Ege Yargı, baz istasyonunu kapsama dışında bıraktı

Yargı, baz istasyonunu kapsama dışında bıraktı

05.05.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şimşek, bilimsel dayanaklarla mahkemeye başvurdu. Bazın elektromanyetik radyasyon yaydığı için kaldırılması kararlaştırıldı

Yargı, baz istasyonunu kapsama dışında bıraktı

De­niz­li Pa­muk­ka­le Üni­ver­si­te­si Fen Ede­bi­yat Fa­kül­te­si De­ka­nı Prof. Dr. Ce­lal Şim­şek, 4 yıl avu­kat gi­bi ça­lı­şa­rak evi­nin ya­nın­da­ki apart­man­da bu­lu­nan baz is­tas­yo­nu­na kar­şı baş­lat­tı­ğı hu­kuk mü­ca­de­le­si­ni ka­zan­dı.
Lao­dik­ya An­tik Ken­ti Ka­zı He­ye­ti Baş­kan­lı­ğı, Ay­dın Kül­tür ve Ta­bi­at Var­lık­la­rı­nı Ko­ru­ma Ku­ru­lu Baş­kan­lı­ğı gö­rev­le­ri­ni de yü­rü­ten Prof. Dr. Ce­lal Şim­şek, 2004 yı­lın­da Be­re­ket­ler Bel­de­si’nde­ki Lao­dik­ya Apart­ma­nı’na ta­şın­dık­tan son­ra yak­la­şık 10 met­re me­sa­fe­de­ki kar­şı bi­na­nın ça­tı­sın­da baz is­tas­yo­nu bu­lun­du­ğu­nu gör­dü. 

Yargıtay kararı onadı

Prof. Şim­şek, Na­yır Apart­ma­nı’nın sa­hi­bi olan kom­şu­su İb­ra­him Na­yır’a baz is­tas­yo­nu­nun çev­re için za­rar­lı ol­du­ğu­nu an­la­tıp, bir an ön­ce kal­dır­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni söy­le­di, olum­lu ya­nıt ala­ma­yın­ca ma­hal­le­li­den im­za top­la­ya­rak hu­kuk mü­ca­de­le­si baş­lat­tı. Ha­zır­la­dı­ğı da­va dos­ya­sı­na, İn­gil­te­re’de bi­lim adam­la­rı­nın ya­yım­lan­mış ma­ka­le­le­ri­ni, Ege ve Do­kuz Ey­lül üni­ver­si­te­lerinnden pro­fe­sör­le­rin ra­por­la­rı­nı, em­sal Yar­gı­tay ka­rar­la­rı­nı, ga­ze­te ha­ber­le­ri­ni, TÜ­Bİ­TAK araş­tır­ma­la­rı­nı ek­le­yen Prof. Şim­şek, De­niz­li 1’in­ci As­li­ye Hu­kuk Mah­ke­me­si’ne da­va aç­tı. Ye­rel mah­ke­me­nin ver­di­ği baz is­tas­yo­nu­nun kal­dı­rıl­ma­sı ka­ra­rı­na GSM ope­ra­tö­rü fir­ma iti­raz et­ti. An­cak Yar­gı­tay 4’üncü Hu­kuk Da­ire­si, iti­ra­zı red­de­dip ye­rel mah­ke­me­nin ka­ra­rı­nı ona­dı.
Baz is­tas­yon­la­rı­nın sü­rek­li olarak elek­troman­ye­tik rad­yas­yon ya­ya­rak, in­san­la­rın sağ­lı­ğı­nı teh­dit et­ti­ği­ni be­lir­ten Prof. Şim­şek şun­la­rı söy­le­di:
“Apart­ma­na ta­şın­dı­ğım­da İb­ra­him Na­yır’a du­ru­mu an­lat­tım. Ken­di­si baz is­tas­yo­nu­nun ki­ra sü­re­si­nin bir yıl için­de do­la­ca­ğı­nı, da­ha son­ra kal­dır­ta­ca­ğı­nı söy­le­di. Bir yıl bek­le­dik, an­cak baz is­tas­yo­nu sö­kül­me­di. Da­ha son­ra öğ­ren­dim ki, baz is­tas­yo­nu 2003’te 10 yıl­lı­ğı­na ki­ra­ya ve­ril­miş. Bu­nun üze­ri­ne ko­nu­yu mah­ke­me­ye in­ti­kal et­tir­dim.”
İm­za ve­re­rek da­va­sı­na des­tek olan 142 ma­hal­le­li­ye te­şek­kür eden Prof. Şim­şek, “Baz is­tas­yon­la­rı­nı sık sık ev­le­rin, iş­yer­le­ri­nin ça­tı­sın­da gö­rü­yo­rum. Ey­lem yap­mak ye­ter­li ol­mu­yor. Her­ke­sin bu ko­nu­da bi­linç­li ol­ma­sı la­zım. Baz is­tas­yon­la­rı­nın yay­dık­la­rı rad­yas­yon­la ver­dik­le­ri za­ra­rı bi­lim dün­ya­sı or­ta­ya ko­yu­yor. Evi­nin ya­kı­nın­da baz is­tas­yo­nu olan ve bun­dan ra­hat­sız olan ki­şi­le­re yar­dım­cı ola­bi­li­rim” di­ye ko­nuş­tu.