Eğitim Zamlı kredi yetmiyor

Zamlı kredi yetmiyor

12.12.1996 - 00:00 | Son Güncellenme:

Zamlı kredi yetmiyor

Zamlı kredi yetmiyor

BAŞBAKANLIK Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Fonu üniversite öğrencilerine verdikleri kredileri aylık 3 milyona çıkarırken, asıl işlevi üniversite öğrencilerine kredi imkanı sağlamak olan Kredi ve Yurtlar Kurumu aylık 1,5 milyon liralık krediyi 2,5 milyona çıkarılmayı tasarlıyor.
Öğrenciler aldıkları üç aylık kredinin 8 - 10 gün yettiğini belirterek şöyle konuştular:
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencisi Selçuk Kar: "Kredilerin miktarı çok düşük. Kurum ihtiyacı olan öğrenciye işine yarayacak miktarda kredi verme yerine daha fazla öğrenciye kredi verme çabası içinde. İyi aratırma yapılmadığı için ihtiyacı olmayan öğrencilere bile kredi veriliyor. Bazı arkadaşlarımız aldıkları kredilerle cep telefonunun faturasını ödüyor. Krediler arttırılmalı ve ihtiyacı olana verilmelidir" dedi.
İletişim Fakültesi öğrencisi Mehmet Yüce: "İçinde bulunduğumuz ekonomik durum içerisinde kredilerin en az 10 milyon lira olması gerekir. Devlet, öğrenciler için olanakları kısıtlı kullanmamalıdır" dedi.
ZAM KAPIDA
Kredi ve Yurtlar Kurumu yetkilileri, 21 Aralık'ta Genel kurul olacağını belirterek, burada zam miktarını belirleyeceklerini söylediler. Zamların yapılmasından sonra, öğrencilerin eğitim öğretimleri bittikten sonra geri ödeyeceği miktarlar da otomatik olarak artacak. Bu durum karşısında kefil bulmakta zorlandıklarını belirten öğrenciler, "Bir çoğumuz başka bir şehirden geldiğimiz için, kefil işlemlerini kendi memleketimize giderek yapıyoruz" dedi. Yurt - Kur yetkilileri ise, "Har kredisi için kefil isteniyor. Öğrenim kredisi için, 18 yaşını aşmışsa kefile gerek yok. 18 yaşını aşmayanlar, ailelerinden biriyle notere gitmek zorundadır. Paraların çoğu geri dönmediği için bunu yapmak zorundayız" dediler.

Yazarlar