Ege Üretim heyecanını sakın kaybetmeyin

Üretim heyecanını sakın kaybetmeyin

23.03.2010 - 01:00 | Son Güncellenme:

Kriz ortamının yarattığı sıkıntılar nedeniyle ümitsizliğe ve güvensizliğe kapılınmaması gerektiğini söyleyen Tiryaki, “Avrupa’ya yakınlığımızın avantajlarını kallanalım” dedi

Üretim heyecanını  sakın kaybetmeyin

Tiryakiler Şirketler Grubu Başkanı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, Ege Genç İşadamları Derneği’nin (EGİAD) yayın organı EGİAD Yarın Dergisi için kaleme aldığı makalede, genç işadamlarına, “Üretim heyecanınızı kaybetmeyin” çağrısı yaptı. Otomotiv sektörünün, ihracattaki lider konumunu, kriz sonrasında da sürdüreceğine inandığını kaydeden Tiryaki, otomotiv ve yan sanayisinin, yakaladığı başarılar kadar başarısızlıkların da bulunduğuna dikkat çekti.

‘Marka yaratamadık’
Türkiye’nin, otomobil üretiminin başladığı 1980’lerden bu yana kendi milli markasını yaratamadığını belirten Tiryaki, yine de genç işadamlarına şu sözlerle moral verdi: “Başaramadıklarımızı söylediğimiz zaman ümitsizliğe kapılmamalıyız. Geleceğe olan güvenimizi kaybetmemeliyiz. Sadece bugüne, bu kriz yılına odaklanarak strateji tespit etmemeliyiz. Çin ve Hindistan gibi ucuz değiliz ama Avrupa’ya en yakın ülke de biziz. Bu avantajı kullanmanın yollarını bulmalıyız.” Tiryaki, otomotiv sektörünün, liderliğini koruyabilmesi için satılan ürünlerin katma değerinin yüksek olması, ithalata bağımlılığın azalması, sanayide kurumsal gelişimin sürekli kılınması, uluslararası alanda rekabet avantajı sağlanması gerektiğini vurguladı.

‘Önemli değişimler olacak’
İç pazarda hurda indiriminin bir an önce devreye girmesini isteyen Tiryaki, yeni nesil ve çevreci araçlara teşvik verilmesinin yerinde olacağını kaydetti. Tiryaki, otomotiv ve yan sanayiinde kriz sonrası önemli değişimlerin yaşanacağı uyarısını da yaparak, “Artık bu sektörde gelişmeyi, yeni pazar koşulları ve teknolojik gelişmeler belirleyecek” dedi.
Türkiye’deki üretimin krizden hasar aldığını ve tüm segmentlerde 2007 yılındaki 1 milyon 132 bin adetlik üretim rakamlarına ancak 2012 senesinde ulaşılabileceğini ifade eden Mehmet Tiryaki, “2006’da, gelişen ülkelerde 67 milyon olan toplam ticari araç sayısının, 2025’te 180 milyon olması bekleniyor. Bu, bizim için iyi bir haber zira ülkemiz ticari araç üretiminde dünyada önemli bir üs konumunda. Bu da gözönünde bulundurulmalı” dedi.