Gündem Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak?

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak?

10.12.2017 - 10:54 | Son Güncellenme:

Ehliyet sınavın için geri sayım başladı. Sınava girecek adaylar çalışmalarını sürdürüyor. Sınavda başarılı olanlar ehliyet almaya hak kazanacak. Ehliyet sınavın ne zaman yapılacak? Başarılı olmak için kaç puan gerekir?

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak

2017 yılının son ehliyet sınavı, 23 Aralık Cumartesi günü yapılacak. Sınavın sonuçları, 4 Ocak’ta açıklanacak. Sınavda en az 70 puan alan adaylar direksiyon sınavına girecek. Direksiyon sınavında da başarılı olanlar stajyer ehliyet sahibi olacak. Sınavda yeterli puanı alamayanlar ise 2018 yılında yapılacak sınavlara girebilecekler.

Haberin Devamı

EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

EHLİYET SINAVINDA HANGİ DERSLERDEN SORU SORULUR?

Ehliyet sınavında 4 dersten 50 soru sorulur Soru sayılarının derslere göre dağılımı;
- 23 soru trafik ve çevre dersinden
- 12 soru ilk yardım dersinden
- 9 soru araç tekniği dersinden
- 6 soru trafik adabı dersinden sorulur.

EHLİYET SINAVINDAN GEÇMEK İÇİN KAÇ PUAN GEREKİR?

Ehliyet sınavı 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Soruların her biri 2 puan değerindedir. Adayların başarılı sayılabilmeleri için en az 35 soruyu doğru cevaplayarak 70 puan alması gerekir. Sınav sonuçları açıklandıktan sonra MEB internet sitesinden T.C. kimlik numarası ile öğrenilebilir. Sınavda dört yanlış cevap bir doğru cevabı götürmez. Adaylar geçmiş yıllarda çıkan sorulara bakarak çalışma yapabilirler. Sınavda başarılı olanlar direksiyon sınavına girmeye hak kazanırlar.

Haberin Devamı

DİREKSİYON SINAVI NASIL YAPILIR?

Direksiyon sınavında geçme puanı 70’tir. En az 70 puan alan adaylar stajyer ehliyet almaya hak kazanırlar. Sınavda ilk olarak adaya, aracın tanınması ile ilgili birkaç soru sorulur. Ardından sürüş aşamasına geçilir. Sürüş aşamasında adayın araca bindiği andan itibaren emniyet kemerini takması, aynaları kontrol etmesi, koltuğu ayarlaması ve aracı düzgün şekilde hareket ettirmesi artı puan kazandırır. Sürüş esnasında adayın direksiyon hakimiyetini sağlayamaması, dönüş kurallarına uymaması, hız limitlerini ihlal etmesi, geri geri gidememesi, heyecanının sürüş güvenliğini tehlikeye atması gibi durumlar da adayın puan kaybetmesine neden olur. Sürüş esnasında adaylar tarafından yapılan hataların büyük çoğunluğu heyecan kaynaklıdır. Bu nedenle adaylar, heyecanlarını kontrol altında tutmaya çalışmalıdır.

Direksiyon sınavı ortalama olarak 35 dakika sürer. Her sınavdan sonra 5 dakika ara verilir. Sınav sonuçları da aynı gün içerisinde ya da ertesi gün sınav komisyonu tarafından açıklanır ve ilan edilir. Başarılı olanlar, stajyer ehliyet sahibi olurlar.