreticinin iki yıllık sulama borcunun 854 milyon lira olduğunu, borcun faiziyle 1.9 milyar liraya çıktığını belirtti. Tarımda dünyanın en pahalı elektriğini kullanan Türk üreticisinin, artık üretim yapamaz noktaya geldiğini belirten Uysal, elektrik idarelerinin özelleştirildiğini, ancak borçların devlet alacağı olarak kaydedildiğini söyledi. Kaçak elektrik kullanımının yüzde 17.7’ye ulaştığını, oysa tarımsal sulamada kullanılan elektriğin payının sadece yüzde 3.35 olduğunu kaydeden Uysal, aftan yararlanmak istediklerini vurguladı.

Haberin Devamı

Zeytinyağı zirvesi seneye İzmir’de
Türkiye, 1998’de ayrıldığı Uluslararası Zeytinyağı Konseyi’ne (UZK) 2010 başında tekrar döndükten sonra yapılan ilk danışma komitesi toplantısında altı kişilik heyetle yer aldı. İtalya’daki zirvede, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Üyesi Metin Ölken, 2011’deki buluşmanın Türkiye’de yapılmasını teklif etti. İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Üyesi Erol Avni Bozkurt’un da EZZİB ve İTB ortak düzenleme önerisi üzerine, Tunus’un da talip olduğu organizasyonun oybirliğiyle mayıs ya da haziranda İzmir’de gerçekleştirilmesine karar verildi.

Domatesin ateşi düşmek bilmiyor

Hastalık, ekim alanlarının darlığı ve kuraklık nedenleriyle fiyatı rekor düzeyde artan domates, ülke genelinde olduğu gibi
İzmir’de de zam şampiyonu oldu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre İzmir’de geçen ay yüzde 114’lük artışla domates birinci sıraya otururken, onu yüzde 36 fiyat artışıyla kadın kazağı, yüzde 18’le salça, yüzde 17’yle de çocuk kabanı izledi.