Ekonomi '1 dolar 8.5 TL değil fiyat normale insin'

'1 dolar 8.5 TL değil fiyat normale insin'

09.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Birçok sektörün 1 doları 8.5 TL’den hesaplayarak fiyatlama yaptığını gördüğünü belirten Albayrak, yükselişin bittiğini vurgulayarak, “Fiyatlama davranışları normale inmeli” dedi.

1 dolar 8.5 TL değil fiyat normale insin

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, eylül ayı enflasyon raporunu incelediğinde pek çok sektörün dolar/TL kurunu 8.5’tan öngörüp fiyatlama yaptığını gördüğünü belirterek, “Bu dönem geçti. Bu süreç ortadan kalktı. O zaman fiyatlama davranışları da normale inmeli” dedi.

Haberin Devamı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda (BTSO) gerçekleşen “Adım Adım Ekonomi” programında konuşan Albayrak, ağustos ayında yaşanan sürecin 2008 krizinden çok farklı olduğunu ifade etti. Albayrak şunları söyledi:

“Süreç, kur, faiz ve enflasyon alanında da çok büyük bir operasyonla Türkiye’yi karşı karşıya koymasına rağmen işte iki ayda o kadar hızlı ve güçlü adımlarla ki bunun en büyük temellerinden biri de bu yeni Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nin getirdiği hızlı, güçlü aktif karar alma mekanizmalarıyla şükürler olsun, uyumlu ve koordinasyonla çok hızlı refleksler vererek, bu sürecin birçoğunu bertaraf ettik, püskürttük. Önümüzdeki 5 yılda Türkiye bir yandan yapısal dönüşümlerini hayata geçirecek diğer yandan da dünyanın en güçlü üretim ekonomilerinden biri olma yolunda adımlar atmaya devam edecek.”

Haberin Devamı

‘Bu dönem geçti’

Türkiye’nin, bugün ağustos ve eylülden çok daha iyi, güçlü, pozitif noktada olduğunu anlatan Albayrak şöyle devam etti:

“Gerek kurda gerek ülkenin CDS primlerinde, gerekse kredi faizlerinde Türkiye, eylül ayından çok ama çok daha iyi bir noktada. Yeterli değil, daha da iyi bir noktaya taşıyacağız. Bu kapsamda, iki temel alana odaklandık. Göreve geldiğimiz ilk günden itibaren mücadele alanlarımızın başına enflasyonu koyduk. Yaşadığımız bu süreçte, kurun olduğu seviyelerin de üzerinde hesaplamalarla fiyatlara yansıtılması, enflasyon konusunda mücadele alanımızı daha da büyüttü, önemli hale getirdi. Eylül ayında bu fiyatlardaki anomalite, fiyatlama anomalitesinin oluşturduğu dalgalanma, köpük, her neyse... Eylül ayı enflasyon raporunu detaylı bir şekilde incelediğimde, birçok sektör, bu belirsizlikten dolar kurunu 8.5’ten fiyatlayarak, tahmin alarak bir fiyatlama ortaya koymuş. Bu dönem geçti. Bu süreç ortadan kalktı. O zaman fiyatlama davranışları da normale inmeli ki 8.5 kur 5.30’larda, enflasyona etki eden bu fiyatlama baskısı ortadan kalkmalı ki hem enflasyonda tersine trend hem de toplumsal tüketim alışkanlıkları, piyasadaki canlanma hususunu da o oranda hissetmeliyiz.”

Haberin Devamı

‘Popülizm yok’

Albayrak, ekonomide dengelenme ve istihdamın devamının sağlanmasıyla birlikte enflasyonla mücadeleye destek sağlamak amacıyla hükümet, devlet olarak bir dizi ÖTV ve KDV indirimiyle alakalı adımlar açıkladıklarını anımsatarak, şunları kaydetti:
Yüzde 1.9 olan bütçe açığı milli gelir oranı hedefimizden hiçbir sapma olmadı. Şu anda böyle bir sıkıntı yok. Faiz dışı fazla hedeflerimizin aynı şekilde durduğunu ve güçlü bütçe disiplini kararlılığımızı aynen koruduğumuzun altını bir kez daha çiziyorum. Öyle popülist yaklaşım, şudur, budur yok. Seçime gidiyoruz, bütçe disiplini, mali disiplin, sıkı para politikaları... Popülizm yok ama iktisadi faaliyeti durduracak, öyle bir şey de yok. Araba çalışıyor, devam edecek. İkisini bir arada yürüttüğünüzde zaten mahir olan bu.”

Cari denge sürprize gebe

Ağustos, eylül, ekim dış ticaret verilerine baktığında cari açığın 40 milyar doların altına inmeye başladığını gördüğünü anlatan Albayrak, “Bu istikamette giderse yıl sonunda cari denge çok daha büyük bir sürprize gebe” dedi.

Haberin Devamı

Yatırımcı güveni arttı

Hazinenin uyguladığı ve uygulayacağı politikaların çok daha aktif ve agresif olacağını belirten Albayrak, şöyle devam etti:

“Bunu piyasada hissedeceksiniz. Bu önemli gelişmelerde en önemli sebeplerden biri de ülkemizde olan küresel yatırımcı güveninde ciddi anlamda artış oldu. Özellikle ekim ayındaki dolar tahvil ihalesinin ardından birileri ‘Yok Türkiye’ye bir kuruş vermiyorlar, etmiyorlar, şöyle böyle’ derken 3 katından fazla, yaklaşık 6.5 milyar dolara yakın taleple 2 milyar dolarlık ihracımız çok büyük bir başarı ortaya koydu.”

Enflasyona üç koldan sıkı takip

Enflasyonla mücadele için yapısal reformlarla alakalı adımları atmaya başladıklarını belirten Albayrak şu bilgiyi verdi:

“Özellikle gıda enflasyonu konusunda orta ve uzun vadeli stratejileri, yapısal değişiklikleri, Gıda Komitesi koordinasyonunda hayata geçirmek için bu hafta ilk 3 toplantımızı yaptık, her ay toplanarak çok yakın bir takiple adımları atmaya devam edeceğiz. Uzun bir süre sonra toplanan Gıda Komitesi, artık tamamen çok daha güçlü yapısal dönüşümlerle orta ve uzun vadeli stratejik değişimlerin altyapısını 3 bakanlık olarak koordinasyonla bu süreci başlattık. Kısa, orta ve uzun vadeli adımlarımızla enflasyonda kasım ve aralık ayında çok daha güçlü neticeler alacağız.”