|
MANKEN YUMURTALARI AÇIK ARTIRMAYA ÇIKTI, HEMEN OLAY ÇIKTI
Satıyorum, sattım!
Dilek Sancılı - Sibel Arna
Amerikalı sekiz mankenin yumurtaları, güzel çocuk sahibi olmak isteyenlere internet aracılığıyla satılacak. Bu satış tartışmalara yol açtı. Biz ünlülere konu hakkındaki düşüncelerini sorduk. Satmayanlar, satmaktan gurur duyanlar, verenler, alanlar, almayanlar, hiç işi olmayanlar diye gruplar oluştu.
Amerika'da bu hafta başında kamuoyunu birbirine katan bir açık artırma başladı. Bir ajans, sekiz mankeninin yumurtalarını internet aracılığıyla satışa çıkardı. Amaç, çocuklarının çok güzel olmasını isteyen ailelere hizmet etmekti. Güzellerin yumurtalarının 15 bin dolardan başlayan fiyatlarla satıldığı açık artırmayı Ron Harris adlı bir moda fotoğrafçısı yönetiyor. Harris kendisini ahlaksızlık olarak nitelendirenlere yaptığı işin Darwin'in doğal seçme teorisine uygun olduğunu belirtip, "Güzelliğe tapan bir toplumda bu çok normal," diyerek cevap veriyor. Harris'e göre yakında yakışıklı erkek spermleri de satışa çıkartılacak.
"http://www.ronsangels.com/" adresinden yapılan açık artırmaya bugüne kadar 20 bine yakın kişi katılmış. Bu kadar büyük bir talebe rağmen Amerikan Doğum Derneği sözcüsü Sean Tipton, olayı "ahlaka aykırı" olarak nitelendirmiş. Bizim ünlülerimize, ABD'de ve tüm dünyada çeşitli tepkiler alan yumurta satışı konusunda ne düşündüklerini sorduk.
Çiğdem Tunç: Kesinlikle ahlaka aykırı buluyorum. Bunun için doğanın emrettiği bir yol var. Doğanın ve toplumsal terbiyenin öngördüğü şekilde yapılması gerekiyor. Yumurta almakla da vermekle de işim olmaz. Bence bu, güzelliğin tarifini yanlış yerlerde aramak. Çocuğun olmuyorsa gider Çocuk Esirgeme Kurumu'ndan evlat edinirsin. En güzel anne ve babalık budur. Ben güzelliği başka anlamlarda buluyorum. Bence bu yaşanan milenyumun son buhranı.
Lale Mansur: Ben ne veririm ne de alırım. 2. Dünya Savaşı'nı aştığımızı düşünüyordum. Ama dünyada hala zeka özürlü insanlar var. Ben hiçbir zaman güzelliği vücutta bulmadığım için daha en baştan bu tartışmanın dışında kalıyorum.
Nükhet Duru: Kesinlikle vermezdim. Çünkü dış güzellik geçici. Yumurta yoluyla iç güzelliği de verebiliyorlar mı? Başkasının yumurtasını da almazdım. Eğer çocuğum olacaksa kendi yumurtamdan kendi bedenimden olmasını isterim. Bilmiyorum belki de çok tutucuyum. Ama bu fikir bana çok parlak gelmedi.
Billur Kalkavan: Tabii ki verirdim. Bence çok hoş. Eğer biri gelip benim yumurtalarımı isterse gurur duyarım. Ama ben kimsenin yumurtasını almam. Çünkü tüm mankenlerden daha akıllı ve daha güzelim. Çirkin ve aptal bir kadın olsaydım belki alırdım.
Esra Akkaya: Deli misin! Asla vermezdim. Çok korkunç bir fikir bu. Aslında ben genetik alanda yapılan tüm çalışmaları korkunç buluyorum. Bu yumurta alma işinin faşizan bir tarafı var. Güzel kadınların yumurtalarından yapılan çocuklarla dolu bir dünya fikri çok kötü. Bunun Hitler'in yaptığından hiçbir farkı yok. Her şeyden önce ahlak olarak da çok ters.
Berna Laçin: Hayatta vermezdim. Ölürüm sonra. Etraftaki bütün çocukları kendi çocuğum sanırım. Bence çirkin çocuk yoktur. Çocuğunuz kepçe kulaklı da olsa "ay benim kepçe kulaklı yavrum" diye seversiniz. Eğer birinin yumurtasından bir çocuk yaratacaksam gider çocuk yurdundan evlat edinirim. Hem o yavrular da kurtulmuş olur. Güzellik de görecelidir. Bana göre Zuhal Olcay'ın yüzü tüm mankenlerden daha güzel. Hitler'e göre bir proje olduğu konusunda hemfikirim. Ayrıca dünya renkli olduğunda güzel. Sarı siyahın yanında güzel. Siyah da sarının yanında.
Demet Sağıroğlu: Arz talep meselesi bence. Talebi varsa yapılıyordur. Açıkçası böyle bir şey beni şaşırtmadı. Ben de tıbben çocuk doğuramasaydım, bu yöntemle tüm araştırmalarımı yapıp çocuk sahibi olurdum. Ama sadece güzel çocuk için de yapmazdım.
Mankenlerimiz ne diyor?
Aysun Kayacı: Bu fikir bence çok çirkin. Çünkü çocuğun güzel olması gibi bir konu bana ters geliyor. Ne yani çocuk çirkinse sokağa mı atacaklar veya sevmeyecekler mi? Eğer çocuğun güzel olmasını o kadar çok istiyorlarsa ona mutlu bir hayat yaşatmalı ve aşk çocuğu yapmaları gerekiyor. Ayrıca bir sürü çocuğu sakat aile var. Onları görüp bence her şeyden önce sağlıklı çocuk istemeliler.
Bir manken olarak asla yumurtalarımı vermem. Ama bir kadın vardır. Gerçekten de inanılmaz çirkindir, fiziksel problemi vardır. Bu çirkinlik de ileride çocuğa sıkıntı verecekse böyle bir yönteme başvurabilir. O zaman da zaten satmam, veririm. Ayrıca bu işin bir de komik tarafı var. Ben de dahil pek çok manken aslında göründüğümüz kadar güzel değiliz. Bir sürü estetik operasyondan geçiyoruz. O kadar makyaj yapılıyor. Belki kadının kendisi o mankenlerden çok daha güzel ve çocuğu da o mankenlerden daha güzel olacak.
Esin Moralıoğlu: Artık her şey o kadar hızlı gelişiyor ki bu habere fazla şaşırmadım. Dünyada bir sürü sperm bankası var. Bu fikri de ondan farklı görmüyorum. Sanırım amaç güzel genlerin bir araya gelmesi. Ama ben vermeyi düşünmem. Çünkü benim çocuğum bana aittir.
Demet Akalın: Türkiye'de de böyle bir uygulama olsa verirdim ne olacak ki. Bir de mesela benim dayımın çocukları olmuyor. Çocukları olmayan aileler için çok güzel olurdu. Ayrıca çocuğunun güzel olmasını isteyenler için de olabilir. Ben bu fikre karşı değilim.
Ebru Şallı: Bana biraz saçma geldi. Şimdi ben yumurtalarımı satarsam benim bir sürü çocuğum olacak. Bu kabul edilecek bir şey değil. Ne olursa olsun herkese kendi çocuğu güzel gelir. Bir de iki çirkin insanın öyle güzel çocukları oluyor ki, şaşırmamak elde değil. O yüzden bence bu tür şeylerle fazla uğraşmaya gerek yok.
Duygu Dikmenoğlu: Tabii ki vermem. Bu çok özel bir şey. Ama bunu yapanlar da herhalde dünyanın güzel insanlara ihtiyacı var diye düşünüyorlar. Benim buna karşı olup olmamam hiç önemli değil. Çünkü zaten kim ne isterse onu yapıyor.
Erkek bakışı
Gani Müjde: İhtiyacım yok ki. Ben zaten Naomi'yle beraberim. Yengeniz olur. Naomi'ye de söyledim, "Yumurtalarını internette görürsem, o siteyi kafana geçiririm," dedim. O yumurtaların hepsi benim!
Tan Sağtürk: Aslında bu eskiden beri uygulanan bir sistem. Bazı devlet başkanlarının IQ'su yüksek çocuklara sahip olmak için bunu yaptığını duydum. Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar diyorlar ya bence bu çok doğru. Medeniyet nereye kadar gidecek bilemiyorum. Ben asla böyle çocuk sahibi olmak istemem. Annesinin çok güzel olması önemli değil, çocuğunun yanında olması önemli.
|