Ege Urla’ya teknokenti Fransızlar kuracak

Urla’ya teknokenti Fransızlar kuracak

26.04.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

İzmir’in geleceğinin bilişimde olduğuna inanan Egeli genç işadamları proje hazırladı. İzmir’in teknoloji üssü olması için Fransızlar’la anlaştı

Urla’ya teknokenti Fransızlar kuracak

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) bünyesindeki Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde 4 milyar dolarlık yatırımla teknopark kurulacak.
Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD), İzmir’i teknoloji kenti yapmaya yönelik hazırladığı ve Fransa’daki Sophia Antipolis’in işletici firması CICOM ile hayata geçecek projede sona gelindi.
İzmir’in geleceğinin bilişimde olduğuna inanan genç işadamları teknoloji kenti yaratmak üzere hazırladığı proje kapsamında Fransa’daki Sophia Antipolis’in işletici firması CICOM ile anlaştı.
Geçtiğimiz hafta EGİAD Başkanı Cemal Elmasoğlu, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Rektörü Prof. Dr. Zafer İlten, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halis Püskülcü, Fransa’nın Nice şehrinde bulunan Sophia Antipolis teknoparkını ziyaret ederek, CICOM yetkilileriyle anlaşmanın son şekli verilmeye çalışıldı.

Haberin Devamı

İzmir bilişimle kalkınacak

EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Elmasoğlu, hukuki altyapısı ile ilgili detayları bitirmeye çalıştıklarını belirterek şu bilgileri verdi:
“Bu İzmir’in, EGİAD’ın projesi. Bu projeyi İzmir’e kazandıracağız. Çok heyecanlıyız. Hata yapmak istemiyoruz. Şu anda her hangi bir pürüz yok. Ancak belirli bir süre daha bu hukuki çalışmaları sonuçlandırmamız gerekiyor. Bugüne kadar anlaşma metni 6 kere değişti. Şimdi 7’ncisini yazdık. Bir tarafta EGİAD, bir tarafta İYTE, diğer tarafta CICOM var. Yolun sonuna geldiğimize inanıyoruz. ‘İzmir, ne kenti olacak?’ arayışı içinde olan bir sivil toplum kuruluşuyuz. Bu proje bence sadece İzmir’in değil Türkiye’nin farklı bür yüzünü ortaya çıkaracak. Biz bilişimle kalkınacağımıza inanıyoruz.”

Haberin Devamı

İçinde yaşam merkezi olacak

Teknokentin, Bakanlar Kurulu kararı ile 2 milyon 183 bin metrekare alan üzerine kurulmuş Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde oluşturulacağını kaydeden Elmasoğlu şöyle devam etti:
“Tekstilden, kimyaya, otomotiv sektörüne kadar aklınıza gelebilecek her sektörde Ar - Ge projelerinin yapılacağı bir alan. Türkiye’de tek olacak. Fransa’daki Sophia Antipolis ile rekabet edebilecek durumda olacak.  İçinde otellerinden tutun da yaşam merkezlerine kadar tüm sosyal aktivitelerin yapılacağı yerler olacak. Yurtiçinden veya dışından gelecekler, Çeşme veya İzmir’e inmeden tüm sosyal aktivitelerini yapabilecekler. Böyle bir yatırım,  mininum 4 milyar doları bulur.”

Yap - işlet- devret modeli

Tamamen yabancı sermayenin kullanılacağını belirten Elmasoğlu,“Sermaye CICOM’dan. İYTE, yap - işlet - devret modeliyle bu alanı işleticiye devrettiği anda açık ve kapalı alanlar için işletici firma kira ödeyecek. İşletici firmanın kim olacağı çok önemli. İşletici olarak EGİAD ve CICOM işbirliğini düşünüyoruz. Detaylarını ve hukuki altyapılarına ilişkin görüşmeleri sürdürüyoruz” diye konuştu.