İstanbul EĞİTİME YENİ BAKIŞ AÇILARI YTÜ’DE MASAYA YATIRILDI

EĞİTİME YENİ BAKIŞ AÇILARI YTÜ’DE MASAYA YATIRILDI

24.06.2014 - 10:47 | Son Güncellenme:

.

EĞİTİME YENİ BAKIŞ AÇILARI YTÜ’DE MASAYA YATIRILDI

Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Tem-Sen tarafından düzenlenen Eğitim Denetimi Kongresi’nde, eğitim denetim sisteminin eksileri ve artıları tartışıldı. Yerli yabancı çok sayıda eğitimcinin katıldığı kongrede 3 gün boyunca Türk milli eğitiminin 21’inci yüzyıl milli eğitim anlayışına göre yeniden yapılandırılmasının yöntemleri masaya yatırıldı.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen Eğitim Denetimi Kongresi’nde milli eğitim ve denetim mekanizmasının geleceği tartışıldı. Türkiye ve dünyanın çeşitli ülkelerinden eğitimcinin katıldığı kongrede katılımcılar, ‘21. Yüzyıl İçin Eğitimi Yeniden Yapılandırmak: Sorunlar ve Arayışlar’, ‘Eller Yukarı, Arama Var! Okul Yöneticileri ve Öğretmenlerin Öğrencilerin Üst ve Eşyalarını Aramalarının Hukuki Dayanağı Var mıdır?’, ‘Köy Enstitülerinde Eğitim Denetimi’, ‘İlkokul Öğretmenlerinin Denetimde Sapma Davranışlarına İlişkin Görüşler’ gibi pek çok başlıkta sunum yaptı.
YTÜ Eğitim Fakültesi ve Tüm Eğitimciler ve Eğitim Müfettişleri Sendikası (TEMSEN) işbirliğiyle 6’ncısı düzenlenen ‘Uluslararası Katılımlı Eğitim Denetimi Kongresi’ ‘Bu Günden Yarına Eğitim ve Eğitim Denetimi’ ana temasıyla gerçekleştirildi. YTÜ Davutpaşa Kampüsü Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen kongreye YTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turgut Kocatürk, TEMSEN Genel Başkanı Nermin Taşcıoğlu, YTÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Göksel Ağargün ve çok sayıda akademisyen, eğitimci ile öğrenci katıldı.
Kongrenin açılışında konuşan YTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turgut Kocatürk, çağımızda hızlı ilerleyen bilim ve teknolojinin bireylerin ve toplumların sosyal ve ekonomik yaşantısını değişme ve gelişme yönünde ciddi bir şekilde etkilediğini belirtti. Kocatürk, bu gelişmenin eğitimde bilgi yüklemenin yanında bilgiye ulaşma ve bilgi üretmeyi zorunlu hale getirdiğini ifade etti.
“TÜRKİYE AB STANDARTLARINDA EĞİTİMİ HAK EDİYOR”
Avrupa Birliği ülkelerinin kendi eğitim politikalarını sürdürmenin yanı sıra, mesleki ve teknik öğretim ve üretimde kaliteyi artırma, standartları oluşturmak ve geliştirmek için ortak programlara katıldığını anlatan Kocatürk, Türkiye’de de eğitim kalitesinin yükseltilmesinin ancak AB standartlarına ulaşılmasıyla sağlanabileceğine dikkat çekti. Standartlara ulaşmada ‘eğitimin denetimi’ konusunun önemli yer tuttuğunu belirten Kocatürk, “Eğitim kurumlarının kalitesinin sürekli yükseltilmesi ve gelişmelere ayak uydurmasının nasıl sağlanacağı konuları eğitim denetimi ve yönetiminin yeniden tartışılmasını gerektirmektedir” dedi.
YTÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Göksel Ağargün de, “Bu sene 6.sı düzenlenen kongremizde, Türkiye’de eğitim denetimine ilişkin güncel sorunlara çözüm önerilerinin, yeni uygulama ve yaklaşımların ve eğitimi denetiminin geleceğinin tartışılması hedeflenmektedir. Yapılan çalışmaların bu konuda bizlere ve genç araştırmacılara ışık tutacaktır” diye konuştu.
“EĞİTİMCİ BARIŞI TESİS EDER”
TEM-SEN Genel Başkanı ve Eğitim-Denetimi Kongresi Eş Başkanı Nermin Taşcıoğlu ise, eğitimcinin en temel işinin insanın, insanca barış içinde yaşamasının örgülerini, bilimin ışığı altında dokumak olduğunu söyledi.
Son 5 yıl içinde Milli Eğitim Bakanlığı denetim yapısında yaşanan anlayış ve değişim trafiğinin hiçbir dönemde yaşanmadığına dikkat çeken Taşcıoğlu, “Bu süreçte yanlış kurgulanmış ve çağa ayak uydurmakta zorlanan Milli Eğitim denetim yapısı silkelenmiş, sarsılmış ve bilimsel gerçekler karşısında daha fazla direnememiştir” şeklinde konuştu.
Taşcıoğlu, son dönemde yaşanan gelişmelere rağmen eğitimdeki tüm sorunların aşılmadığını, üstesinden gelinmesi gereken çok sayıda problem olduğunu belirtti.
EĞİTİM DENETİMİ KONGRESİ HAKKINDA
Ana teması “Bugünden Yarına Eğitim ve Eğitim Denetimi” olan kongrede Türkiye’de eğitim denetimine ilişkin güncel sorunlar ve çözüm önerilerinin, yeni uygulama ve yaklaşımların ve eğitim denetiminin geleceğinin tartışıldı.
Etkinliğin ana konuşmalarını, Japonya Kyoto Eğitim Üniversitesi profesörlerinden Prof. Dr. Kazuyuki ASAI ve Osmangazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Selahaddin Turan yapacak. Belçika Eğitim müfettişlerinden Ludo De Lee, Almanya eğitim müfettişlerinden Michael Uth ve Norbert Guss ile İskoçya eğitim müfettişlerinden Sadie Cushley’in kongreye konuşmalarıyla katkı yaptı.
100’den fazla bildirinin paralel oturumlarla sunulduğu kongrede özelde Eğitim Denetimi Sistemi genelde ise Türk Eğitim Sistemi detaylı olarak tartışıldı. Sosyal etkinliklerle de zenginleştirilen kongrede katılımcılar, kongrenin ikinci günü akşamında İstanbul Boğazı’nda tekne turuna katılarak, akşam yemeği yedi.