Ege 'Toplum için düşünüp karar aldıracaklar'

'Toplum için düşünüp karar aldıracaklar'

16.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

.

Toplum için düşünüp karar aldıracaklar

Ege Genç İş İnsanları Derneği, Milli Mücadele’nin başlamasının 100. yılında düşünce örgütü Think Tank’i yaşama geçirdi. Nobel Barış Ödülü sahibi Büyükelçi Ahmet Üzümcü, güvenlik ve silahsızlanmada sivil toplumun rolünün önemli olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD), Milli Mücadele’nin başlamasının 100. yılında büyük bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı öncesinde düzenlenen etkinlikle, bir iş örgütü tarafından Ege Bölgesi’nde ilk kez kurulan düşünce örgütü Think Tank’in tanıtımı yapıldı, Nobel Barış Ödülü Sahibi Büyükelçi Ahmet Üzümcü de ‘Uluslararası Güvenlik ve Silahsızlanma Alanında Sivil Toplumun Rolü’ konusunda düşüncelerini açıkladı.

Yenilik yaratan, düşünen bir gençlik hayal ettiklerini vurgulayan EGİAD Başkanı Mustafa Aslan, “Bir yüz yılı gururla geride bırakıp önümüzdeki ikinci yüz yıla başlarken Cumhuriyetimizin temel değerlerine sıkı sıkıya bağlı, demokrasiye, hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına saygılı Genç İş İnsanları olarak ekonomik ve sosyal kalkınmayı başarmak, ülkemizde yaşayan herkesin eğitim ve refah seviyesini yükseltmek için çalışmaya ve üretmeye aynı kararlılıkla devam edeceğimize söz veriyoruz. Üreten, sadece mal ve hizmet değil; bilgi, teknoloji, katma değer üreten, yenilik yaratan bir gençlik hayal ediyoruz. Düşünen, geliştiren, yaratıcı endüstrilere hâkim, ar-ge ve inovasyon odaklı bir genç bakışa ihtiyacımız var” dedi.

Haberin Devamı

‘Öncelik ekonomi’

Ülke gündeminde önceliğin ekonomi olması gerektiğini vurgulayan Mustafa Aslan, “Bizler, genç iş insanları olarak ülkemizin milli hasılasında değer yaratmaya, istihdam sağlamaya ve üretmeye devam ediyoruz. Güzel ülkemiz, tarımıyla, sanayisiyle, büyük yatırımlarıyla, yarattığı teknolojilerle adından söz ettirmeli; aldığı yabancı yatırımla, katma değeri yüksek ihracatıyla dikkat çekmelidir. Bizim artık gündemimize ekonomiyi, ihracatı ve üretimi almamız gerekmektedir. Ekonomik ve sosyal kalkınmanın arttırılması, yatırım ve istihdamın arttırılmasıyla doğru orantılıdır. Sağlam ekonomi ve finans politikaları, doğru teşvik uygulamaları ile ülke ekonomimizin gelişmesi ve dolayısıyla sosyal kalkınma ve refahın artması tek amacımız olmalıdır” dedi.

Think Tank-Düşünce Kuruluşu’yla amaçlarının ‘tamamen ekonomi ve iş dünyası odaklı bir yaklaşımla’ bilgi ve faydalı içerik üretmek olduğuna dikkat çeken Başkan Aslan, “Ana hedef, ekonomik ve sosyal kalkınmaya destek olabilecek konularda bilgi üretmek ve bu bilgiyi kamuoyuyla ve ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşmaktır. Öncelikle İzmir’in ve Ege Bölgesi’nin ve bu yolla ülkemizin daha güçlü, dinamik ve refah seviyesi daha yüksek bir hale getirilmesine yardımcı olmak için sorunlara çözümler önermeyi, geleceğe dair stratejiler belirlemeyi hedefleyen bir araştırma platformu olacağız” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘STK’lar çok önemli’

Toplantıda Büyükelçi Ahmet Üzümcü, sivil toplumun önemine vurgu yaptı. Uluslararası konularda STK’ların çok önemli rol oynadığını belirten Üzümcü, şunları vurguladı: “Bazen hükümetler, insan hakları konularında ifade edilen görüşlerden hoşlanmayabiliyor ama yine de bu düşüncelerin serbestçe ifade edilebilmesi ve dikkate alınması çok yararlı oluyor. 2017’de bunun canlı örneğini yaşadık. Bir grup STK bir araya geldiler ve nükleer silahsızlanma konusunda anlaşma ortaya çıkmasını sağladılar. 120 ülkenin katıldığı ve 107’sinin onayladığı bir anlaşma. Aynı yıl, Nobel Barış Ödülü’nü kazandılar.”

Haberin Devamı

Think-Tank’te, EGİAD çatısı altında paydaş STK’lar ve üniversitelerden temsilciler ile akademisyenler yer alacak. Çözüm ortakları, TÜSİAD, BASİFED, İZTO, EBSO, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak belirtildi.