Gündem 7 Ekim ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanır?

7 Ekim ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanır?

17.10.2017 - 09:51 | Son Güncellenme:

Ehliyet sınav sonuçları için heyecanlı bekleyiş sürüyor. 7 Ekim'de gerçekleştirilen ehliyet sınav sonuçlarının bu hafta içerisinde açıklanması bekleniyor. Peki Ehliyet sınav sonuçları hangi tarihte açıklanacak?

7 Ekim ehliyet sınav sonuçları ne zaman açıklanır

Ehliyet sınav sonuçlarının açıklanmasına az bir süre kaldı. MEB tarafından yayınlanan sınav takvimine göre, ehliyet sınav sonuçları 19 Ekim’de açıklanacak. Sınavdan 70 ve üzerinde puan alan adaylar, direksiyon sınavına girecek. Direksiyon sınavında da başarılı olanlar stajyer ehliyet alacaklar.

Haberin Devamı

EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

2017 YILI SON EHLİYET SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?

Ehliyet sınavı, MEB tarafından her yıl 5 defa gerçekleştirilir. 7 Ekim’de 2017 yılının dördüncü ehliyet sınavı yapıldı. Sınavda başarılı olamayan adaylar ya da ilk defa sınava girecek olan adaylar, 23 Aralık’ta yapılacak ehliyet sınavına girebilecekler. 23 Aralık tarihinde saat 14.00’da gerçekleştirilecek olan sınavın sonuçları da 4 Ocak 2018’de ilan edilecek.

-DİREKSİYON SINAVI NE ZAMAN YAPILACAK?

Direksiyon sınavı, ehliyet sınav sonuçlarının 19 Ekim’de açıklanmasının ardından yaklaşık 15 gün sonra gerçekleştirilecek. Direksiyon sınavının sonuçları da sınav komisyonu tarafından aynı gün içerisinde ya da ertesi gün adaylara ilan edilecek.

Haberin Devamı

DİREKSİYON SINAVINDA NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Direksiyon sınavında adaylara ilk olarak aracın tanınması ile ilgili sorular sorulur. Sonrasında aday ve sınav komisyonu araca biner. Adayın araca bindiği andan itibaren koltuk ve ayna ayarlamadan emniyet kemerinin takılmasına, düzgün kalkış yapılmasından dönüş kurallarına uyulmasına kadar birçok nokta dikkate alınır. Bunlar dışında geri geri gelebilme, yukarı doğru eğimli yolda duran aracı tekrar düzgünce hareket ettirebilme, mekanik düğmelerin kullanımı, hız kurallarına uyma, geçiş kurallarına uyma da sınav komisyonu tarafından dikkat edilen sınav kriterleridir. Adaylar, yaptıkları her hata sonucunda puan kaybederler. Direksiyon sınavından en az 70 puan alamayan adaylar başarısız sayılırlar. Sınavı başarıyla geçenler ise stajyer ehliyet almaya hak kazanırlar.

STAJYER EHLİYET

Direksiyon sınavını geçen adaylara stajyer ehliyet verilir. Stajyer ehliyet için verilen süre 2 yıldır. Bu süre içerisinde 75 ceza puanına ulaşmayan adaylar, başarılı sayılırlar. 75 ceza puanına ulaşan adayların ise ehliyetleri alınır. Ehliyeti alınan adaylar psikoteknik teste girerler. Test sonucuna bağlı olarak adayın ehliyet alabilmesi için yenden sürücü kursuna kayıt olarak ehliyet sınavına girmesi gerekebilir. Trafikte sürücülere kesilen bazı ceza puanları;

Haberin Devamı

- Emniyet kemerinin takılmaması 20 ceza puanı

- Ruhsatsız araç kullanımı 10 ceza puanı

- Cep telefonu ile konuşma 10 ceza puanı

- Kırmızı ışık ihlali 10 ceza puanı