Gündem Ehliyet sınav sonuçları açıklandı! (Direksiyon sınavı ne zaman yapılacak?)

Ehliyet sınav sonuçları açıklandı! (Direksiyon sınavı ne zaman yapılacak?)

03.06.2017 - 18:51 | Son Güncellenme:

20 Mayıs Cumartesi tarihinde gerçekleştirilen ehliyet sınavı sonuçları açıklandı. Adaylar ehliyet sınav sonuçlarına Milli Eğitim Bakanlığı resmi internet sitesi üzerinden ulaşabilirler. Bu sınavdan başarılı olarak geçenler ikinci aşama olan direksiyon sınavına girmeye hak kazanacaklar. Peki, direksiyon sınavı ne zaman yapılacak?

Ehliyet sınav sonuçları açıklandı (Direksiyon sınavı ne zaman yapılacak)

20 Mayıs 2017 tarihinde düzenlenen ehliyet sınavı sonuçlarını öğrenmek isteyen adaylar T.C. kimlik numaraları ile Milli Eğitim Bakanlığı’nın internet sitesinden sonuçlara ulaşabilirler. Sınavdan en az70 puanı alan adaylar şimdi de direksiyon sınavının ne zaman yapılacağını merak ediyor.

2017 YILINA AİT EHLİYET SINAV TAKVİMİ

Haberin Devamı

Ehliyet sınavları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yılda 5 defa olmak üzere her yıl gerçekleştirilir. 2017 yılında yapılacak olan ehliyet sınavlarının tarihleri de internet sitesi üzerine yayınlanan takvimde açıklandı. Yayınlanan ehliyet sınav takvimine göre tarihler şu şekildedir;
MTSK – 1 11 Şubat 2017 Cumartesi saat 14.00
MTSK – 2 20 Mayıs 2017 Cumartesi saat 14.00
MTSK – 3 29 Temmuz 2017 Cumartesi saat 14.00
MTSK – 4 7 Ekim 2017 Cumartesi saat 14.00
MTSK – 5 23 Aralık 2017 Cumartesi saat 14.00

EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

EHLİYET ALABİLMEK İÇİN GEREKLİ OLAN BELGELER

Ehliyet alabilmek için bazı belgeler gereklidir. Eğer aday tarafından ilk defa ehliyet alınacaksa aşağıda yer alan belgeler kendisinden istenir.
- Adayın sürücü belgesi dosyası gereklidir. Bu dosya sürücü adayının kayıtlı olduğu sürücü kursunda bulunur.
- Adayın nüfus cüzdanı istenir. Eğer adayın nüfus cüzdanı yoksa bunun yerine pasaport ya da avukat kimliği de kabul edilir.
- 2 adet vesikalık fotoğraf
- Sağlık raporu
- Kan grubunu gösteren yazılı belge
- Sürücü belge harcı, sürücü belgesi hizmet bedeli ile değerli kağıt bedelinin ödenmiş olduğunu gösteren makbuz

DİREKSİYON SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?

Direksiyon sınavı ehliyet sınavı sonuçlarının ilan edilmesinin ardından 70 baraj puanını geçebilen adaylar için yapılır. Direksiyon sınav tarihleri genel olarak sonuçların açıklanmasından sonra iki ya da 3 hafta içinde gerçekleştirilir. Sürücü adaylarına direksiyon sınavlarının yapılacağı tarih kayıtlı bulundukları sürücü kursları tarafından da duyurulacaktır.

DİREKSİYON SINAVI DEĞERLENDİRMESİ

Milli Eğitim Bakanlığı resmi internet sitesinde açıklanan sonuçlara göre en az 70 puan alan adaylar, direksiyon sınavına girecek. Direksiyon sınavından da başarı ile geçenler stajyer sürücü olacak.

M, A1, A2, A, B1 sınıfı direksiyon sınavlarında adaylar dizlik, kask ve yelek takarlar. Akan trafikte yapılan davranışlar, kalkış esnasında motorun stop ettirilmesi ve ayaklar toplanırken dengenin sağlanamaması, araç bilgisi sorgulama, konilere çarpılması, ani fren yapılması ve düşme gibi durumlar sınav görevlileri tarafından dikkat edilecek olan noktalardır.
B, C1, C, D1, D, BE, C1E, CE, D1E, DE ve F sınıfı ehliyet almak isteyen sürücü adaylar için de rahat ve emniyetli şekilde kalkış yapabilmeleri, kalkış ve duruşlarda gerekli sinyallerin verilmesi, trafiği tehlikeye düşürecek şekilde aracın kullanılması, aracın kumanda pedallarına yeteri kadar intibak edilememesi ve aracın stop ettirilmesi, aracın kullanımı sırasında telaşlı ve heyecanlı davranışların gözlemlenmesi gibi davranışlar sınav görevlisi tarafından dikkat edilen noktalardır.
Geri geri park etmede B, C1, C, D1 ve D sınıfı ehliyetler için araçların bir buçuk katı uzunluğunda olan ve aracın genişliğinden 50 cm fazla olan iki aracın arasına ya da yüksekliği en az 100 cm olan koniler arasına yatay ve dikey çizgiler ile belirlenen alana tek hamlede girilmesi, bu alanın içinde en fazla iki hamle yapılarak araç kaldırıma veya konilere çarpılmadan paralel olarak park edilmesi gereklidir.

DİREKSİYON SINAVINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

- Direksiyon sınavının sonucunu etkileyen en önemli faktör sürücü adayının yaşadığı heyecandır. Sürücü adayı aracı sürerken heyecanını yenmeye çalışmalı ve konsantrasyonunu dağıtmamalıdır.
- Direksiyon sınavında kontak çevrilmeden önce sürücü koltuğu ayarlanmalı, aynalar ayarlanmalıdır. Sınava manuel bir arabayla girilecekse vites boşa atılmalıdır.
- Araba çalıştırıldıktan sonra aday, kolunu pencereden uzatmamalı ve direksiyonu iki eliyle tutmalıdır. Araç hız sınırlarına göre kullanılmalıdır. Aday yanında bulunan sınav görevlileri ile konuşmamalıdır. Sadece sorulan sorulara cevap vermeli ve bu esnada da gözlerini yoldan ayırmamalıdır.
- Şerit değiştirilirken hızlı hareket edilmemelidir. İlk olarak geçilecek olan şerit için gerekli sinyal verilmeli ve yan aynalardan o şerit kontrol edilmelidir. Diğer şerite geçiş yapılırken de direksiyon hemen çevrilmemelidir. Yavaşça hareket edilmelidir.
- Direksiyon sınavları yaklaşık olarak 30 dakika sürer. Adayın parkuru çok hızlı bitirmesinden çok adayın trafik kurallarına ne kadar uyduğu önemlidir.

STAJYER SÜRÜCÜ UYGULAMASI

Direksiyon sınavı sonuçları açıklandıktan sonra yeterli puanı alan ve başarılı olan sürücü adayları, stajyer sürücü olmaya hak kazanırlar. Stajyer sürücü olarak 2 yılın doldurulması gereklidir. 2 yıl içinde 75 ceza puanına ulaşan adaylar normal ehliyet almaya hak kazanamaz. Bu yüzden stajyer sürücü olarak geçirilen süre zarfında trafik kurallarına uyulması gerekir. 75 ceza puanına ulan stajyer sürücülerin ehliyet belgeleri ellerinden alınır. Bu adaylar ehliyetlerini yeniden almak istediklerinde psiko-teknik teste tabi tutulur. Test sonucuna göre de belge alınabilmesi için ehliyet başvuru işleminin yeniden yapılması gerekir.
Sürücü adayının kırmızı ışık ihlali yapması sonucunda 20 ceza puanı, hız sınırını aşması sonucunda 10 ceza puanı, park yasağını ihlal etmesi durumunda 20 ceza puanı verilir. Stajyer sürücü iki yıl içinde 3 defa kırmızı ışık ihlali, 3 defa hız limiti ihlali yaparsa ya da 0.20 promilin üzerinde alkol ile yakalanırsa sahip olduğu sürücü belgesi iptal edilir. Bu yüzden sürücü adaylarının trafik kurallarına çok dikkat etmesi ve gerekli kurallara özen göstermesi gereklidir.