Ege VOB MÜCADELESİ KANSERDEN ZOR

VOB MÜCADELESİ KANSERDEN ZOR

23.04.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

VOB’un İstanbul’a taşınmasına karşı çabalarıyla dikkat çeken Yönetim Kurulu Başkanı Kestelli,”Kanserle mücadelede moralim yüksekti ama taşınma söylentileri dahi moralimi bozuyor” diyor

VOB MÜCADELESİ KANSERDEN ZOR

Yaklaşık on yıl önce, bir milyon üyesi, 350’nin üzerinde oda ve borsanın bağlı olduğu yapısıyla iş dünyasının en büyük temsilcisi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin öncülüğünde kurulan VOB, kentte yarattığı katma değerle Türkiye’de İzmir’in simge kurumu olmayı başardı.

Haberin Devamı

Ancak zaman zaman gündeme gelen VOB’un İstanbul’a taşınması konusunda, son zamanlarda yükselen sesler kentte yeniden “VOB İzmir’indir, İzmir’de kalmalı” mücadelesi başlattı. Bu mücadelenin öncülüğünü ise İzmir Ticaret Borsası Başkanı ve VOB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli yapıyor.

“İzmir’de uluslararası bir marka yaratmak zor. Bu kurumun ne kadar büyük emek ve risklerle kurulduğunu bizler iyi biliyoruz. VOB’un İstanbul’a taşınması herşeyden önce İzmir’in yeniden gücünü birleştirip, risk alarak büyük oluşumların içine girmesini engeller. Ayrıca EXPO adaylığımız sözkonusuyken finans dünyasındaki en güçlü markamızı kaybetmenin nedenini kim açıklayabilir” diyor. Kestelli, VOB konusundaki mücadelesini Milliyet Ege Bölge Temsilcisi Hamdi Türkmen, Yayın Koordinatörü Dilek Gappi, Yazı İşleri Müdürleri Uğur İşven ve İbrahim Akbulut’a anlattı.

Haberin Devamı

VOB’un İstanbul’a taşınılmasını önlemek için çabalar çözüm getirecek mi?

Önce şunu söylemeliyim. VOB gitmedi, bu konuda kesin alınmış bir karar yok. Kaldı ki, biz İzmirliler’in de büyük kararlılığı var.

Bir yılda 18 trilyon ödedik

Ancak İstanbul’un finans merkezi olması yolunda VOB’un taşınması için Ankara diretiyor görünüyor...

Evet, İstanbul finans merkezi olsun. Ama VOB’un taşınması şart değil ki? Gerekirse İstanbul’da bir şube açarız. İzmir’de zaten bu büyüklükte kaç kurum var...

Peki özetle VOB neden İzmir’de kalmalı?

Kurulduğu dönemde kimse risk alamazken İzmirliler risk aldılar. O dönemde İMKB zorla ortak edilmiş. Sonra biz kurduk, burada İzmir’in emeği, inancı var. VOB bunun üzerine büyüdü, daha da çok büyüyecek. Anlaştığımız yeni yazılım şirketiyle çalışmalarımız bitmek üzere. Dünyaya örnek bir yazılım olacak. Yalnızca geçen yıl İMKB’ye yazılım ve katılım payı olarak 14 trilyon ödemişiz. 4 milyon TL de STK alıyor. Kamuya toplam bir yılda 18 trilyon ödemişiz. Geriye kalan 6 trilyonluk hacmin de zaten yüzde 18’i İMKB’nin. Durum böyleyken neyin peşindeler? Verilmeyen tüm izinlere rağmen ilk yıla göre 150 kat büyüdük. Ayrıca EXPO’ya adayız. Bu adaylık sürecinde, İzmir madem bu kadar güçlü kurumlarını neden İstanbul’a götürüyorsunuz diye sormazlar mı..

Haberin Devamı

“Birleştirip satacaklar”

Opsiyonlar ne zaman başlayacak?

Biz hazırız ama izin verilmiyor. Eylül ayında pamuk lisansımız da faaliyete geçecek. Sonuçta biz diyoruz ki, müzakereye açığız. Bizi burada bıraksınlar, paraysa para verelim. Ama kurum olarak İzmir’den VOB’un gitmesi hoş birşey değil. Emekler hiçe sayılıyor. İzmir’e birilerinin sahip çıkması lazım. VOB’un buradan gitmemesi için mücadelemiz devam edecek. Duruşumuz gayet açık ve net.

Peki neden bu kadar ısrar?

Kamulaştırıp özelleştirecekler ve bir değer yaratacaklar. Nihai hedef bu. Çünkü son 15 yıla bakıldığında VOB gibi bir proje yok. İMKB ve VOB’u birleştirip daha güçlü bir şekilde satacaklar. İMKB’nin kendisi o kadar değerli değil.

VOB’un İzmir’e kazancı nedir?

Türkiye’nin en çok vergi ödeyen 3 kentinden biri İzmir. VOB her sene bu vergide büyük katkı sağlıyor. Çalışanları var, binası var. Simge bir bina yaptırmayı düşünüyoruz mesela. Yarattığı ekonomik hareket çok büyük. Yıllık 440 milyar İzmir’de dönüyor. İşlem hacminde İMKB’yi geçtiğimiz günler oluyor. Yani VOB’u kaybetmek, sadece VOB’u kaybetmek olmuyor, daha çok yatırım beklerken elindeki değerlerin alınmaya kalkışılması kabul edilemez. Ayrıca EXPO’ya adayız. Bu adaylıkta sormazlar mı; üye olan İzmir’den niye İstanbul’a götürüyorsunuz diye?

Haberin Devamı

Gittiğimiz tüm finansal konferanslarda VOB’un başarı öyküsü ile birlikte İzmir’i, güzelliklerini, gücünü anlatıyoruz. Türkiye’de bu anlaşılmadı ama dünyada VOB dikkat çekiyor.

Bu arada siz, göğüs kanseri gibi ağır bir hastalığı yeni atlattınız, şimdi bu mücedele ağır gelmiyor mu?

İnanır mısınız, hastalıkla mücadele ederken hiç umutsuzluğa kapılmadım. Ama şimdi bu kadar emekten sonra yapılanlar eğer başka şekilde sonuçlanırsa diye düşünmek kanserden bile üzücü geliyor.



İşlem hacmi İMKB’yi geçer

Opsiyonlar başladığı takdirde işlem hacmini ne kadar arttırır?
Bugün VOB yıllık 440 milyar liralık işlem hacmiyle dünyanın önemli türev borsalarından biri haline geldi. Opsiyonlar şu anki işlem hacmimizi, minimum iki katı arttırabilir. Mayıs ayında yeni yazılımımıza geçtiğimiz zaman bile daha farklı olacak. İzmir’de şirket merkezinin olması hiçbir zararı yok sonuçta elektronik bir sistem. Opsiyonlar ve lisanslı depoculuk devreye girdiğinde VOB uçar.


Ali Babacan’dan randevu isteyeceğiz

- İzmirli iki icracı bakan var. Onların bu konuda devreye girmesi mümkün değil mi, TOBB niye sessiz ? İMKB ve TOBB’un bizdeki hisseleri üzde 43. Belki onlar daha çok kent mücadelesi olarak görüyorlar bilemiyorum. İzmirli milletvekillerinden ilgilenenler, soru önergesi verenler oldu ama VOB daha yüksek sesle bir mücadeleyi hak ediyor. Önümüzdeki günlerde Bakan Ali Babacan’dan randevu isteyeceğiz.”


Kanser taraması kendi sosyal projem

“Annem Kanseri Yendi” projemiz sonuca yaklaşmak üzere. Bu proje tamamen benim projem biliyorsunuz. İTB ya da VOB’la alakalı değil. Memografi cihazlı gezici tırı alp, ücretsiz olarak Sağlık Bakanlığı’na vereceğiz. Proje ancak böyle sürdürülebilir olur. Een geç eylül ayında hizmete girer. Ayrıca yakında VOB olarak da birçok sosyal projemiz devreye girecek.”