Gündem Ehliyet sınav tarihi açıklandı mı?

Ehliyet sınav tarihi açıklandı mı?

13.11.2017 - 10:51 | Son Güncellenme:

2017 yılının son ehliyet sınavı yapılacak. Sınavda başarılı olanlar direksiyon sınavına girecek. Direksiyon sınavından da başarılı olanlar ehliyet alabilecekler. Ehliyet sınav tarihi açıklandı mı? Stajyer ehliyet uygulaması nedir?

Ehliyet sınav tarihi açıklandı mı

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlene ehliyet sınavı, 23 Aralık Cumartesi günü yapılacak. Sınavlardan yeterli puanı alarak başarılı olanlar stajyer ehliyet sahibi olacak. Adayların sınavlarda başarılı olabilmeleri için en az 70 puan alması gerekiyor. Geçmiş yıl sorularına bakılarak çalışma yapılması, adaylara katkı sağlar.

Haberin Devamı

EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

EHLİYET SINAVINDA BAŞARILI OLMAK İÇİN KAÇ PUAN GEREKİR?

Ehliyet sınavında adaylara trafik, ilk yardım, motor ve trafik adabı derslerinden toplam 50 soru sorulur. 50 soru içerisinden en az 35 soruyu doğru cevaplandıran adaylar direksiyon sınavına girmeye hak kazanır. Sınavda dört yanlış cevap bir doğru cevabı götürmez. Sınav, 100 tam puan üzerinden değerlendirilir ve her bir sorunun değeri 2 puandır.

DİREKSİYON SINAVINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Direksiyon sınavının süresi 35 dakikadan az olamaz. Sınavın ilk 5 dakikasında adaya, aracın tanınması ile ilgili sorular sorulur. Bu sorulara yeterli cevap veremeyen adaylar başarısız sayılır. Sınav başladıktan sonra adayın koltuğu ve aynaları ayarlamasından direksiyon hakimiyetine, dönüş kurallarına uymasından hız limitlerini dikkate almasına kadar birçok nokta değerlendirilir ve puanlandırılır. Aday tarafından yapılan her hata, puan kaybedilmesine yol açar. Eğimli yolda aracın durdurulup hareket ettirilmesi, ani fren yapabilme, geçiş kurallarına uyma da dikkat edilen noktalardan bazılarıdır.
Direksiyon sınavı sona erdikten sonra, aynı gün içinde adayların sınav sonuçları açıklanır. Başarılı olan adaylar stajyer ehliyet almak için hak kazanır.

Haberin Devamı

STAJYER EHLİYET

Stajyer ehliyet, 2 yıllık bir süreci kapsar. Bu süreç içerisinde adayların 75 ceza puanına ulaşmaması gerekir. 75 ceza puanına ulaşmayanlar başarılı sayılırlar. 75 ceza puanına ulaşan adayların ise ehliyetlerine el konulur. Ehliyetleri alınan adaylar, psikoteknik teste girerler. Test sonucunda da ehliyet alınabilmesi için yeniden sürücü kursuna kayıt olunarak ehliyet sınavına girilmesi gerekir. Ceza puanı yazılmasına neden olan bazı durumlar; kırmızı ışık ihlali 10 ceza puanı, ruhsatsız araç kullanmak 10 ceza puanı, emniyet şeridinden gitmek 20 ceza puanı, cep telefonu ile konuşmak 10 ceza puanı, emniyet kemerini takmamak 15 ceza puanı getirir.