Ege Türk öğrenciler Apple’ın gözdesi

Türk öğrenciler Apple’ın gözdesi

26.11.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri, İPhone cep telefonu için yaptıkları oyunlarla dev şirketleri geride bırakıp Apple’ın dikkatini çekti

Türk öğrenciler Apple’ın gözdesi

Gençlik yıllarında hemen hemen herkesin oynadığı “Sessiz Sinema” ve “Anlat Bakalım”, dünya devi Apple’ın gözdesi olurken İzmirli genç mühendis adaylarına kariyer yarattı. Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Yüksek Lisans öğrencisi Emin Budak ve aynı fakültede okuyan Murat Ödemiş, yeni nesil cep telefonları iphone ve Android işletim sistemleri için yaptıkları uygulamalarla adlarından söz ettiriyor. Apple Store’da ilk 3’e giren genç bilgisayarcılar, uluslararası bazı bilişim şirketlerinden iş teklifi ve tebrik mesajları alıyor.
Sessiz sinema oyunu En İyi Ücretsiz Ugulamalar kategorisinde 11’inci sıraya çıkınca, genç bilgisayarcılar, “Anlat Bakalım” adlı uygulamayı da Apple’a gönderdi. Tabu oyunundan esinlenerek hazırlanan oyun da büyük beğeni gördü.
Genç bilgisayarcılar son olarak cep telefonunu müzik setine dönüştüren “Şarkılar” adlı müzik uygulaması büyük bir ilgi gördü, ilk üç arasında yer aldı.

Haberin Devamı

İlgi bizi de şaşırttı
Öğrenciler Emin Budak ve Murat Ödemiş, oyun uygulamalarının bu kadar çok kişi tarafından beğenilmesini beklemediklerini kaydederek, “Arkadaş çevremizde oynadığımız oyunları, cep telefonuna uyarladık. Bu ilgi bizim için de sürpriz oldu” dedi. Kurdukları şirketle, Apple ve Android işletim sistemleri için oyun ve uygulamaların yanı sıra cep telefonlarından görüntülenmeye uygun web siteleri ve veri entegrasyonu uygulamaları yaptıklarını belirten öğrenciler, “Gelişen çağa ayak uydurup, cep telefonuyla interneti daha fonksiyonlu çalışır şekilde entegre ediyoruz” dedi. Mobil uygulamalar konusunda eğitimlerini sürdüren genç bilgisayarcılar, bu alanda yurtdışı danışmanlık şirketlerinin desteğiyle ilerlemeyi planlıyor.

Necati’yi ameliyat yapmadan yürüttüler
Ege Üniversitesi Hastanesi’nde hemofili hastalarını ameliyat eden tek ortopedist Tam Gün Yasası nedeniyle ameliyat yapamayınca yasanın ilk mağduru olan Necati Bilgin, ameliyatsız tedavi ile yürümeye başladı. E.Ü. Tıp Fakültesi Ortopedi Uzmanı Prof. Erhan Coşkunol, “Necati Bilgin, geldiğinde sol dizinde yaklaşık 90 derecelik bir bükülme mevcuttu, düzeltemiyordu ve yürümesi mümkün değildi. Daha önceki hastalığına bağlı dizinin içinde olan kanamadan dolayı diz içinde bozukluklar mevcuttu. Ameliyat önerilmişti ama önce ameliyatsız tedaviyi denedik. Necati’nin bacağında aşağı yukarı 5 derecelik bir açı kaldı. Bu 5 derecelik açıyı daha da düzelteceğiz. Yürüyemeyen Necati, yürür bir şekilde hastanemizden taburcu oldu” diye konuştu. n DHA

Haberin Devamı

Dekan’ın çizimleri dünya platformunda
İzmir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Mehmet Nuri Türeyen’in 5 çalışması, dünyaca ünlü mimarların bir araya geldiği Plarform for Architecture’da (Dünya Mimarlık Platformu) sergilenmeye ve yayınlanmaya değer bulundu. Prof. Türeyen’in Ege Üniversitesi Bilgisayar Merkezi, Adnan Menderes Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Poliklinikleri ve Dokuz Eylül Üniversitesi Göz Hastanesi çalışmalarının yer aldığı yayın, Türkiye, Amerika, İngiltere, Fransa, İtalya ve Çin’den ünlü mimarların eserlerine yer veriyor.
Prof. Mehmet Nuri Türeyen’in dekanlığını sürdürdüğü İzmir Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı ile Mimarlık Bölümü’nün ilk öğrencilerine 2011-2012 akademik yılında eğitim vermeye başladı.

Doktor hataları anlatıldı
Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof Erdem Özkara, E.Ü. Diş Hekimliği Fakültesi’nde öğrencilere hekim hataları ve yapılabilecekleri anlattı. Her meslek grubundan insanların profesyonel yaşamda hata yapabileceğini belirten Özkara, “Doktor içine kapanmamalı, mutlaka hastaya destek olmalı, iyileştirmek için elinden geleni yaptığını anlatma-lı” dedi. n İZMİR DHA