Ege Tramvayın yolu kesildi

Tramvayın yolu kesildi

05.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başlamak için DPT’den onay beklediği tramvay projesine Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, meydanlarda ve otoparklarda sakınca yaratacağı gerekçesiyle olumsuz rapor verdi...

Tramvayın yolu kesildi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kent merkezinde hem otobüslerden kaynaklanan trafik yoğunluğunu azaltmak hem de toplu taşımayı modernleştirmek için hazırladığı tramvay projesine itirazlar geldi. Vagon ve tramvay sistemiyle ilgili Almanya’da incelemelerde bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu çalışmalara başlamak için gün sayarken, tramvay projesi ve güzergahla ilgili soru işaretleri yanıtlarını bulmadı.
Özellikleri bitecek
Tramvayla ilgili en çarpıcı raporlardan birini ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin dava açtığı İzmir Kruvaziyer Limanı Planı’nı hazırlayan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan geldiği ortaya çıktı. İptal davası açılan Kruvaziyer Planı’nın raporunda ulaşım etüdü ve trafik planlaması bölümümde tramvay projesiyle ilgili detaylı bir değerlendirme yeraldı.
Özellikleri bitecek
Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, İzmir Kruvaziyer Limanı imar planı değişiklinin ulaşımla ilgili raporunda İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan Tramvay Hattının Cumhuriyet Meydanı ve Demir Durağı arasında kalan kesimi ile sıkıntılar olduğunun gözlendiği yeraldı. Şair Eşref Bulvarını kullanacak tramvay hattının güzergahı üzerindeki hem Lozan Meydanı’nı hem de Montrö Meydanı’nın meydan olma özelliklerini ortadan kaldıracağına dikkat çekildi.

Haberin Devamı

Rapordan başlıklar

1OTOPARK SIKINTISI: Şair Eşref Bulvarı’nın Lozan Meydanı ve Vahap Özaltay Meydanı arasında kalan kesiminde orta refüjde yer alan otopark alanının kaldırılmasının gerekeceği, bunun daha büyük sorun oluşturacağı belirtildi.
2YERALTI KULLANILSIN: Raporda tramvay hattının bu kesimden geçirilmesinde ısrarcı olunacak ise ulaşım sisteminin birbirinden ayrılarak farklı kotlarda (birinin yerin altında, diğerinin ise mevcut kotunda) hizmet vermesi gerekir” denildi.
3CUMHURİYET MEYDANI: Raporda “Bu sebeplerden dolayı, yukarıda bahsedilen hususlar nedeniyle, tarafımızca Fahrettin Altay-Halkapınar Tramvay Hattının Cumhuriyet Meydanı durağında sonlandırılması gerektiği düşünülmektedir” uyarısı dikkat çekti.
4 MALİYETİ YÜKSEK: Zeminin balçık olması nedeniyle kullanılamayacağı vurgulanan raporda, toplam 2.1 km uzunluğundaki hattı aç kapa maliyetinin 63 milyon TL, tünelin ise 75 milyon TL’ye gibi maliyeti olacağı raporda yeraldı.
5OTOPARKLAR: Tramvay hattı boyunca kamuya açık yaklaşık 3 binden fazla otopark ortadan kalkacağı belirtilen raporda, Konak ile Alsancak Gar arasında trafik sıkışıklıkları yaratılacağı önesürüldü.
6AĞAÇLAR: Montrö Meydanı ile Lozan Meydanı arasından orta refüjden geçecek tramvay hattının buradaki 50 ağacın kesilmesine neden olacağı, palmiyelerin kaldırılmasını zorunla hale getireceği ifade edildi.

Haberin Devamı

Otoparklar için proje değişiyor

Büyüşehir Belediyesi yetkilileri eleştiriler ve tespitleri değerlendirdiklerini belirttiler. Yetkililer, projede­ değişiklikler üzerinde çalışıldığı, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda 3 bin araçlık yeraltı otoparkı çözümü konusunda çalışmalar yaptıklarını ifade ettiler.