Ege ZEYTİNCİNİN OCAK İSYANI

ZEYTİNCİNİN OCAK İSYANI

24.09.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Edremit Belediyesi’nin kendisine ait şirkete zeytinlik alanlara sıfır noktada taşocağı ruhsatı vermesi, üreticiyi isyan ettirdi. Zeytincilerin protesto eylemine, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan da destek verdi

ZEYTİNCİNİN OCAK İSYANI


Edremit’e bağlı Dereli Köyü’nde, Edremit Belediyesi’nin şirketi ED-BEL tarafından zeytinlik alanların sıfır noktasında açılması planlanan taşocağı, köylüleri isyan ettirdi. Henüz faaliyete başlamayan taşocağını protesto eden 200 kadar köylüye, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan’da destek verdi.

Haberin Devamı

Delik - deşik edilecek
Daha sonra köy kahvehine gelen köylüler burada bir basın açıklaması yaptı. Dereli Köyü Muhtarı Ahmet Güneş, açıkmalasında kendilerinin görüşü alınmadan açılmak istenen taşocağına 7’den 70’e herkesin karşı olduğunu belirttip, köylünün yasadışı eylemlere zorlandığını, ruhsat başvurularının geri çekilmesini istedi.
Taşocağı olarak işletilecek alanın, yörenin en iyi kalitede zeytinyağını üreten bir bölge olduğuna ve ilçe merkezinin içme suyu kaynaklarının sıfır noktasında bulunduğuna dikkat çeken Güneş, “Karayurt mevkisinde ED-BEL tarafından ruhsatlandırılıp, ihaleye çıkartılan taşocağının bölgemize vereceği zararlar ortayken, aynı bölgede bulunan Karadağ Kulesi Mevkisi’nde de açılmak istenen iki taşocağı ruhsatı başvurusunun bulunduğu üzüntüyle öğrendik. Taşocaklarının yöre zeytinciliğini ve tarımını yok edecektir. Edremit’in kuzeyindeki bu hakim tepelerin yeşil bitki örtüsü yok olacak ve her yer delik deşik edilerek toz ve radon gazları civar köyleri ve Edremit’i yaşanmaz hale getirecek. Bunu bölge insanlarına ve Edremit halkına hak ve hukuk tanımadan dayatmaya hiç kimsenin hakkı yoktur” dedi.

Haberin Devamı

Ruhsat yasaya aykırı

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan ise, ED-BEL şirketinin aldığı ruhsatın yasalara uygun olmadığını savundu. Dereli Köyü’ndeki zeytinlerden alınan yağın uluslararası yarışmalarda birincilik ödülleri aldığını vurgulayan Tan, ‘Taşocaklarının, yasa gereği zeytinlik alanlara en az 3 kilometre mesafede olması gerekiyor” diye konuştu.