İstanbul Ekolojik Köprü Ve Menfezler, Hayvanların Doğal Hayatını Kolaylaştırıyor

Ekolojik Köprü Ve Menfezler, Hayvanların Doğal Hayatını Kolaylaştırıyor

12.02.2018 - 13:27 | Son Güncellenme:

.

Ekolojik Köprü Ve Menfezler, Hayvanların Doğal Hayatını Kolaylaştırıyor

Ekolojik köprü ve menfezler, yaban hayvanlarının doğal ortamlarında hayatlarını sürdürmesine imkan sağlıyor.
Çelik menfez ve köprü imalatlarında 30 yılı aşkın süredir Avrupa’da çalışmalarını sürdüren ViaCon, Türkiye pazarında da geçen yıl yüzde 17 oranında büyüme sağladı. Bugüne kadar yurt içi ve yurt dışından çok sayıda proje için 1000’in üzerinde menfez ve köprü ürettiklerini anlatan ViaCon Türkiye Genel Müdürü Onur Başar, “2018 yılının hemen başında yaptığımız ihracat anlaşmaları ile 2017’nin çok ötesinde bir başarı yakalayacağımız bir yıl olmasını bekliyoruz. Son dönemde Orta Doğu, Körfez ülkeleri ve İran’da yeni projeler üzerinde çalışmalarımız devam ediyor. Bu pazarlarda Türkiye’nin de gücü ile birlikte ciddi potansiyel görüyoruz. 2018’in hemen başında İran’daki ilk projemizin sevkiyatlarına başladık. 2018 yılında özellikle yüksek açıklıklı çelik köprü ürünlerini de üretmek üzere makine yatırımını devreye soktuk. Bu sayede ürün yelpazesini genişleterek hem Türkiye hem de ihracat pazarlarında başarımızı artırmayı hedefliyoruz” dedi.
Türkiye’nin, hızla kalkınmasını sürdürdüğünü belirten Başar, bu gelişmenin ana ayaklarından birini de altyapı ve ulaştırma yatırımlarının oluşturduğunu vurguladı. Türkiye’de tamamen yerli malzeme, işçilik ve mühendislik ile ürettim yaptıklarını ve bu ürünlerin hızla ilerleyen ulaştırma projelerinde fark ouşturduğunu vurgulayan Onur Başar, bu projelerin büyümelerinde büyük rol oynadığını kaydetti.
Şirket olarak büyümelerinde dönüm noktası olarak adlandırabilecekleri iki proje olduğunu söyleyen Başar, “Dönüm noktası olarak bahsedebileceğimiz 2 projemiz bulunuyor. İlki İstanbul 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu kapsamında gerçekleştirdiğimiz ekolojik köprü ve çelik menfez imalatları. İkincisi ise Etiyopya’da devam eden demiryolu projesi için üretimini yaptığımız çelik menfez ve altgeçitler. Bunlar teknolojik gelişmemiz ile birlikte bilgi birikimimizin hızla artmasına sebep oldu. Ürünlerimiz; estetik, çevreci ve ekonomik olmasından öte son derece hızlı imalata imkan vermesi ile öne çıkıyor. Zamandan edilen tasarruf birçok projede maliyetlerden çok daha fazla avantajlı” diye konuştu.
Ekolojik köprü yapım aşamasının yolun genişliğine ve köprünün boyuna göre değişiklik gösterdiğini anlatan Başar, genellikle yapımının 1 ile 3 ay arasında sürdüğünü kaydetti. Türkiye’de yaptıkları ilk ekolojik köprü hakkında da bilgi veren Onur Başar, “İlk ekolojik köprümüz, İstanbul 3. Çevreyolu üzerinde Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün Avrupa yakası çıkışından 2 kilometre ileride bulunuyor. 4+4 şeritli otoyol üzerine inşa edilen köprünün en dar noktası 40 metre genişlikte” diye konuştu.
Ekolojik köprünün faydalarından bahseden Başar şu bilgileri verdi: “Yolun iki tarafını birbirine bağlayan ve doğaya uygun bitki örtüsü ile kaplı olan ekolojik köprüler, canlılar için güvenli bir geçiş imkanı sağlar. Yapılan araştırmalar, ekolojik köprülerin vahşi yaşamın devamında oldukça olumlu etkisi olduğunu gösteriyor. Hayvanların ekolojik köprüye alışması bazen zaman alabiliyor. Yurt dışında yapılan araştırmalara göre, 2 seneden itibaren vahşi hayvanların ekolojik köprüleri kullanmaya başladığını göstermektedir”.