Gündem Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak?

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak?

15.11.2017 - 09:29 | Son Güncellenme:

2017 yılının son ehliyet sınavı yapılacak. Yeterli puanı alan adaylar, direksiyon sınavına girecek. Başarılı olanlar ehliyet almaya hak kazanacak. Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? Stajyer ehliyet nedir?

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak

Ehliyet sınavı, 23 Aralık’ta saat 14.00’da yapılacak. Sınavın sonuçlar 4 Ocak 2018 tarihinde ilan edilecek. Baraj puanını geçen adaylar başarılı sayılarak direksiyon sınavına alınacaklar. Adayların sınavdan geçmeleri için en az 70 puan alması gerekiyor. Direksiyon sınavını da geçenler, ehliyet sahibi olacaklar.

Haberin Devamı

EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Ehliyet sınavında adaylara toplam 50 soru sorulur. Bu soruların; 23 tanesi trafik ve çevre dersinden, 12 tanesi ilk yardım dersinden, 9 tanesi araç tekniği dersinden ve 6 tanesi de trafik adabı dersinden sorulur. Her bir sorunun değeri 2 puandır. Adayların başarılı olabilmeleri için en az 35 soruyu doğru cevaplandırması ve 70 puan alması gerekir. Sınavda dört yanlış bir doğruyu götürmez.

DİREKSİYON SINAVINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Ehliyet sınavı ile ilgili olarak yapılan son değişikliğe göre, direksiyon sınavının süresi 35 dakikadan az olamaz. Sınav sona erdikten sonra 5 dakika ara verilir ve diğer adayın sınavı başlatılır.
Direksiyon sınavında adaylara ilk 5 dakikada aracın tanınması ile ilgili çeşitli sorular sorulur. Sorulara gerekli cevapları veremeyen adaylar başarısız sayılırlar. Sınavın başladığı andan itibaren adayın aynaları ve koltuğu ayarlamasından emniyet kemerini takmasına, direksiyon hakimiyetinden hız sınırına uymasına kadar birçok noktaya dikkat edilir. Sürüş esnasında yapılacak her hata, adayın puan kaybetmesine neden olur. Sınav sonucunda en az 70 puan alamayan adaylar başarısız sayılırlar.
Direksiyon sınavının sonuçları, aynı gün içerisinde ya da ertesi gün açıklanır.

Haberin Devamı

STAJYER EHLİYET NEDİR?

Stajyer ehliyet, direksiyon sınavı sonucunda başarılı olan adaylara verilir. Stajyer ehliyet için iki yıl süre verilir. Adayın başarılı olabilmesi için, bu süre içerisinde 75 ceza puanına ulaşmaması gerekir. 75 ceza puanına ulaşanların ehliyetleri alınır. Ehliyeti alınanlar psikoteknik teste girerler. Test sonucunda da ehliyet almak için yeniden sürücü kursuna kayıt olunarak ehliyet sınavına girilmesi gerekir. Trafikte ceza puanı yazılmasına neden olan durumlardan bazıları ve bu durumlarda verilen ceza puanları;
- Kırmızı ışık ihlali 10 ceza puanı
- Emniyet kemerini takmamak 15 ceza puanı
- Emniyet şeridinden gitmek 20 ceza puanı
- Ruhsatsız araç kullanmak 10 ceza puanı