Ekonomi 14 bin euro’ya elektrikli bücür

14 bin euro’ya elektrikli bücür

09.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fransız üreticinin kent içi ulaşım alternatifi olarak geliştirdiği elektrikli Twizy, 13 bin 700 euro’dan satılacak. Normal prizde 3.5 saatte şarj oluyor, 80 km yol yapabiliyor.

14 bin euro’ya elektrikli bücür

Renault’nun tamamen elektrikli minik aracı Twizy, 26 haziranda Türkiye’de satışa sunuluyor. 13 bin 700 euro’luk fiyatla satılacak Twizy, şehir içine yönelik geliştirilirken, en fazla talebi tatil yörelerinde gördü.

Fransız üreticinin elektrikli otomobiller konusundaki seferberliğinin En fazla iki kişinin binebildiği
Her ne kadar Avrupa’da daha çok “dört tekerlekli motosiklet” olarak nitelense de, Renault, bu araca UFO’dan esinlenerek “UDO” (Unidentified Driving Object / Tanımlanamayan Ulaşım Cismi) demeyi de uygun buluyor. Zaten ön lansman döneminde İstanbul başta olmak üzere bazı tatil yörelerinde görenlerin bakışları da, UFO görmüş gibiydi. Ancak bu durumun, aracın Türkiye’de resmen satışına başlanması ve Twizy’yerin sayısının artmasıyla biraz daha değişmesi bekleniyor.
Türkiye’de 26 Haziran’dan itibaren satılacak Twizy, tek donanım seçeneğine sahip olacak. Fiyatı “piller dahil” 13 bin 700 euro.

3.5 saatte şarj
Sadece iki koltuğu bulunan Twizy, şehir içinde pratiklik ve çevreci ulaşım düşünülerek geliştirilmiş. 220 V prize uyumlu ve 3.5 saatte şarj olabilen Twizy, tek şarjla ortalama 80 km yol yapabiliyor. Bunun maliyeti de 2.5-3 lira civarında. Ama yokuşlar ve performanslı kullanım, bu mesafeyi 55 km’ye düşürebiliyor. Test pilotları 100 km’nin üzerinde yol yapmayı başarmış. 220V ev prizine uyumlu 3 metre şarj kablosu standart donanım.

Kişiselleştirmek mümkün
Avrupa’da bir yıldan fazla süredir satılmasına rağmen 10 bin adetlik satış rakamını aşmış.
2.337 mm uzunluğu ve 1.240 mm genişliğiyle kapladığı alan sadece 2.2 metrekare. Yani tek araçlık park alanına 3 Twizy sığabiliyor.
Twizy’de güvenlik için ön hava yastığı kullanılırken, sürücü için dört noktalı, yolcu için de üç noktalı emniyet kemeri bulunuyor. Twizy resmen motosiklet olarak değerlendirilse de kask takma zorunluluğu yokmuş.
17 HP’lik elektrik motoruyla 80 km/s maksimum hıza ulaşabilen Twizy, 6 saniyede 0’dan 45 km/s hıza çıkıyor. 31 lt hacimli bagajı var. Yani alışverişi seven kadınlar için pek ideal gibi değil.
Ön paneldeki iki torpido gözünde (3.5 ve 5 lt) 12V güç kaynağı mevcut. Twizy’nin standart donanımda sunulan kapı camları fermuarlı olarak takıp çıkarılabiliyor. İsteğe bağlı donanımları arasında 13 inçlik alüminyum jant, Bluetooth’lu müzik sistemi var.

Haberin Devamı

B-Sınıfı ehliyet beklemede

Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, aracın Avrupa’da otomobil ehliyetiyle kullanıldığını, Türkiye’de ise motosikler olarak görüldüğünden, şimdilik sadece “A2” sınıfı ehliyetle kullanılabildiğini belirtirken, “Ama B tipi ehliyetle kullanılabilmesi için yönetmelik hazır. Yönetmelik halen İçişleri Bakanlığı’nda onay bekliyor” dedi.
Twizy’ye ilginin yüksek olduğunu, özellikle de tatil yörelerinden önemli ölçüde talep geldiğini belirten Aybar, bununla birlikte sipariş ve satış hedefi konusunda bilgi vermedi. Aybar, aracın özellikle farklı olmak isteyenler tarafından tercih edileceğine inandığını kaydederken, ailelerin ikinci ya da üçüncü aracı olabileceğini de sözlerine ekledi.

Haberin Devamı

Skoda hız kesmedi

Birbiri ardına sunduğu yenilikleriyle ses getiren Skoda, mayıs ayında satışlarını geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16.5 artırırken, pazar payını da yüzde 56.6 artışla yüzde 3.40’a çıkarttı. İlk 5 ayda geçen yıla göre satışlarını yükselten markalar arasına giren Skoda, Ocak-Mayıs aranısnda 4 bin 322 adede erişti. Yıllık pazar payını yüzde 31.6 artışla 2.42’ye çıkarttı.
Mayıs ayında binek oto satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25.7, yılın başından bu yana da yüzde 24 civarında düşüş yaşarken, Skoda satışları mayısta yüzde 16.5 arttı. Mayısta perakendenin yanında filo teslimatlarıyla da önemli başarı yakalayan Skoda, geçen ay 1.578, 5 ayda ise 4 bin 322 adetlik satış gerçekleştirdi.
Skoda’nın mayıs başarısında, 1.6 lt dizel ve DSG şanzımana sahip modellerinin büyük etkisi oldu. Octavia, 871 adetle Skoda’nın yine en çok satan modeliydi. Onu Rapid, Superb ve Yeti izledi.

C4’ün iki yeni versiyonu daha oldu

Citroen’in orta sınıftaki popüler modeli olan C4, iki farklı benzinli versiyonla model alternatiflerini artırıyor. C4’ün 1.4 lt 95 HP “Easy” versiyonu 48 bin 900 TL, 1.6 lt VTI 120 HP “Confort” versiyonuysa 54 bin 400 TL fiyatla satışa sunuldu.
Çekici hatları ve malzeme kalitesiyle öne çıkan Citroen C4, artık dizel motorlu versiyonlarının yanı sıra 1.4 lt (95 HP) ve 1.6 lt VTI (120 HP) versiyonlarla da satılacak. 1.4 lt benzinli motorla satılan Easy, C4’ün başlangıç seviyesi niteliğinde.
Bununla birlikte her iki motor seçeneği de, sadece manuel vites kutusuyla satılacak. C4’ün her iki benzinli versiyonunda da ESP ve Yokuş Kalkış Destek sistemi (Hill Holder) standart olarak yer alıyor.

Haberin Devamı

Ford Trucks bayi sayısı artacak

Ford Cargo kamyon müşterilerine satış, servis ve yedek parça olmak üzere tüm hizmetleri aynı çatı altında vermek amacıyla oluşturulan “Ford Trucks” bayilerinin sayısı artıyor. 4S konseptiyle hizmete giren Kayseri Metinler ve Konya Nadir Avcan tesislerinin açılışı, geçtiğimiz günlerde Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, Koç Holding Otomotiv Grup Başkanı Cenk Çimen, Koç Holding üst düzey yöneticileri, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün’ün katılımıyla gerçekleşti.
Koç, komple hizmetle müşteri memnuniyetini daha da artırmayı hedeflediklerini belirterek, yıl sonuna kadar 4S konseptine sahip Ford Trucks bayi sayısının 25’e ulaşağını söylerken, “Kamyon bayi ağımız güçleniyor. Cargo işimizin geleceğine inancımızı güçlendiriyoruz” ifadesini kullandı.