02 Nisan 2000 
 ANA SAYFA
 SİYASET
 HABER
 EKONOMİ
 DÜNYA
 SANAT
 YAŞAM
 SPOR
 YAZARLAR
 ENTELLEKTÜEL B.
 ÇİZERLER
 İNTER EKRAN
 HAVA DURUMU
 GAZETE PAZAR
   SİNEMA
   MÜZİK
   BRİÇ
   SATRANÇ
   G. PAZAR ARŞİV
 VİTRİN
 TEKNO CAFE
 PAZAR SOHBETİ
 SAĞLIK HATTI
 E-POSTA
 ARŞİV
 KÜNYE
 TÜRKÇE KARAKTER
 REKLAM TARİFESİ
 YARDIM SAYFASI

BRİÇ

TÜRKİYE DÖRTLÜ TAKIMLAR

Nafiz ZORLU - Toros YÜKSEL

6 - 9 Nisan tarihlerinde Ankara'da yapılacak olan Türkiye Dörtlü Takım Finallerine 48 değil 50 takım katılacaktır. Bölgelerden katılacak takımlar, kendi aralarında yaptıkları maçlar sonucunda belirlendi. Bölge kontenjanları elemeler katılan takımların sayısına orantılı olarak belirlendi. Buna göre en fazla katılım İstanbul'dan 8 takımla olacak, daha sonra 5 takımla Ankara geliyor.

Nasıl oynamalı - 1

PİK KÖR KARO TREFL
KUZEY RD98 872 A10643 2
BATI -- -- -- --
GÜNEY AV102 V95 7 AD643
DOĞU -- -- -- --


4Pik kontratına defans körleri alıp, pik oynar. Nasıl oynanmalı? Cevabı Problem 184 içinde.

Nasıl oynamalı - 2

PİK KÖR KARO TREFL
KUZEY 64 A1032 D875 AR4
BATI -- -- -- --
GÜNEY AR7532 754 2 986
DOĞU -- -- -- --


2Pik kontatına batı Dampik çıkar, doğu trefl defos eder. Nasıl oynamalı? Cevabı Problem 184 içinde.

Problem 183

PİK KÖR KARO TREFL
KUZEY A752 A764 V8 AR3
BATI R1084 D9 A65 V1085
GÜNEY DV 5 RD10973 7642
DOĞU 963 RV10832 42 D9

"Dam kör atağına her defansa karşı 5Karo yapmak için nasıl oynamalı?" diye sormuştuk. Batı ya karşı bir skuiz işleyeceği kesin gibidir ama defans iki tur trefl oynayıp, bunu kırabilir. As kozla ve sayıyı düzeltmek için el verdiğimizde, iki tur trefl oynama şansını vermiş oluruz. Öyleyse defansa bu şansı vermeden oynamalıyız. Atağı alıp, köre yedili kozla çıkın. Pik empası yaparak, yer geçin ve bir köre daha ortanca bir kozla çakın. Bu lövede batı trefl eya pik yiyemeyeceğinden, üste veya alta çakar. Bu sırada eller şöyle kalmıştı:

PİK KÖR KARO TREFL
KUZEY 75 7 V8 AR3
BATI 108 -- A6 V1085
GÜNEY -- -- RD103 7642
DOĞU 9 1032 42 D9


Şimdi oynadığımız, küçük karoya batı küçük koyamaz. Eldeki bütün kozları çakarak alırız ve kolayca kontratı yaparız. As karo girip karo oynarsa, çektiğimiz üçüncü koza sıkışır. As karo girip, trefl oynarsa yerden alıp, köre elden çaktığımızda sıkışır. Trefl yerse, trefl verip trefli sağlarız, pik yerse, kozla yere gidip, pike çakar ve yerdeki piki sağlarız.

Haftaya - Problem 184
Dam kör atağına her defansa karşı 5Karo yapmak için nasıl oynamalı?

PİK KÖR KARO TREFL
KUZEY AV543 A6 542 752
BATI D86 DV3 AV9 RDV4
GÜNEY R1092 R874 R106 A9
DOĞU 7 10952 D873 10863

Nasıl oynamalı - 1 cevabı:
Defans koz oynamasaydı, bütün büyük kozlar bizde olduğundan, karşılıklı çakalarla, sekiz koz ve iki minör asını alarak, kolayca on löve alırdık. Elde ve yerdeki küçük kozları ilk çakalarda kurtarmış olmamız yeterli olacaktır. Defans koz oynamış olduğundan dolayı, karşılıklı çakalara oynarken, altı çaka, bir koz ve iki as ile sadece dokuz lövemiz var. Minör renklerden birini sağlamak da sözkonusu olamayacağına göre, ilk fırsatta trefl empasını yapmalıyız. Trefl empası tutmazsa, defans tekrar koz oynayıp, iki batmamıza neden olabilir ama kontratı yapmak için bu riske girmeye değer.

Nasıl oynamalı - 2'in cevabı:
3 koz, 2 kör, 1 karo ve 1 terfl olmak üzere yedi kaybımız olmasına rağmen, rakipler lövelerini almadan önce, biz sekiz löve alabiliriz. Bunun için batı da dörtlü karo olması gerekir. Atağı alıp, karo verin. Pik devamını alıp, iki defa trefl bir defa da körle yere geçerek, 3 karoya çakın. Üste çakılmazsa, 5 koz, 1 kör, 2 trefl lövesi ile sekiz löve almış oluruz.


e-posta:toros@gediknet.com    Faks: 0 212 441 96 83
© 2000 Milliyet