Gündem Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? (MTSK-1)

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? (MTSK-1)

28.01.2018 - 09:51 | Son Güncellenme:

Ehliyet sınav tarihinin yaklaşmasıyla birlikte adaylar, sınavın ne zaman yapılacağını sorgulamaya başladı. Sınavda yeterli puanı alanlar, stajyer ehliyet sahibi olacaklar. Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak? Stajyer ehliyet uygulaması nedir?

Ehliyet sınavı ne zaman yapılacak (MTSK-1)

Ehliyet sınavı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl 5 defa düzenlenir. 2018 sınav takvimine göre yılın ilk ehliyet sınavı, 10 Şubat Cumartesi günü saat 14.00’da başlayacak. Adaylar sınavdan bir hafta önce, sınav giriş belgelerini MEB resmi internet sitesinden alabilecekler. Sınavda başarılı olanlar direksiyon sınavına girmeye hak kazanacak.

Haberin Devamı

EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!
Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

EHLİYET SINAVI GİRİŞ BELGESİ NASIL ALINIR?

Sınava girecek adayların giriş yerleri, sınavdan bir hafta önce ilan edilir. Adaylar, e-Devlet uygulamasına giriş yaparak ya da MEB internet sitesinden T.C. kimlik numarası ile sınav giriş yerlerini sorgulayabilirler. Sınav giriş belgesinin, sınav esnasında adayın yanında bulunması gerekir.

EHLİYET SINAVI NASIL YAPILIR?

Ehliyet sınavında adaylara çoktan seçmeli 50 soru sorulur. Her soru, 2 puan değerindedir. Adayların sınavda başarılı olabilmesi için 35 soruyu doğru cevaplayarak 70 puana ulaşması gerekir. Sınavda dört yanlış cevap bir doğru cevabı götürmez. Adaylar geçmiş yıllarda çıkan sorulara ve cevaplara bakarak çalışma yapabilirler.
Ehliyet sınavında toplam 4 dersten soru sorulur. Soruların dağılımı;
- Trafik ve çevre dersi 23 soru
- İlk ve yardım dersi 12 soru
- Araç tekniği dersi 9 soru
- Trafik adabı dersi 6 soru

Haberin Devamı

Sınavda başarılı olan adaylar direksiyon sınavına girmeye hak kazanır. Direksiyon sınavında da en az 70 puan alanlar başarılı sayılırlar ve stajyer ehliyet almaya hak kazanırlar. Direksiyon sınav sonuçları aynı gün ya da ertesi gün içerisinde açıklanarak adaylara ilan edilir.

2018 YILI EHLİYET SINAV TARİHLERİ

MTSKS-1 10 Şubat 2018 (saat 14.00)
MTSKS-2 21 Nisan 2018 (saat 14.00)
MTSKS-3 4 Ağustos 2018 (saat 14.00)
MTSKS-4 20 Ekim 2018 (saat 14.00)
MTSKS-5 22 Aralık 2018 (saat 14.00)

STAJYER EHLİYET NEDİR?

Ehliyet sınavını başarıyla geçenlere stajyer ehliyet verilir. Stajyer ehliyet süresi 2 yıldır. 2 yıl içinde 75 ceza puanına ulaşan adaylar, başarısız sayılır ve ehliyetlerine el konulur. Ehliyetine el konulanlar, psikoteknik teste girerler. Test sonucunda yeniden ehliyet alınabilmesi için tekrar sınava girilmesi gerekebilir.
Trafikte ceza puanı yazılmasına neden olan durumlardan bazıları;
- Emniyet şeridinden gitmek 20 ceza puanı
- Emniyet kemerini takmamak 15 ceza puanı
- Cep telefonu ile konuşmak 10 ceza puanı
- Kırmızı ışık ihlali 10 ceza puanı
- Ruhsatsız olarak araç kullanmak 10 ceza puanı