Gündem Ehliyet sınavı ne zaman? Son başvuru tarihi nedir?

Ehliyet sınavı ne zaman? Son başvuru tarihi nedir?

05.11.2017 - 09:04 | Son Güncellenme:

2017 yılı ehliyet sınavlarının dört tanesi yapıldı. Sonuncu sınav ise, Aralık ayında gerçekleşecek. Sınavda başarılı olan adaylar, direksiyon sınavına girmeye hak kazanacak. Direksiyon sınavını da geçenler ehliyet alabilecek. Peki Ehliyet sınavı ne zaman düzenlenecek? Sınavda başarılı olabilmek için kaç puan gerekiyor? İşte ayrıntılar...

Ehliyet sınavı ne zaman Son başvuru tarihi nedir

2017 yılının son ehliyet sınavı, 23 Aralık Cumartesi günü gerçekleştirilecek. Sınavın sonuçları ise 4 Ocak’ta ilan edilecek. Sınav başvurusu yapacak adaylar, son başvuru tarihi 9 Kasım’a kadar başvuru yapabilirler. Sınava girecek adayların başarılı olabilmeleri için, en az 70 puan alması gereklidir. 70 puana ulaşamayan adaylar gelecek yılın ehliyet sınavlarına girebilir.

Haberin Devamı

EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

EHLİYET İÇİN İSTENEN BELGELER NELERDİR?

- Sabıka kaydı
- Kimlik fotokopisi
- Öğrenim belgesi,
- Aile hekimi ya da özel poliklinikten alınacak sürücü olabilir raporu
- Biyometrik fotoğraf

EHLİYET SINAVINDA KAÇ SORU SORULUR?

Ehliyet sınavında adaylara toplam 50 soru sorulur;
- Trafik dersinden 23 tane,
- İlk yardım dersinden 12 tane,
- Motor dersinden 9 tane,
- Trafik adabı dersinden de 6 tane soru sorulur.
Her bir sorunun değeri, 2 puandır. Sınavda başarılı olabilmek için en az 35 sorunun doğru cevaplandırılarak 70 puan alınması gerekir. 4 yanlış 1 doğruyu götürmez. Başarılı olanlar direksiyon sınavına girerler. Direksiyon sınavında da ilk olarak adaya aracın tanınması ile ilgili sorular sorulur. Ardından sürüş aşamasında belirli kriterlere uyarak yeterli puanı alanlar ehliyet almaya hak kazanır.

EHLİYET SINAVINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

Motorlu taşıt sürücüleri kursu yönetmeliğinde değişiklikler yapıldı. Yapılan değişiklikler kapsamında; kursta başarısız adaylar 45 gün içinde 3 kez daha ön sınava girebilecek. Sınav süresi 35 dakikadan az olamayacak.
Lise ve dengi okullar ile yüksekokul, üniversitelerde zorunlu ilk yardım, araç tekniği, trafik ve çevre derslerini aldıklarını belgeleyenler; bu dersler için eğitime girmez. Sadece sınava girerler. B sınıfı ehliyet için sınava girenlerden başarısız olanların oranı yüzde 55 ve üzerinde olursa, kurs hakkında işlem başlatılacak. Değerlendirilen aday sayısı 10’un altındaysa bu işlem uygulanmayacak.

Sürücü kursları için alınan karar doğrultusunda da nüfusu;
10 bin ve 20 bin arasında olan yerlerde 1,
20 bin ve 30 bin arasında olan yerlerde 2,
30 bin ve 50 bin arasında olan yerlerde ise 3 tane sürücü kursu açılması için izin verilecek. Nüfusu 10 binin altında olan yerlerde sürücü kursu açılamayacak.