Ege Yılda bir kez göz muayenesi olun!

Yılda bir kez göz muayenesi olun!

26.07.2017 - 02:36 | Son Güncellenme:

20-65 yaş arasında sık rastlanan legal körlüklerin nedeninin diyabet olduğunu belirten Prof. Dr. Ünlü, “Yılda bir kez muayeneden geçilmesini öneriyoruz” dedi

Yılda bir kez göz muayenesi olun

Ekol Hastanesi Göz Kliniği’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kaan Ünlü, diyabetin birçok hastalıkta olduğu gibi göz hastalıklarında da önemli olduğunu belirtti, “Diyabet tanısı alan hastalar, yılda ortalama 1 kez göz muayenesi olmalı” dedi. 20-65 yaş arasında sık rastlanan legal körlüklerin nedeninin diyabet olduğunu belirten Prof. Dr. Ünlü, “Diyabet, çeşitli şekillerde gözü etkileyebiliyor. Diyabetli hastalarda katarakt, glokom gibi rahatsızlıkları daha sık görüyoruz. Fakat diyabetli hastalarda sıklıkla diyabetik retinopati ile karşılaşıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ufak kanamalara dikkat!

Retina gözün içinde görmeyi alan sinir tabakası olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kaan Ünlü, “Diyabetli hastalarda bu alanda bozulmalar ortaya çıkıyor. Bunun sebebi retina tabakasını besleyen kılcal damarlardaki bozukluklardır. Diyabet sadece gözün içinde değil, tüm vücuttaki damarları bozan bir hastalıktır. Bu damarlardaki bozulma da gözün içindeki sinirleri besleyen damarları da etkiliyor. Damarlarda öncelikle geçirgenlik ortaya çıkıyor. Normalde damarlardan dışarıya sıvı sızmaz. Sızıntı nedeniyle sinir tabakası içerisinde su toplanmaları yani ödem oluşuyor. Daha sonra ufak ufak tıkanmalar ve baloncuklar oluşuyor. Retina içerisinde ufak kanamalar oluşuyor. Bunlar diyabetin ilk retinopati bulgularıdır” dedi.

Haberin Devamı

Bu bulguların ortaya çıkmasındaki önemli faktörün diyabetin yaşı olduğuna dikkat çeken Ünlü, “Diyabetik retinopati, 30 yaşında diyabet tanısı almış bir hastada 10 yılda yüzde 30 olarak gözükürken, 30 yılda yüzde 90 oranında kendisini gösterir. Diyabetin yaşı ne kadar fazlaysa, hasta ne kadar çok diyabetse bu tür problemler daha fazla olarak karşımıza çıkmaktadır” diye konuştu.

‘Kontrol altına alınmalı’

Bu sorunlar başlangıç aşamasındaysa hastanın diyabetini kontrol altına alınmasının önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ünlü, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hipertansiyon, kolesterol, kansızlık gibi durumlar da varsa bu hastalıklarında tedavi edilmesi ve özellikle HA1C yani diyabetin kontrol edilmesi diyabetik retinopatinin yavaş seyredilmesine neden olmaktadır. Diyabetik retinopatide daha sonra sinir tabakalarında oksijensizlik kendisini göstermektedir. Oksijensizlik gözün içinde yeni damarlar oluşmasını sağlıyor. Bu oluşan yeni damarlar sağlıklı damarlar gibi değiller, çünkü çok kolay kanayan ve devamlı sızdıran damarlardır. Hasta uygun tedavi almadığı zaman göz içindeki kanamalar, göz içinde oluşan zarlar ve bu zarların sinir tabakasında yaptığı çekintilerle retina dekolmanı gelişebiliyor ve bu da hastada körlük geliştirebiliyor. Ancak uygun yerde ve uygun zamanda yapılacak tedavi ile diyabete bağlı bozulmalarda körlük oluşma riski azalıyor.”

Haberin Devamı

Diyabetik retinopati tedavisi

Prof. Dr. Kaan Ünlü, göz içine enjeksiyonla implant yerleştirilmesi ve lazer yöntemlerinin sıklıkla kullanıldığını belirtti. İleri vakalarda vitrektomi ameliyatından yararlanıldığını belirten Ünlü, “Bu cerrahi lokal anestezi ile ortalama 20-30 dakika arasında sürmektedir. Gözün içinde yaklaşık yarım milimetre boyutlarında 3-4 adet deliklerden girilerek gözün içinde var olan kanamalar, zarlar temizleniyor” diye konuştu.