Ege Tenis oyununda dizlere dikkat!

Tenis oyununda dizlere dikkat!

28.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Op. Dr. Zeki Özer, sporcularda diz yaralanmalarının sık olduğunu söyledi, fizik tedavi uygulamasını önerdi.

Tenis oyununda dizlere dikkat

Özel İzmir Gazi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Zeki Özcan tenisçilerde de, futbol, basketbol, voleybol ve kayak sporunda olduğu gibi yüksek riskli olmasa da dizde menisküs ve bağ yaralanmalarının görülebileceğini belirtti, “Ani hızlanmalar, duruşlar ve keskin dönüşler esnasında dizde uyluk ve kaval kemikleri arasında ki bağlar ve menisküler zedelenebilir. Sabit ayak üzerinde dizin dönmesi de en sık karşılaştığımız yaralanma şekli” dedi, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

Kadınlarda risk fazla

“Tenisçilerde ani dönme hareketi ve düşme sonrası dizde şiddetli ağrı ve eklem içi kanamaya bağlı olarak dizde şişlik ile bulgu verir. İstatistiksel olarak erkeklerde daha fazla görülmekle birlikte kadın tenisçilerde bağ ve meniskülerin yaralanma riski erkeklere göre

3 kat daha fazladır. Bunun nedeni de kadın tenisçilerdeki kas gücünün erkek tenisçilere oranla daha zayıf olmasıdır. Uyluk arkası hamstring adını verdiğimiz kasların direncine karşı yapılan egzersiz eğitimi ile özellikle kadın tenisçilerde çapraz bağ yaralanma riski azaltılabilir.”

Tedavi yöntemleri

İlk tedavi olarak elastik bandaj ve buz uygulaması ile kanamanın azaltılması gerektiğini belirten Op. Dr. Zeki Özcan, “Diz filminde diz çevresi kırığı olup olmadığı kontrol edilir. Hastanın fizik muayenesi ve diz Mrg ile tanı koyulur. 3 hafta dizlik uygulaması ve egzersiz programı ile sorunsuz olarak iyileşir. Menisküs, ön çapraz ve arka çapraz bağ yaralanmalarının tedavisiyse cerrahidir. Cerrahi tedaviden sonra kas güçlendirme programları uygulanarak sporcunun en erken sürede spora geri dönmesi sağlanır” diye konuştu.