The Others Eide, artık ahtisaari ol!

Eide, artık ahtisaari ol!

11.05.2017 - 12:18 | Son Güncellenme:

.

Eide, artık ahtisaari ol

Oguzhan HASİPOĞLU

Haberin Devamı

BM’nin Kıbrıs özel temsilcisi Eide’nin ‘çözüm olmazsa başka senaryolar gündeme gelir’ açıklaması önemsenmelidir. Yıllar önce yine BM gözetiminde devam eden müzakerelerde Kosova için federal çözümün olamayacağını, zira tarafların pozisyonlarının tamamen zıt olduğunu tesbit eden BM özel temsilcisi Akhisarının yapmış olduğu tesbit gibi!

Bu açıklama aslında beklenen açıklamadır. Zira Eide gerçekten samimi ise, Kıbrıs meselesi onun zamanında çözümlenebilir. Ve Ahtisaari”nın aldığı gibi Nobel barış ödülünü alabilir!

Basında konusulan formüllerden biri, Çözüm için içte ayrı, dışta tek temsiliyetli, AB'de özel statülü ara formül!” Bir diğer formul ise, tamamen ayrılık ve iki ayrı devletin tescili. Tıpkı Kosova’da olduğu gibi.

Haberin Devamı

Sn. Akıncı ille başlayan müzakere sürecinde bir kez daha çözüm isteyen tasrafın biz olduğunu BM’ye gösterdik. Hatta daha da öteye giderek, Kıbrıs Rum tarafının beklemediği %8 oranındaki topraklarımızı hiç bir karşılığı olmadan Cenevre konferansı uğruna verdik. Doğal olarak BM sürecin hamisi, ne olup bittiğini masada görmekte, bu kadar tavize bu kadar öneriye ragmen hala daha Kıbrıs Rum tarafının yönetime etkin katılımını sağlayacak konularda uzlaşmaz tavrına karşı bu çıkışı BM artık yapmaya başladı

Tabi yaklaşan Kıbrıs adası etrafındaki petrol arama çalışmalarında mutemelen ortaya çıkacak olan tehlikenin de BM dahil tüm ilgili taraflar farkında. Eide”ye bu açıklamayı yaklaşan bu tehlike de yaptırmış olabilir.

Dolayısıyla artık aba altından değil doğrudan doğruya sopa gösterme zamanı geldi. Birinci sopayı, Türkiye araştırma için gönderdiği ve Rum tarafının benim egemenliğim altındaki sularda araştırma yapamazsın notasına karşı mehter marşını telsizden dinleterek yaptı. İkinci sopayı da Eide yaptığı bu açıklamayla göstermeye çalışıyor. Eide’nin sopası eğer BM Güvenlk konseyine dişini geçirise çözüm adına daha yararlanılabilir bir adım. Kıbrıslı Rumlara “ya gel Kıbrıslı Türklerle anlaş ya da Kıbrıslı Türkler için BM olarak bir statü verme hazırılığına girişilecektir” ikazı yapılmış olacaktır. Kosova buna örnektir. Yine BM’nin hamisi olduğu Kosova sürecinde, BM tarafların federal bir çözümde anlaşamayacağının tesbiti yapıp sürecin çöktüğünü ilan etmişti

Haberin Devamı

2004 yılında Avrupa Birliğine girmek Kıbrıslı Rumlar için bir teşvik unsuruydu. Lakin şu an için Kıbrıslı Rumların Türklerle anlaşmak gibi bir gayleleri yok. Şimdi ise Kıbrıslı Rumlar ne diye Kıbrıslı Türklerle anlaşsın, neden zanginliklerini ve ada üzerindeki yöntem haklarını Kıbrıslı Türklerle paylaşsınlar? Bu sorunun cevabı çıkacak olan petrolde ise ve ancak sopayla bu iş olacak ise Türkiye petrol arama çalışmalarında Rumları rahatsız ederek bu sopayı göstermeye kararlı gözüküyor. Eğer BM” de Rumların gerçek niyetinin aslında anlaşma değil, anlaşır gibi görünüp masa başında Kıbrıslı Türkleri oyalayarak tek başına petrol ve doğal gazdan nemalanmak ise, şimdi tam sopanın zamanıdır!

Kosova’nın 2008 yılında Sırbıstan’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan ederken, ilgili zamanda birleşme müzakerlerini BM adına yürüten eski Finlandiya başbakanı Martti Ahtisaari BM Güvenlik konseyine bir rapor yazarak, tarafların pozisyonlarının birbirinden çok uzak olduğunu, federal çözümün mümkün olmadığını tesbit ettikten sonra Kosovanın bağımsızlık süreci başlamıştı. Uluslararası uyuşmazlıklara çözüm getirdiğinden Ahtisaari Nobel Barış ödülünü almıştı.
Sayın Eide, işte sana Nobel ödülü için tarihi fırsat. Ahtisaari ol!