Ege Üniversiteliyim gencim, umutluyum

Üniversiteliyim gencim, umutluyum

15.03.2004 - 00:00 | Son Güncellenme:

Üniversiteliyim gencim, umutluyum

Üniversiteliyim gencim, umutluyum






Geçen yıl 1 milyon 600 bin öğrenci üniversite sınavlarına girmiş. Bunlardan yalnızca 400 bini istedikleri üniversiteye girebilmiş. Üniversiteye girmek de hepsinin sorununa çare olmuyor. Çünkü her yıl üniversiteden mezun olanların yüzde 25'i işsizler ordusuna katılıyor. Hayatımızın belki de en akılda kalan bölümü okul yıllarımız. Yaşı çok ilerlemiş olanlar değil, ama benim yaş grubumdakiler sınav maratonunu çok iyi bilirler.

Üniversite bir başka
İlkokuldan itibaren alınan özel dersler, gidilen dershaneler... Anadolu lisesi ve kolej sınavları... Oyunu, boş zamanı rafa kaldırdığımız yıllar. Söylemesi ayıp, ben daha o yaşta Anadolu Lisesi sınavlarına hazırlanırken 'zona' geçirmiştim. Sonra üniversiteye hazırlık serüveni başladı. O daha büyük bir stres. Bunalıma girenler, depresyon geçirenler, hayallerini geleceğini test kağıdında kaybedenler... Ne oldular? Eminim şimdi çoğu işsiz! Nereden mi eminim? Resmi verilere göre ülke nüfusunun yüzde 15'i işsiz.

Gençlik ne düşünüyor?
Şu yeni üniversitelileri çok merak ettim bu hafta. Belki de canım kampusteki hayatı özledi bir an! Hayat güzel, bahar, çimler, kafeler bir de vizeler finaller... Ama onlar da o kadar dert değil; boşver! Bir kere girdin mi üniversiteye, nasılsa bir şekilde mezun olursun. Ne düşünüyor şimdinin üniversite gençliği? Bizim zamanımızdakileri biliyorum da. Onlar da karşılar mı herşeye? Korkuyorlar mı gelecekten, işsizlikten? İşsizlik almış başını gidiyor, ama gençler ne düşünüyor?

Bahane uyduruyorlar
Ege Üniversitesi'nin yolunu tutuyorum. Baharın tadını çıkaran, cıvıl cıvıl üniversiteliler. Yanlarına yaklaşıp konuşma isteğinde bulundukça çoğu reddediyor konuşmayı. Kimisi sevgilisi ile tartıştığını bahane ediyor, kimi sohbetini kesmek istemiyor, kimi de fotoğraf çektirmekten kaçıyor. "Ah şimdi pazarda ya da meydanlardan birinde olsaydım" diye iç geçiriyorum. Gençler ne kadar duyarsız ve umarsız! "Hiç sorununuz derdiniz yok mu?" sizin diyorum. "Yok" diyorlar, "Niye karamsar olalım ki, niye olumsuz düşünelim ki" diye çıkışıyorlar bir de bana.

Herkeste bir umut, bir umut
"Umutlu musunuz?" diye sorduğum her gruptan "Umutluyuz" sesi yükseliyor bir ağızdan. Biraz bozuluyorum gençlere, biraz dertleşiyoruz, biraz akıl veriyorum, ama biraz da kızıyorum! Sonunda şikayetçi oldukları ortak bir konu buluyoruz. "İş ararken torpil bulamamaktan korkuyoruz" diyorlar. Anlıyorum ki, ben işsizlik ve gençlerin geleceğe bakışı konusunu araştırmak için yanlış yere gitmişim. En iyisi bir dahaki hafta İş ve İşçi Bulma Kurumu'nun önüne gitmeli!

Onur Özcan (Kimya Bölümü) Hayata bakış açım üniversiteye girdikten sonra değişti. Biraz kaygı taşımaya başladım. Daha önce ekmek elden su gölden geçiniyorduk. Ben hem ekonomik, hem sosyal anlamda kendimi geliştirmek istiyorum. Okulu bitirince iş bulacağıma
inanıyorum.



Hande İyidikici (Kimya Bölümü) Hayat daha önceden toz pembe görünüyordu. Ama üniversite yaşamında işin ciddiyetini anlamaya başladık. Bakış açılarımız da değişmeye başladı. Bu zamanda iş bulmanın en büyük zorluğu tanıdık, torpil aramak. Yine de karamsar bakmıyorum geleceğe.




Melih Vardar (Turizm Otelcilik) Üniversiteye gitmeyen birinin artık geleceği yok gibi. Türkiye/deki konumuna bakarak bu bölümü seçtim. Turizm iş alanı geniş olan bir dal. Rahatlıkla iş bulabileceğimi düşünüyorum. Benim gelecekle ilgili çok fazla
korkum yok.

Onur Sarı (Turizm ve Otelcilik) Turizmin bu ülkede geleceği var. Şikayetçi olduğum konu; otellerde bu işin eğitimini almamış kişilerin üzerimizde şef olması. İlkokul mezunuyla aynı kategoriye konuyoruz. İsteğimiz Bakanlığın eğitimsiz kişilerin turistik tesislerde çalışmasını engellemesi.

Ege Üniversitesi'ne mühendislik günleri seminerleri için gelmişler. Daha büyük daha yeterliliği fazla olduğu için Ege Üniversitesi'nde okumayı tercih ettiklerini söylüyorlar. "Celal Bayar'da üniversite okuduğumuzu bile anlamıyoruz" diyorlar. Üniversiteye başlayalı 4 - 5 ay gibi kısa bir süre olmasına karşın, hayata bakış açılarının yavaş yavaş değişmeye başladığını söylüyorlar. Çoğu istediği bölümü kazanmış. Gıda Mühendisliği'nin iyi bir iş dalı olduğunu, Avrupa Birliği'ne de girilirse, önlerinin daha da açılacağını anlatıyorlar. "Gelişip geleceğe açılacağız, umutluyuz" diyorlar.



EGE


Üniversiteliyim gencim, umutluyum
Heyecan peşinde
Adaylar Mercek Altında
Nilgün Hanım'ın duygulu anı
Saadet'in yeni vizyonu
Avukatlardan zeybek oyunu
Hak arayanlarsizi gözetliyor
15. eczaneyi boşaltıp kaçtı
Yoksulun hakkını koruyacak
Vatandaş tehdit ediliyor
Piriştina'ya sendika desteği
Neredesin Firuze
Orkide kapasite artırıyor
İZMİR REHBERİ