Ege Yeni gemiler göreceğiz

Yeni gemiler göreceğiz

30.08.2018 - 01:25 | Son Güncellenme:

Türkiye’de kruvaziyer turizminde son derece sıkıntılı bir dönem yaşandığını belirten Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Aziz Güngör, “2018’de ilk 10 yoğun liman arasında bir Türk limanı göremiyoruz. 2019’da yeni gemiler görmeye başlarız” dedi

Yeni gemiler göreceğiz

İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi ağustos ayı olağan meclis toplantısı DTO Meclis Salonu’nda yapıldı. Toplantıda DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Aziz Güngör, ‘Kruvaziyer Turizm Sektörünün Güncel Değerlendirmesi’ konulu bir sunum yaptı. Türkiye’de kruvaziyer turizminde son derece sıkıntılı bir dönem yaşandığını belirten Güngör, “Terör eylemleri ve darbe girişimi kruvaziyer turizmi bitirme noktasına getirdi. 2017 ise dip yaptığımız bir sene oldu ve 307 bin yolcu hareketi oldu. 2018’e geldiğimizde ilk 10 yoğun liman arasında bir Türk limanı göremiyoruz. 2022 yılında 2015 yılını yakalamayı hedefliyoruz. En az 5 yıllık bir kayıp var. Birçok firma için dünyanın en iyi destinasyonlarından birine sahibiz. 2019’da da gemiler görmeye başlarız” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

40 milyon turist

TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya’nın açıklamasından yola çıkarak Türkiye’nin 2018 yılında 40 milyon turist beklediğini ifade eden Aziz Güngör, Türkiye’nin bu yıl kruvaziyer turizminde geçen yılın rakamlarını yakalayabileceğini söyledi, şunları kaydetti: “Sektörün planlamaları 2 yıllık dönemlerle yapılıyor. Kruvaziyer içinde bulunduğunuz yılın ilk çeyreğinde bir sonraki yılı ve sonrasını satışa sunar. Umarım bu yıl geçtiğimiz yıl rakamlarını yakalarız. Sektörün en önemli fuarında Miami 2020’den önce programına almak istemediklerini söylemişlerdi. Ama Türkiye’nin güvenlik anlamında önemli bir görünüm sağlaması büyük firmaların bu seferleri erkene almasını sağladı. Kuşadası için 2019’da 390 büyük gemi seferler olduğunu görüyoruz. 2020 için çok iyi seferler var, 80’leri gördük. Türkiye bu krizden yavaş yavaş çıkıyor. Türkiye bu pazara çok hızlı bir şekilde dönecektir. İzmir’de de gemiler göreceğiz.”

Haberin Devamı

DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk de “Ekonomide sıkıntılı günler yaşarken, umudumuzu yeşerten bir sektör var. O da turizm” ifadelerini kullandı.

‘12 aya yayılmalı’

Öztürk, “Bu yıl adeta Türkiye için turizm yılı oldu. Döviz kurundaki artışın da etkisiyle Türkiye, dünya turizminin de yıldızı haline geldi. Tarihi mirasımızı ucuza satmadan, katma değerini yükselterek dünyaya pazarlamak zorundayız. Sezonu da yılın tamamına yaymalıyız” diye konuştu. Öztürk, 20-23 Eylül’de Alaçatı’da yapılacak Rüzgar Sörfü Türkiye finaline tüm deniz sporu sevenleri destek olmaya davet etti, “Geliri artırmanın ve ülkeyi tanıtmanın yolu kruvaziyer turizminden geçiyor” dedi.

‘KOCAOĞLU VE ŞENGÜL’E TEŞEKKÜR EDİYORUZ’

İzmir’in bir liman kenti olması için yerel yönetimlerin son derece önemli olduğunu ifade eden Yusuf Öztürk, “Büyükşehir Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Parti İl Başkanı Aydın Şengül ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Karayolları Genel Müdürü Abdülkadir Uraloğlu’nu ziyaret etti. Mavişehir’e vapur iskelesi, mevcut iskelelerin revizyonu ve Bostanlı Balıkçı Barınağı’nın yolcu gemileri için bağlama yeri olarak kullanılması gibi başlıkları içeren kıyı planlarının onaylanması, Urla vapur seferleri konuları ele alındı. Kocaoğlu ve Şengül’e teşekkür ediyoruz” dedi.