Ege ‘Yorgunluk deyip geçiştirilmemeli’

‘Yorgunluk deyip geçiştirilmemeli’

21.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

‘Yorgunluk deyip geçiştirilmemeli’

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Zeynel Dinedurga, sabahları yorgun ve uykusuz uyanmanın kas romatizması olarak adlandırılan fibromiyalji belirtisi olabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Özel Tınaztepe Hastanesi’nden Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Zeynel Dinedurga, yorgunluk ve uykusuzluk hissedenleri uyardı. Bu durumların sıklıkla görülmesinin kas romatizmesi (fibromiyalji) belirtisi olabileceğini kaydetti, “Fibromiyalji, modern toplumu etkileyen, zor tedavi edilen ve sıklıkla tekrarlayan kronik rahatsızlıklardan biri. Hastalığın temel özelliğinin vücutta görülen yaygın ağrıdır. Hastalığı, ağrı dışında başka belirtilerle de ortaya çıkan bir yumuşak doku romatizması olarak da tanımlayabiliriz. Kas romatizması olarak da isimlendirilir” dedi.

‘10 kat az’

Op. Dr. Zeynel Dinedurga, fibromiyaljinin sabahları belirli bir bölgede ortaya çıkan, vücudun diğer bölgelerine yayılan, keskin, derin ağrılar, etkilenen eklem ve kaslarda dokunma ve bastırmayla da ağrı oluşması, kaslarda yanma ve seğirmeler, katılık ve tutukluk, ellerde ve ayaklarda uyuşmalar, yorgunluk ve halsizlik olarak belirti verebileceğini belirtti.

Haberin Devamı

Fibromiyaljinin nedeninin tam olarak bilinemediğini belirten Op. Dr. Zeynel Dinedurga, şu bilgileri verdi: “Duygusal olarak hassas, kırılgan, mükemmeliyetçi psikolojik yapıya sahip olan, işlerinde huzursuz, aile ve iş ortamındaki olumsuzluklardan kolay etkilenen kişilerde daha çok görülür. Her hastada farklı seyredebilir. Daha çok genç, erişkin ve orta yaş grubu kadınlarda görülür, ancak genç ve ileri yaşta da, erkeklerde de (kadınlardan 10 kat daha az) görülebilir.”

Fizik tedaviyi önerdi

Fibromiyalji Tedavisi hakkında bilgiler veren Op. Dr. Zeynel Dinedurga, “Fizik tedavi ve ilaç tedavisi önemli fayda sağlamaktadır. Tedavinin hastaya göre düzenlenmesi esastır. Hastanın rahatsızlığıyla ilgili bilgilendirilmesi, bunun gerçekten bir hastalık olduğunun anlatılması gereklidir. Fizik tedavide de, elektroterapi uygulamaları, ultrason tedavisi, akupunktur ve masajlar, sıcak uygulamaları, gevşeme eğitimleri önerilmektedir ve fayda sağlamaktadır. Tedavi uzun sürebilir, ilaç ve fizik tedavinin kombine edilmesi genellikle gereklidir. Ağrı odağı olan kas içindeki fibromiyositik dokulara PRP uygulamasının da fayda sağladığı düşünülmektedir” diye konuştu.