Ege Zeytincilikte eğitim sınıfta kaldı

Zeytincilikte eğitim sınıfta kaldı

10.07.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sektöre uzman eleman yetiştirmesi ve markalaşma sürecine katkıda bulunması için açılan Zeytincilik Meslek Yüksek Okulları, bu yıl öğrenci alımını durdurdu

Zeytincilikte eğitim sınıfta kaldı

Zeytin ve zeytinyağında markalaşma için yıllardır akademik eğitimin önemine vurgu yapan sektöre kötü haber geldi. Adnan Menderes Üniversitesi’nin Çine’de ve Mustafa Kemal Üniversitesi’nin Altınözü’nde bulunan zeytincilik meslek yüksek okulları öğrenci alımını durdurdu. Bakanlar Kurulu’nun, Türkiye’nin katma değeri yüksek tarım ürünlerinden zeytin ve zeytinyağının önemine rağmen sadece “yeterli başvuru yapılmıyor” diye öğrenci alımını durdurması sektörde de hareket yarattı. Okul yönetimleri ise sahiplenme bekliyor.

Eskiler devam edecek
Konuyla ilgili değerlendirme yapan Çine Meslek Yüksekokulu’ndan Yrd. Doç. Dr. Okan Atay, mevcut öğrencilerin eğitimlerine devam ettiğini, ancak öğrenci alımının durdurulduğunu belirterek, “Tekrar başvurulup öğrenci alımı talep edilebiliyor, ancak genellikle olumlu bakılmıyor. Bize göre bu bölümlere başvuran öğrenci tespit edilirken sadece belirli yıla değil yıllara göre dikkat edilmeli. Yani sadece 3-4 yıllık eğilim dikkate alınmalı, uzun vadeli düşünülmeli” diye konuştu.

Tan: Planlama iyi yapılmalı
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, planlamanın iyi yapılması gerektiğini, ziraat mühendisleri ile işçi statüsü arasında elemana ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Tan, zeytinciliğin babadan kalma usullerle yapma döneminin geçtiğini de belirterek yeni bölümlerin istihdama da yoğunlaşması gerektiğinin altını çizdi. Zeytinyağı Tadım Panelisti Serdar Öçten Ünsal ise, sektörün yetişmiş elemana ihtiyacı olmasınma rağmen okulların yeterli öğrenci bulamadığı için kapatıldığına dikkat çekti. Ünsal, Edremit ve Akhisar’daki okulların da aynı tehlike ile karşı karşıya olduğunu ifade etti.