Gündem Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak?

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak?

17.09.2017 - 12:28 | Son Güncellenme:

Ehliyet sınavı her yıl beş kez düzenlenir. Sınavdan başarılı olan adaylar direksiyon sınavına girer. Direksiyon sınavını da başarı ile geçenler ehliyet almaya hak kazanırlar. Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? Sınavda başarılı olmak için kaç puan gereklidir?

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak

2017 yılı ehliyet sınavlarının dördüncüsü 7 Ekim 2017 tarihinde yapılacak. Ehliyet sınavına girecek olanlar sınav giriş yerlerini kayıtlı oldukları sürücü kurslarından ve Milli Eğitim Bakanlığı internet sitesinden öğrenebilecek. Sınavdan yeterli puanı alanlar stajyer ehliyet almaya hak kazanacak. İki yıllık stajyerlik sürecinden sonra uygun görülen adaylar, stajyer olmaktan çıkacak.

Haberin Devamı

EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

2017 EHLİYET SINAV TARİHLERİ
MTSKS-1 / 11 Şubat 2017 (saat 14.00)
MTSKS-2 / 20 Mayıs 2017 (saat 14.00)
MTSKS-3 / 29 Temmuz 2017 (saat 14.00)
MTSKS-4 / 7 Ekim 2017 (saat 14.00)
MTSKS-5 / 23 Aralık 2017 (saat 14.00)

EHLİYET SINAV SONUÇLARI

7 Ekim 2017 tarihinde yapılacak olan ehliyet sınavı, 100 tam puan üzerinden değerlendirilecek. İlk yardım, trafik ve çevre, araç tekniği ve trafik adabı olmak üzere toplamda 4 farklı dersten 50 soru sorulur. Soruların her biri 2 puan değerindedir. Sınavdan başarılı olarak geçilebilmesi için 70 puan alınması gereklidir. Bunun için adaylar tarafından 35 soru doğru cevaplamalıdır. Sınavın sonuçları yaklaşık 15 gün içerisinde ilan edilir.
Direksiyon sınavının sonuçları ise, sınavın gerçekleştirildiği gün sınav komitesi tarafından belirlenir. Adaylar direksiyon sınavı sonuçlarını aynı gün içerisinde ya da ertesi gün öğrenebilirler.

Haberin Devamı

DİREKSİYON SINAVINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Direksiyon sınavında sürücü adayı ile birlikte sınav görevlileri de araca binerler. Araca binerken aynaların kontrol edilmesinden koltuğun ayarlanmasına kadar bir çok detay dikkate alınır ve puanlama yapılır. Direksiyon sınavında başarılı olunabilmesi için de en az 70 puan alınmalıdır. Sürüş esnasında adaylar tarafından yapılan hataların bir çoğu heyecana bağlıdır. Bu nedenle sürücü heyecanını kontrol altında tutabilmelidir.
Sürücü adayının geçiş kurallarına uymamasından direksiyon hakimiyetini tam olarak sağlayamamasına, hız kurallarına uymamasından aşırı heyecan kadar bir çok faktör puan kaybına neden olur.

STAJYER EHLİYET

Stajyer ehliyet, sınavı başarı ile geçen sürücülere verilir. Stajyerlik süresi 2 yıl sürer. Bu süre zarfında adaylar trafik kurallarına uymaz ve 75 ceza puanına ulaşırsa ehliyeti iptal edilir. Stajyerlik sürecini başarıyla atlatanlar ise normal ehliyetlerini alabilir. Örneğin; hız sınırının aşılması 10 ceza puanı, kırmızı ışık ihlali 20 ceza puanı ve emniyet kemerinin takılmaması 15 ceza puanı getirir.