Ekonomi 1000 liraya çalışacak çırak yok!

1000 liraya çalışacak çırak yok!

17.05.2010 - 10:53 | Son Güncellenme:

.

1000 liraya çalışacak çırak yok

Uluslararası Interflora Dünya Teşkilatı’nın Türkiye kuruluşu Interflora Çiçekçileri Derneği’nin Başkanı Recep Gedik, servis ağını güçlendirecek eleman bulamadıklarını vurguladı.
Avrupa’da kişi başı çiçek harcaması 80-110 Euro arasında değişirken, Türkiye’de kişi başı çiçek harcaması 3 Euro gerçekleşiyor. Uluslararası Çiçekçiler Birliği Interflora’nın Türkiye kurulu Interflora Çiçekçiler Derneği Başkanı Recep Gedik, internet üzerinden, alışveriş merkezlerinde ve köşe başlarında yapılan çiçekçilik faaliyetleriyle başa çıkmak için servis ağını güçlendirmeye çalıştıklarını söyledi. Ancak yaşadıkları en önemli sıkıntının servis elemanı bulamamak olduğunu vurgulayan Recep Gedik, “Çiçekçiler para veriyor eleman bulamıyor. Bizdeki maaşlarda en küçük çırak haftalık 250 lira alıyor. Aylığı 1000 liraya geliyor. Çırak olmadıktan sonra usta üretse ne olur. Servis ağını güçlendirecek eleman bulamıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Kan kaybı
Çiçek sektöründe 2008’de yaşanan küçülmenin 2009’da da sürdüğüne dikkat çeken Recep Gedik, şöyle konştu: “2009’da bir önceki yıla göre sektörde yüzde 20 küçülme yaşandı. Üyelerimizin çoğu ticari olarak kriz sonrasına adaptasyon sağlayamadı. Teknolojiyi yakalayamadı. Müşterisinin çoğunu kaybetti bu küçülmeyi hızlandırdı. 2010’da da yine sektörde kan kaybı başladı. Altyapıdan gelen, çiçekçilik sektöründe yaşlanan babaların çocukları çiçekçilik yapmıyor. Ana caddedeki çiçekçiler kiraları ödeyemeyince arka sokaklara taşındı. Perakendecilik bitti, küçülmeyle de yok olmaya başladılar.”

Vakıflarla işbirliği
Recep Gedik, özellikle cenazelerde “Çiçek göndermek yerine vakfa bağış yapın” duyurusunu gazetelerden izlemeye başladıklarını da vurgulayarak, birçok cenazeye taşınabilir simit tarzında özel beyaz buketler gönderdiklerini belirtti. Cenazede matemi dağıtan tek şeyin çiçek olduğunu anlatan Gedik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çiçek satışlarımızdan bir kısmını biz vakıflara bağış yapıyoruz ve ‘Biz de varız, bizi yok etmeyin’ çağrısı yapıyoruz. Vakıflarla yavaş yavaş kol kola girmeye başladık. Dertlerimizi anlattık ve yurtdışında yapıldığı gibi cenazelere çelenkleri kaldırdık. Bunun yerine daha hoş, taşınabilir simit tarzında ayakta duran ürünler hazırladık. Birçok kez Unicef ile çalıştık, Haydi Kızlar Okula kampanyasına destek verdik.”

Haberin Devamı

300 bin lira yatırdılar diplomalı çiçekçi yetişecek
INTERFLORA Çiçekçileri Derneği Başkanı Recep Gedik, sektördeki kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak için Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde ‘Çiçekçilik Okulu’nu kurduklarını açıkladı. Alibeyköy’deki Çiçek Mezatı’nda açılacak kurs niteliğindeki okulun tüm yatırımını dernek olarak üstlendiklerini anlatan Recep Gedik, şunları söyledi: “Biz ilk aşamada 300 bin lira yatırım yaptık. Milli Eğitim Bakanlığı’na devredeceğiz. 17-25 yaş arası ağırlıkla meslek lisesi mezunu öğrencilerimiz olacak. Eğitimlerini tamamladıklarında MEB diplomalarını verecek. Bu okul bir kurs niteliğinde olacak. Çiçek taşıma eğitimi, kesme uygulama eğitimi gibi derslerimiz olacak.”

Haberin Devamı

Özal’la altın çağı yaşadık kamuda çiçek alımı bitti
RECEP Gedik, çiçekçilerin en parlak dönemlerini Turgut Özal ile yaşadıklarını anlatırken, “Özal döneminde Türkiye’de en büyük çiçek patlaması yaşandı. Çiçekçinin en rahat yaşadığı, çiçeğin tüketiminin en yüksek olduğu dönem Özal dönemidir. Çünkü o zamanlarda çiçeğe daha fazla değer veriliyordu. Biraz da belki baştaki insanların çiçeğe bakışı bunda etkiliydi. Herkes birbirine daha çok çiçek yolluyordu” dedi. Son iki hükümet döneminde ise kamuda çiçek alımlarının giderek azaldığını anlatan Recep Gedik, “Bu hükümet döneminde ise bakanlar dahil çiçek göndermeyin vakfa bağış gönderin diye duyurular yaptılar. Belediyelerde tüketim tamamen sıfırın altına düştü. Kısıtlama getirildi. Kamuda çiçek kullanımı, tasarruf tedbirlerinden dolayı yok denecek kadar az” diye konuştu.

Hayrünisa Gül beyazdan vazgeçmez
BAŞBAKANLIK Konutu ve Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nün de çiçek düzenlemelerini Interflora üyesi işletmelerin yaptığını anlatan Recep Gedik, Hayrünisa Gül’ün beyaz çiçekten vazgeçmediğini, hangi organizasyon olursa olsun tercihini beyazdan yana yaptığını söyledi.

Haberin Devamı

Rusya’ya karanfil İngiltere’ye papatya
INTERFLORA Çiçekçileri Derneği Başkanı Recep Gedik’in verdiği bilgiye göre, Türkiye’de hemen her tür çiçek yetişiyor. Ülkelerin çiçek tercihleri ise değişiklik gösteriyor. Ortadoğu ülkeleri, Rusya Azerbaycan, Romanya ve Bulgaristan gibi ülkelere Türkiye’den ağırlıkla karanfil gönderilirken, İngiltere’ye hazır buketler satılıyor. Avrupa’ya ise gerbera, papatya türü çiçekler satılıyor.
Rakamlarla çiçek sektörü
300 bin kişi çiçek satıyor.
Yıllık iş hacmi 60 milyon TL dolayında.
Yıllık kişi başı çiçek harcaması 3 Euro.
Yıllık süs bitkisi ihracatı 50 milyon dolar.
(Hürriyet)